Reklama

Reklama

Chobotnica

(seriál)
  • Česko Chobotnice (viac)
Taliansko / Francúzsko / Rakúsko / Španielsko, (1984–2001), 68 h 23 min (Minutáž: 52–114 min)

Hrajú:

Michele Placido, François Périer, Paul Guers, Remo Girone, Patricia Millardet, Nicole Jamet, Florinda Bolkan, Jacques Dacqmine, Cariddi McKinnon Nardulli (viac)
(ďalšie profesie)

Série(10) / Epizódy(48)

Obsahy(1)

Policajného inšpektora Corrada Cattaniho preložia na Sicíliu. V policajnej praxi sa špecializuje na mafiu a s ňou prepojených priekupníkov s drogami. Transakcie týchto „legálnychˮ obchodov chráni banka, a preto vyzerajú legálne. Komisár Cattani sa kvôli profesionálnemu prístupu a nasadeniu stáva terčom vyhrážania. Po únose vlastnej dcéry musí Cattani odvolať svoju obžalobu proti hlavnému podozrivému. Komisárovu dcéru Paolu po únose v zúboženom stave prepustia a komisár Corrado spúšťa nemilosrdnú odvetu voči zločincom. Seriál má v sebe takmer surovú realistickú sugestívnosť, nemazná sa s predstavením postáv, okolností, prostredia a činov. Každá časť končí v najnapínavejšej chvíli. Seriál sústredene odkrýva aj osobný život hlavného hrdinu. Profesijné a osobné sa v Chobotnici neraz priam bytostne prepája rovnako ako v živote. Ústrednú postavu komisára Corrada Cattaniho stvárnil Michele Placido... Po odvysielaní prvej série seriálu sa mafia vyhrážala celému štábu aj hlavnému predstaviteľovi. Filmári preto presunuli nakrúcanie z Talianska do iných európskych krajín – do Švajčiarska a  do Nemecka. (RTVS)

(viac)

Recenzie (150)

Borki 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Podľa môjho názoru jedno z najlepších diel talianskej televíznej produkcie, dokonalý herecký výkon Michele Placida v roli komisára Corrada Cattaniho, ktorý sa stal jedným z najobľúbenejších hrdinov môjho detstva, v kombinácií s hudbou neprekonateľného Ennia Moriconeho (ktorá začala zdobiť tento taliansky klenot od druhej série) urobil tento seriál nenapodobiteľným a neprekonateľným svojho druhu. Motiváciou k zapojeniu Ennia Moriconeho do tvorby ďalších pokračovaní tohoto seriálu bol pre tvorcov s najväčšou pravdepodobnosťou až nečakane vysoký úspech ktorý po odvysielaní doma aj v zahraníčí získala prvá séria pri ktorej tvorcovia pôvodne ani neplánovali že budú v tvorbe tohoto seriálu ďalej pokračovať. Osudovosť, smutný a často až tragický charakter deja bol pre divákov zážitkom vyvolávajúcim vysoko emotívne pocity vďaka ktorým sa stal pre mnohých nezabudnuteľným. Charakter, osudy hlavného hrdinu a dokonalé stvárnenie tejto postavy jej predstaviteľom urobili však tohoto hrdinu v seriáli nenahraditeľným čo spôsobilo že po jeho odchode už žiadna z ďalších sérii napriek ich nemalému úspechu tie predchádzajúce neprekonala. Je treba dodať že aj pôvodný dabing českej televízie vo svojej dokonalosti prispel k zvýšeniu úrovne tohoto seriálu a k jeho vysokej obľúbenosti medzi českými a slovenskými divákmi. ()

iXtr3m3 

všetky recenzie používateľa

Asi môj prvý televízny stret so sicílskou mafiou. Kto by tento seriál nepoznal? Veď to bol kedysi fenomén, ktorý opantal niekdajšiu Slovenskú televíziu a sledovali sme ho doma celá rodina. Niečo podobné, aj keď len "phenomenon statusom" ako Dempsey a Makepaceová... :) Samozrejme sa to kvalitou nedá zrovnávať, obidva seriály boli o úplne niečom inom, ale pamätníci vedia, ako to myslím. Na druhú stranu, u mňa osobne vyhral na plnej čiare iný fenomén doby pred vyššie menovanými a to Profesionálové (nemýliť si so slovenskými Profesionálmi), ale to som už odbočil. Kto by nepoznal ústrednú melódiu tohoto skvelého kriminálneho seriálu? Samozrejme ja osobne uznávam len prvé štyri série s komisárom Cattanim, ostatné som odignoroval, takže nemôžem zrovnať s originálom. ()

Reklama

Ivo 

všetky recenzie používateľa

Proti tomuhle se mohou všichni "kmotrové" jít schovat. Ponurá, intenzivní atmosféra, která by se dala nožem krájet ... Už jen hudba a obrazy k úvodním titulkům vždy dokonale stačily ... Celkově hodně silné, napínavé (každý díl vždycky skončil v nejnapínavějším) a nekompromisně depresivní ... Začne to špatně a skončí tisíckrát hůř :) ()

Akana 

všetky recenzie používateľa

V době, kdy to u nás premiérově běželo, to byla samozřejmě v tom našem normalizačním úhoru špičková záležitost. Ale i teď po letech musím rád konstatovat, že stárnutí u tohoto seriálu probíhá velmi milosrdně. Pořád je to velmi působivé a neokázale realistické. Placidův přerod ze sebejistého, energií nabitého kriminalistického rytíře v rozsypaný uzlíček nervů po únosu a následně v okoralého mstitele je brilantní. I mě občas v první sérii trochu otravovaly opakující se Cattaniovic manželské výstupy, ale uznávám, že měly v příběhu své místo a pro komisařův "psychologický profil" i své opodstatnění. Můj nejoblíbenější padouch? Jednoznačně Périerův advokát Terrasini. ()

HomeAlone 

všetky recenzie používateľa

Hodnotenie 5* je spolocne pre vsetky prve styry serie v hlavnej ulohe s M.Placidom . Da sa povedat , ze serial naberal na tempe kazdym novym dielom . V prvej a zaciatkom druhej serie sa Cattani len rozbieha a nasledne v dalsich castiach a novych seriach az do konca stvrtej je to ten znamy a hlavne nezastavitelny Cattani . Perfektny serial s charizmatickym Cattanim ()

Galéria (59)

Zaujímavosti (15)

  • Italsko-americký herec Martin Balsam se v  seriálu Chobotnice (od r. 1984) objevil hned dvakrát. Poprvé ve 2. sérii jako Frank Carrisi a podruhé v 5. sérii jako Don Calogero Barretta. (Cucina_Rc)
  • Vila, ve které spolu žijí Ester Rasi Cariddi (Simona Cavallari) a Tano Cariddi (Remo Girone), je ve skutečnosti Villa Melzi d'Eril v Bellagiu v Itálii. Vila, kde bydlí Antonio Espinosa (Bruno Cremer), je ve skutečnosti Villa Giovanelli Fogaccia v Římě v Itálii. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama