Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (170)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Kvalitný, i keď konvenčný životopis. Nicholas Hoult je ako slávny spisovateľ veľmi sympatický. Držíte mu palce ako v partii, tak na škole a aj v láske. Nehovoriac o jeho pôsobení vo vojne. Práve zábery z nej sú z celého filmu najvýživnejšie, sledujeme počas nich Tolkienove predstavy kryjúce sa s postavami a výjavmi z jeho literárneho diela. Prekvapivo funkčná je aj milostná línia, ktorá vďaka obom hercom nepôsobí iba ako odškrtnutá položka v scenári. Ak by mal film aj emocionálne silnejšie finále (navarené tu naň bolo), hodnotenie by bolo vyššie. Dá sa skonštatovať, že ďalšie pozretie oboch trilógií po Tolkienovi už bude navždy iné. 70% ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Možno tu ani neide o to, či je to pravda, skôr o to, čo ho inšpirovalo. Miloval jazyky, mal predstavivosť, stretol tých správnych ľudí a zažil veci, ktoré ho len utvrdili v tom, že robí správnu vec. Tolkien bol pravdepodobne vizionár, ktorý to ale nerobil pre masy, ale pre seba. A je to aj skvelo zahraté, má to atmosféru a zákopy to správne dokresľujú. 4 z 5 ()

Reklama

silentname 

všetky recenzie používateľa

"Tolkien" som veril, že bude fenomenálnym filmom. Rozpráva to príbeh jedného z najväčších spisovateľov fantasy, veľkého génia a v hlavnej role máme talentovaného Nicholasa Houlta. Ako sa môže stať, aby toto nedopadlo na výbornú? Nuž, stačí do toho nedať žiadne výrazne zaujímavé scénky, motáme sa v histórii, ktorá nám toho moc nepovie a akosi film v ničom výrazne nevyniká. Aby som neklamal, vo filme je niekoľko skvelých scénok, výprava je vynikajúca a okrem toho by som povedal, že film má skvelý a mohutný soundtrack, ktorý človeka nepustí. Nicholas Hoult je podľa mňa ideálnou voľbou do hlavnej role. A dáva do toho najviac čo môže. Len mám pocit, že aj keď nemôžem film ohodnotiť ako nezaujímavý, nemám pocit, že by sme sa toho o Tolkienovi ako autorovi toho veľa dozvedeli. Páči sa mi romantická linka. Vizuálna stránka filmu (ako som povedal) je super. Priateľstvo medzi našimi hrdinami je super stvárnené. A vojnové časti... nuž... popravde nemám pocit, že sme nimi museli film takto pretkávať. Mám hlavne ale pocit, že z filmu som ostal akosi nenaplnený. Je to viac-menej predvídateľné, nemá to nejaké výrazné prekvapivé momenty. Neviem ani čo viac k filmu reálne povedať. Akosi by som si prial, aby sme videli viac z jeho literárneho života a menej z jeho študentských čias. Viem, že to bolo podstatné, no nie som si istý, že toto boli časti Ronaldovho života, na ktoré som bol výrazne zvedavý. Ak ste zvedaví, nebudem vás presviedčať, no jednoznačne je to pre mňa filmové sklamanie. A film si nevedel udržať moju pozornosť. Hodnotenie: C ()

blackJag 

všetky recenzie používateľa

Životopisný průměr. Naštěstí jsem věděl, že půjde o rekapitulaci Tolkienovy životní pouti PŘED tím, než se pustil do Hobita, věřím ale, že u spousty diváků právě tento koncept mnoho sympatií nezískal - navíc, když nějaké to romantické ňuhňání v podání Houlta a Collinsové nemá správnou chemii a spousta detailů filmu ani prý není správně interpretována. 50% ()

UhLee 

všetky recenzie používateľa

(6/10). Velmi citlivé a jemné. Takto bych popsal tento film. Hudba byla velice něžná a skvěle se hodila k tomuto životopisnému filmu. Film je celkově spíš průměrný, ale cítím v tom takový ten vznešený nádech a velice mi to k tomuto filmu sedí. Nemluvě o nádherné Lily, která si získala mé srdce hned v první scéně. Nejlepší scéna je bezesporu tak úplně poslední. TO slovo, které řekne Ronald způsobilo, že mi projel mráz celým tělem. ()

Galéria (233)

Zaujímavosti (9)

  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)

Reklama

Reklama