Reklama

Reklama

Chobotnica

(seriál)
  • Česko Chobotnice (viac)
Taliansko / Francúzsko / Rakúsko / Španielsko, (1984–2001), 68 h 23 min (Minutáž: 52–114 min)

Hrajú:

Michele Placido, François Périer, Paul Guers, Remo Girone, Patricia Millardet, Nicole Jamet, Florinda Bolkan, Jacques Dacqmine, Cariddi McKinnon Nardulli (viac)
(ďalšie profesie)

Série(10) / Epizódy(48)

Obsahy(1)

Policajného inšpektora Corrada Cattaniho preložia na Sicíliu. V policajnej praxi sa špecializuje na mafiu a s ňou prepojených priekupníkov s drogami. Transakcie týchto „legálnychˮ obchodov chráni banka, a preto vyzerajú legálne. Komisár Cattani sa kvôli profesionálnemu prístupu a nasadeniu stáva terčom vyhrážania. Po únose vlastnej dcéry musí Cattani odvolať svoju obžalobu proti hlavnému podozrivému. Komisárovu dcéru Paolu po únose v zúboženom stave prepustia a komisár Corrado spúšťa nemilosrdnú odvetu voči zločincom. Seriál má v sebe takmer surovú realistickú sugestívnosť, nemazná sa s predstavením postáv, okolností, prostredia a činov. Každá časť končí v najnapínavejšej chvíli. Seriál sústredene odkrýva aj osobný život hlavného hrdinu. Profesijné a osobné sa v Chobotnici neraz priam bytostne prepája rovnako ako v živote. Ústrednú postavu komisára Corrada Cattaniho stvárnil Michele Placido... Po odvysielaní prvej série seriálu sa mafia vyhrážala celému štábu aj hlavnému predstaviteľovi. Filmári preto presunuli nakrúcanie z Talianska do iných európskych krajín – do Švajčiarska a  do Nemecka. (RTVS)

(viac)

Recenzie (150)

dr.jacoby 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Jeden z najpamätnejších seriálov, ktoré boli kedy u nás uvedené. Už v 80tych rokov sa stal kultovou záležitosťou, o ktorej sa všade hovorilo, skrátka každý to sledoval. Teraz, keď seriál postupne vychádza na DVD sledujú ho okrem starých priaznivcov aj tí, ktorí ešte nemali tú možnosť a môžu porovnať kvalitu tohto výnimočného krimi seriálu s úrovňou seriálov, ktorými nás v dnešnej dobe po desiatkach zaplavujú televízne stanice. V prvej sérií sa dej rozvíja veľmi pozvoľne, divák sa zoznamuje s mnohými postavami, ktoré ho potom doprevádzajú aj v ďalších sériách. Veľmi zaujímavé je ako sa malé mafiánske postavičky, ktoré sa javia ako veľmi malé ryby menia na krvilačných žralokov. Pamätné postavy prvej série : Sante Cirinná, Alfredo Ravanusa, profesor Laudeo, profesor Cannito, a samozrejme advokát Terrasini (mafiánska strana), komiár Corrado Cattani, Titti, Elsa Cattani, komisár Altero,Leo De Maria, Anna Caruso, Don Manfredi ... Pozoruhodnú hudbu k prvej sérii zložil Riz Ortolani, neskoršie série s výnimkou sérií 8 a 9 hudobne doprevádzal Ennio Morricone. Seriál môjho detstva rozhodne odporúčam všetkým milovníkom napínavých príbehov, ale počítať treba aj s tým, že štastného konca sa dočkať nemusíte. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Ďalší seriál mojej mladosti. Podrobnejšie ho dobre zhodnotil Wacoslav1, takže ja len zbežne. Prvé 4 série s Cattanim sú už klasika. Drsný mafiánsky seriál, ktorý mafiu nijak neglorifikuje, ale práve naopak. Ukazuje aké to sú svine a že boj s nimi je krutý a spravodlivosť ťahá za kratší koniec, čo nakoniec zdolá aj legendárneho komisára. 5-6 séria s novým komisárom boli štýlom iné. Nezmenil sa len hlavný hrdina a prostredie, ktoré zavítalo aj do Čiech, ale hlavne doba. Chápem prečo to veľa ľudom nesadlo, ale kvalitatívne to nejak extra nekleslo. Siedmu sériu venujúcu sa vyriešeniu smrti Cattaniho mám najradšej a nechápem jej tak nízke hodnotenie. 8-9 retro séria venujúca sa začiatkom legendárneho mafiána Tana ešte za jeho detských čias je proste štýlom zase niekde inde. Tempo majú miestami až príliš pomalé, ale keďže sú výrazne kratšie, tak sa to dá raz zhliadnuť. Posledná séria ktorá uzatvára Tanov príbeh bola pre mňa sklamaním. Pôsobí strašne lacno televízne a záver je vyslobodením nielen pre postavu Tana ale aj pre diváka. Ale už len kvôli tomu, že je definitívnym ukončením jednej veľkej ságy, tak stojí za zhliadnutie. V seriály sa objavilo kopa zaujímavých postáv mafiánov, ktorí kuli pikle a kopa kladných si to riadne odskákala. Ikonická je rovnako Morriconeho hudba, ktorá seriálu dodáva depresívnu atmosféru. Celkovo to je seriál, ktorý sa oplatí vidieť, či už máte mafiánske seriály radi alebo nie. Pôvodný CZ dabing stojí za to. Holt stará škola. Rozhodne sa vyhnite tomu novému z AXN. 8/10. ()

