Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film, který podle skutečných událostí natočil známý americký režisér Mike Nichols, vypráví o ženě, jež zemře za podivných okolností těsně předtím, než se jí podaří prozradit novinářům pravdu o nedostatečné ochraně zaměstnanců před radioaktivitou v jaderné továrně, kde pracovala. Byla to nehoda nebo vražda? Případ nebyl dodnes vyřešen, ale odvaha Karen Silkwoodové, která nepodlehla psychickému nátlaku, i po smrti inspiruje politické aktivisty a ochránce životního prostředí. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (81)

MarekT 

všetky recenzie používateľa

Téma sice zajímavé, ale bohužel naráží hned na dvě zdi naráz - 130 minut je až příliš, nehledě na to, že se tak poměrně často dostává na divákovu oku ne zrovna lahodné dialogy. Rád bych ještě zapolemizoval nad tím, nakolik byla problematika rozvinutá. Je otázka, jestli to vlastně bylo možné. SPOILER! Přece jen, ve filmu se nedovíte víc než ze zdejšího obsahu. SPOILER! Jediné, co se tedy dá obdivovat, je akorát skvělý výkon Meryl Streep, kvůli které jsem si vlastně film sehnal. Překvapila mě trochu odlišnější hereckou polohou - někdy má celkem blízko k rošťačce, což v jejích novějších filmech rozhodně neuvidíme. Je to bohužel jen jedno z mála pozitiv, víc než na dvě hvězdy to totiž vzhledem k vzneseným nesrovnalostem nevytáhnu. ()

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Odpudivý osmdesátkový look není tím nejhorším, co shazuje tento film. Je to předévším extrémně dlouhé a nudné seznomovaní s aktéry, které zabírá přes polovinu stopáže zbytečně dlouhého filmu. Všechny akce Silkwoodové vyznívají do ztracena, film si jen tak nevinně klouže po povrchu. Naprosto se nedaří vybudovat atmosféru, Meryl se snaží, ale její Silkwoodová se zoufale plácá mezi milostnými aférkami, touhou být důležitá, potřebou něco změnit a zůstat kamarádka se svými kolegy. ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Pôsobivý príbeh ženy, ktorá prekročila 'prípustnú hranicu'. Verne zachytené prostredie ľudí nižšej sociálnej vrstvy z amerického Juhu (dnes by to boli pravdepodobne typickí voliči Trumpa), ktorí si uvedomia riziká, až keď im čelia tvárou v tvár. A ešte takto skvelo obsadené - zaujímavé vidieť top herečky a speváčky ako Streepovú či Cher nenastajlované, vlastne také, ako vyzerajú, keď ráno vstanú z postele - bez make upu, bez účesu od profi kaderníčky a hollywoodskych stajlistok. K tomu rizikovému zamestaniu vo fabrike na plutóniové pelety - mňa dvakrát vydrhnú, aby ma dekontaminovali od rádioaktivity a tretíkrát už by som do továrne nevstúpil a viac neriskoval. To ale nie je prípad hl. hrdinky, ktorá ak by to nedostala od rádioaktivity, tak by to schytala skôr či neskôr od fajčenia - jedna za druhou v papuli, jedna za druhou. Príbeh je pôsobivý a varovný aj sám o sebe, že je navyše natočený podľa skutočnej udalosti a skutočnej ženy, je už len taká čerešnička na torte. Až sa divím, že to pri toľkých nomináciách neskončilo minimálne pri dvoch oscaroch. ()

whack 

všetky recenzie používateľa

Oni by aj tak umreli, veď jednu za druhou fajčili, ešte aj v jedálni do jedla si popol klepali. Aspoňže anti-jadroví aktivisti sa majú čoho chytiť, a to nemyslím ironicky, je to najväčšie pozitívum celej kauzy, aktivisti v nej dlhé roky hľadali argumenty. Práve tá politicko-ekologická atmosféra je to najpútavejšie, čo film ponúka. ()

Terva 

všetky recenzie používateľa

13. listopadu 1974 se chce Karen Silkwoodová, zaměstnankyně jaderné továrny, sejít s reportérem New York Times. Nikdy tam neměla chtít jít... Dramatický snímek se skvělými výkony byl nominován na pět Oscarů: za harecký výkon Meryl Streep a Cher, režii, scénář a střih. Režie : Mike Nichols. Scénář : Nora Ephron a Alice Arlen. Hrají : Meryl Streep jako Karen Silkwood a Cher jako Dolly Pelliker. Film podle skutečných událostí. ()

Galéria (130)

Zaujímavosti (21)

  • Unie, kde byla Karen (Meryl Streep) aktivistkou, se nazývala "The Oil, Chemical, and Atomic Workers' Union". (jezurka42)
  • Přestože šlo pro Noru Eprhon na postu scenáristky o celovečerní debut, vysloužila si oscarovou nominaci. (jezurka42)
  • Po Kareniné smrtelné autonehodě se objevilo množství rozporů, například zmizely důkazy, které vezla osudný den sebou. (KajusaK)

Súvisiace novinky

Kuchařka na plátně

Kuchařka na plátně

04.05.2006

Jedna z mála žen za kamerou, které se povedlo získat si respekt v Hollywoodu, natočí životopisný film o famózní kuchařce Julii Powellové podle její autobiografie. Režisérka a scénáristka Nora Ephron,… (viac)

Reklama

Reklama