Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Báječná léta pod psa sa inšpiroval jedným z najvychytenejších bestsellerov českej literatúry deväťdesiatych rokov – autobiografickým románom mladého prozaika Michala Viewegha. Divákom strednej i staršej generácie trefne a vtipne pripomenie absurditu totality a mladšiemu publiku poodhalí realitu, ktorá im je našťastie, taká vzdialená a nepochopiteľná, že vyvoláva len ich pobavený, neveriaci úškrn. Paradox obsiahnutý v názve tohto príbehu varuje - život počas normalizácie mal podobu frašky, ale kedykoľvek sa mohol zvrhnúť do tragédie. Film nás uvádza do atmosféry uvoľnených šesťdesiatych rokov, kedy mladí dychtivo nasávali zmenenú klímu, a preto nie je náhodné, že budúci úspešný spisovateľ sa narodí sympatickým manželom Vítekovcom práve v divadle počas predstavenia Čakanie na Godota. Okupácia Československa urobila škrt cez rozpočet nielen obom národom, ale aj naším hrdinom, ktorí sa museli odsťahovať z Prahy na vidiek, aby sa pokúsili slušne prežiť neslušnú dobu. Ale ako? Aleš Vítek sa musí zapojiť do pokorujúcej hry na angažovanie, ak sa chce dostať k normálnemu bývaniu. Nomenklatúrny riaditeľ Šperk mu ide systematicky " po krku". Aleš neujde známej dileme - prispôsobiť sa lži a získať drobné výhody alebo zostať sám sebou a vystaviť rodinu ústrkom? Zmätky dospelých i svoje vlastné s iróniou registruje malý Kvido, ktorý sa neskôr spolu s mamou pokúšajú nájsť recept na otcovu dlhotrvajúcu skľúčenosť. Jediná návšteva disidentského suseda im totiž všetkým značne skomplikovala život. Príbeh našich hrdinov síce nekončí tragicky, celkom normálne sa dočkajú nežnej revolúcie, ale horkosť prežitého v nich navždy zostane. (STV)

(viac)

Recenzie (497)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Návrat do rokov minulých, hlavne tých socialistických, z ktorými sa Česi a aj niektorí Slováci asi ťažko vyrovnávajú, lebo majú potrebu stále o tom točiť filmy a na súčasnosť akosi zabúdajú. Obsadenie zaujímavé, celkom vtipné, miestami dosť tvrdé, snaha vykresliť nespravodlivosti socialistického režimu, celkom zaujímavý príbeh, ktorý však hlbšiu stopu vo mne nezanechal. ()

luka4615 

všetky recenzie používateľa

Krásně zfilmovaný příběh jedné obyčejné rodiny, na jejichž osudy za minulého režimu nahlížíme nezkalenou dětskou optikou trefně glosujícího hlavního hrdiny.  Snímek Báječná léta pod psa se mimo toto nosné téma může rovněž opřít i o výtečné herecké výkony předních tuzemských jmen, takže ve finále dostaneme velmi vydařenou filmovou záležitost, ke které se i díky jejímu ironickému nadhledu na doby minulé budu velmi rád vracet. Skvělá práce! ()

Reklama

bouncer 

všetky recenzie používateľa

Knihu jsem četl (den před shlédnutím filmu) a nechci zde rozebírat Vieweghovy kvality apod. Přesto musím konstatovat, že za zdařilou adaptaci tento film nepovažuji. Hodně mi scházel Kvidův pohled na věc a některé dobré momenty z knihy. Zdálo se mi, že některé scény ve filmu bez znalosti knihy postrádají smysl...Nechtěl bych to ale zavést do debat - dalo by se to natočit lépe. Je to prostě dobrý, ale bohužel jen průměrný film, který reaguje na naší nedávnou historii s určitým nadhledem... ()

Marsik 

všetky recenzie používateľa

ČT1 HD - Scéna, jak Vetchý hraje fotbal, je k pokukání :) Obsazení - parádní, zejména Javorský to hodně pozvedává. Jeho postavu bych vystihl větou: "Tak jak se u nás míníš politicky angažovat"? Pánové Nikolaev a Viewegh perfektně vykreslili onu dobu, jejíž konec jsme si zrovna dnes (17.11.2014) po 25-té připomínali. 90% (with J.) // (1.1.2018) ČT1 HD - Stále 90% (with J.) ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Aj opakované zhliadnutie Báječných let ma utvrdilo v názore, že ide o veľmi nevydarený film. Nepoznám Vieweghovu predlohu a tak nedokážem určiť, či už v nej bolo zarobené na výsledok. A aj keď mám golfistu medzi obľúbencami a jeho komentáre čítam rád, jeho prehlásenie "Takhle nějak to bylo" v spojitosti s týmto filmom považujem za omyl. "Takhle nějak by se to těm, co to nezažili, mělo ukazovat, aby nepátrali po tom, jak to doopravdy bylo" by presnejšie vyjadrovalo obľúbené prepisovanie dejín. V prípade dávnominulých mi to až tak neprekáža, história nie je mojou parketou, ale na účelovú dezinterpretáciu udalostí roku 1968 a nasledujúcich som precitlivený. Na začiatku som mal niečo po dvadsiatke, na konci niečo po štyridsiatke, takže som okolitý svet vnímal už bez ilúzií a ešte bez demencie. Nikto mi preto nemôže vyčítať, že mi je zo Šakalích let, Rebelov, Pelíškov a Báječných let mierne blivno. Okrem toho v zmienených filmoch výborne hrali Dejdar, sestry Norrisové, Kodet a kol. a tu som bol svedkom iba zúfalých výkonov Vetchého (futbal) a Javorského. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (34)

  • Taxi, které doveze hlavní postavy do divadla, má stejnou SPZ jako vůz v autoškole. (topesto)
  • Natáčení probíhalo v Praze, Týnci nad Sázavou a Novém Vestci. (rakovnik)
  • „Malý Kvido měl být fotogenický tlouštík, který pronáší dlouhé nedětské věty. To bylo mnohem těžší než najít sympatického uličníka, kterého necháte před kamerou prostě žít. Jeho představitele Jana Zahálku pokládám za velice věrohodného – a přitom nám při konkurzu málem proklouzl,“ řekl pro Českou televizi režisér Petr Nikolaev. (SONY_)

Súvisiace novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (viac)

Reklama

Reklama