Reklama

tahit 

všetky recenzie používateľa

Dílo, které oplývá skvělými výkony hlavních herců, ale taky neobyčejně propracovaným scénářem. A nemluvě o tom, že snad ani lépe nemohl být ztvárněn marný boj proti podsvětí a organizovanému zločinu mafie. Hlavní postava zosobněná Michelem Placidem je nezapomenutelná. Všimněme si, že u nás měl tento výborný seriál premiéru v čase reálného socialismu. Dost možná aby soudruzi ukázali, jak se žije za kopečky? No nic k seriálu, To ovšem nic nemění na faktu, že první dvě části skutečně odsýpaly. Poté sice už to postrádalo gradaci, ale přesto se dá jistě říct, že to bylo nadprůměrné. ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Minuly tyzden som mal vzacnu moznost pozriet si prvu seriu tohto vynikajuceho napinaveho serialu mojho detstva na nemeckej platenej televizii Premiere Krimi. Pamätam si, ze este viac sa mi pacila druha seria a najviac tretia. Hudba v tejto prvej serii este nebola tak kvalitna, ako ked od druhej serii zacal hudbu skladat slavny genialny oscarovy skladatel Ennio Morricone. Som stastny, ze po 18-tich rokoch som mal opät moznost si pozriet tento serial, na ktory som nikdy nezabudol a ani nikdy nezabudnem. O to väcsie bolo aj moje prekvapenie, ked som zistil, ze Barbara De Rossi, ktora tu hrala drogovo zavislu priatelku Corrada Cattaniho si o 2 roky neskor zahrala v Jakubiskovom seriali TETA a v roku 1987 v dalsom Jakubiskovom filme PEHAVY MAX A STRASIDLA. 10.12.2007 ()

Galéria (59)

Zaujímavosti (15)

  • Zahraniční produkce seriálu byla první, která si vybrala po revoluci k natáčení Prahu. (Arnost.Dadak)
  • Poslední scéna 4. série vzbudila neuvěřitelné ohlasy ze všech koutů světa. Z USA přišel kuriózní dopis, ve kterém údajný miliardář nabízel několik miliónů dolarů tvůrcům seriálu s tím, aby se vrátili k natáčení dalších dílů. (Sonnery)

Reklama

Reklama