Reklama

Reklama

Dokonalý palác

  • Česko Ideální palác (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Joseph Ferdinand Cheval, známy ako poštár Cheval, na konci 19. storočia brázdil cesty francúzskeho vidieka, ktorý nikdy neopustil. Potom, čo našiel ženu svojho života a narodila sa mu dcéra Alice, rozhodol sa, že pre ňu postaví dokonalý palác. Každý deň na svojej ceste zbieral zaujímavé kamene a postupne viac ako tridsať rokov budoval stavbu, ktorá sa stala pomíkom obrazotvornosti jednoduchého človeka i nezlomnosti ľudského ducha. Cheval nemal žiadne zodpovedajúce vzdelanie ani skúsenosti, napriek tomu sa mu však podarilo vytvoriť fascinujúce architektonické dielo. Mnohí súčasníci považovali Chevala za blázna, jeho Dokonalý palác je však dnes kultúrnou pamiatkou, ktorú ročne navštívia desiatky tisíc ľudí. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (24)

angel74 

všetky recenzie používateľa

Tenhle životopisný film mnohdy až dojemným způsobem oslavuje nezlomnost lidské vůle, která akceptuje moc přírody, aniž by se jí nechala pokořit. Venkovský pošťák Joseph Ferdinand Cheval (úžasně ztvárněný Jacquesem Gamblinem) musel každý den zvládnout 32 km chůze po opuštěných cestách, aby doručil dopisy. Kde na stavbu toho nádherného paláce vzal sílu a čas, to mi hlava nebere. Kdyby nešlo o příběh podle skutečných událostí, tak bych snad ani nevěřila, že se něco takového opravdu může stát. Kdo se chce přesvědčit na vlastní oči, ať se zajede podívat do městečka Hauterives nedaleko Lyonu. Právě tam se skví v celé své kráse Palais Idéal. (80%) ()

curil 

všetky recenzie používateľa

Velice zajímavý film. Příběh zarputilého pošťáka, kterém náhoda o následně příroda, stromy, ptáci, vnuknou myšlenku, kterou nemůže opustit. Tak stvoří úžasnou stavbu složenou ze všech možných stylů, které zná pouze z novin a časopisů. Zajímalo mě, zda skutečný "palác" opravdu existuje; stojí u malého městečka Hauterives. Skvělý herecký výkon Jacquesa Gamblina, který diváka vtáhne do děje svou vitalitou, úspornou mluvou (více mlčením) a mimikou tváře, kdy hledá dlouho správný výraz nebo podporu v nápovědi své manželky Philomeny. Příběh mě dojal, málokdy je v dnešní době hlavním hrdinou obyčejný a tak zásadový člověk. ()

Reklama

brumbrum 

všetky recenzie používateľa

Krasny filmik: velmi citlivy, pravdivy, uzasne hlbavy, jemny - a bez velkych kecov, uchylaren a superlativ. O prostom cloveku, ktory si pri vsetkej kazdodennej obycajnosti plnil svoje najobycajnejsie povinnosti a stvoril najneobycajnejsie diela. Holymi rukami, bez kapitalu, bez skol, bez pomoci, bez marketingu: z dobrotivosti slachetneho srdca a hlbokej duse, ktoru stroje a podnikatelia Bill Gates nikdy mat nebudu. 5* ()

PTuranyi 

všetky recenzie používateľa

Veľmi dobre nakrútený životný príbeh poštára Josefa Ferdinanda Chevala, ktorý bol zrejme autista ale napriek svojmu nie príliš spoločenskému správaniu sa mu podarilo zanechať svetu okrem potomkov aj úžasné architektonické dielo, do ktorého vďaka svojej tvrdohlavosti a pochopeniu blízkych, investoval neuveriteľné množstvo času a úsilia. Výborná produkcia a herecké výkony približujú divákovi ako osobnosť tak aj spleť vzťahov a emócií pretkávajúcich jeho život. Režisér z toho nerobil drámu, ale citlivo staval atmosféru vzťahov tak, že na konci nezostane jedno oko suché. 75% ()

dopitak 

všetky recenzie používateľa

To si tak seženete novější film s Laetitií, protože chcete mít všechny její odhalené. A místo toho se dvě hodiny díváte na blázna, co patlá z bláta jakousi ruskou barabiznu. K tomu všemu Tonda Navrátil hlasově neobsáhne 40 let života jednoho člověka, takže se tam ve studiu dusí a vy se trápíte s ním. Smutný film, málo se děje, těžko se na to dívá. Že v žádném případě nejsem odpůrce francouzských artů, dokládá třeba moje hodnocení filmu o malíři Ronoirovi, viděného v Lucerně v rámci Cinema Mundi. ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (8)

  • Aby mohol Jacques Gamblin hrať rolu poštára, musel zhodiť pár kíl, aby pôsobil chudšie a mal vychudnutú tvár a nechal si narásť fúzy. (Arsenal83)

Reklama

Reklama