Reklama

Reklama

Bez vědomí

(seriál)
Trailer

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Rok 1989. Marie je profesionální houslistka, která před 12 lety se svým mužem, pronásledovaným disidentem Viktorem, uprchla z totalitního Československa do Británie. Teď se ale vítr začíná pomalu obracet a ve vzduchu visí změna. Marie by toho ráda využila a po letech konečně navštívila svou rodinu. Jenže brzy po návratu do Prahy se ukazuje, že to byla osudová chyba. Viktor za dramatických okolností zmizí a není jisté, zda je vůbec naživu. Marie chce za každou cenu zjistit, co se s ním stalo. Co když však není na pravdu připravena? Ukazuje se totiž, že Viktora nehledá jen ona, ale i tajné služby několika států. A čas utíká čím dál rychleji, protože pád železné opony se blíží... (HBO Europe)

(viac)

Recenzie používateľa Trevor k tomuto seriálu (7)

Bez vědomí (2019) 

Tak nakoniec sa miniséria nezmenila na propagandu v štýle zlý boľševici a komunisti ale ukázala sa, že autori predsa len ostali nohami na zemi a dokázali predostrieť vcelku zaujímavý pohľad do obdobia pohnutého roku 1989. Miestami bohužiaľ dej trochu nudil, ale záver to celkom dobre zachránil a aj vďaka dobrým kulisám a celkovej dobovej atmosfére ho možno označiť za jeden z lepších produktov HBO. Kiežby aspoň takto nejako fungovalo HBO GO, do ktorého sa síce prihlásiť dá, ale neprehrá nič. Narozdiel od Slovanistov v Európskej lige, tí prehrajú skoro všetko. ()

Epizoda 1 (2019) (E01) 

Manželia Skálovci, ktorí v roku 1977 emigrovali do Veľkej Británie sa na prahu veľkých zmien v októbri 1989 vracajú do Československa, konkrétne do Prahy. Cestou z návštevy svojej mamy však do nich vrazí auto a potom ako sa Marie preberie v nemocnici zistí, že jej manžel Viktor zmizol...Agenti Štátnej bezpečnosti, ktorí poškodia v noci Viktorov byt v roku 1977 nechajú rozsvietené svetlá, aby ich videli diváci aj z diaľky, ale zrejme aj susedia, bitka pri "razii" proti Charte 77 vyzerá ako z grotesky z 30tych rokov, útek dvojice cez hranice alibistický, takto by ČSSR či Poľsko alebo NDR opustil ten komu by sa zachcelo a vrcholom všetkého je zvuk respirátora v roku 1989 po prebratí virtuózky Marie. Doba pred rokom 1989 bola iná ale pán režisér Ivan Zachariáš to trošku prehnal. Ale určite vie o tom svoje, nakoľko počas ťažkého komunizmu študoval na Vysokej škole a tak previerkami strany jeho blízky prešli takže spolupracovali, no nie??? :-D. ()

Epizoda 2 (2019) (E02) 

Dobová atmosféra zachytená predsa len o niečo lepšie ako v prvej epizóde, hudba na úrovni, herecké výkony sú obstojné ale stále mi tam chýba lepšia iskra. Možno sa to v ďalších epizódach rozbehne predsa len o niečo lepšie a ako dávneho fanúšika plastových modelov tankov či lietadiel ma sklamalo logo leteckej spoločnosti ČSA ktoré pred rokom 1989 vyzeralo inak ako tomu bolo na letisku. ()

Epizoda 3 (2019) (E03) 

Britský agent - žena, pochopiteľne, patriarchát, LGBT a podobne - je vystavená vypočúvaniu ruských agentov, Tánička prenikne na ruskú utajovanú základňu. Viac k tejto epizóde asi nemám čo dodať, snaha o akúsi špionážnu drámu z pohnutých rokov v našej histórii je opäť jednosmerná a trochu tvorcovia stratili niť. Čo je škoda, pretože kulisy boli celkom dobré. ()

Epizoda 4 (2019) (E04) 

Čakal som podstatne viac, uvidíme trošku mučenia zo strany státni bezpečnosti, neohrozenú ženu ktorá položé celý komunistický aparát a aj pár reálnych a sympatických postáv. Škoda že Tánička vznikla iba na filmovom plátne 30 rokov po páde komunizmu a nebola skutočnom postavou. Trochu ironický komentár, ale možno tak trochu kompenzuje sklamanie zo slabého deja, naproti tomu niektorý herci zvládli svoje úlohy celkom dobre a viac ako dobre je zobrazená aj vtedajšie prostredie, škoda pomerne nevýrazného deja. ()

Epizoda 5 (2019) (E05) 

V predposlednej časti sa dočkáme zvratu aj v podobe toho, že nielen ruské tajné služby sú vykresľované ako jediný zlý. Zvrat v deji nie je zase až tak zásadný aby človeku vyslovene vyrazil dych a tak seriál stále drží nad vodou dobová atmosféra a dobrá hudba, zápletka mi stále pripadá priemerná a občas až zbytočne dlhá. Možno by to pri o niečo kratších epizódach bolo o čosi lepšie, takto sa v niektorých momentoch divák doslova nudí. ()

Epizoda 6 (2019) (E06) 

V závere predsa len autor zdôraznil že pohnuté roky v našej minulosti neboli iba červené a ani čiernobiele. Treba oceniť aj pomerne dobrý záver, najmä rozhovor Marie so ženou v PNS dokreslil obraz vtedajšej doby, celkovo herecké výkony v poslednej epizóde boli z celej minisérie najlepšie. Opäť skvelé kulisy, až na filter v akváriu. Na druhej strane zohnať či dať vyrobiť nejaký z obdobia pred rokom 1989 by asi príliš ťažké. ()

Súvisiace novinky

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2019

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2019

03.01.2020

Padesátka českých filmových kritiků oznámila své nominace pro Ceny české filmové kritiky 2019. V čele seznamu stojí film o pomstě Staříci a komedie Jiřího Havelky Vlastníci, oba filmy mají po pěti… (viac)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (viac)

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (viac)

České špionážní drama Bez vědomí na TIFF

České špionážní drama Bez vědomí na TIFF

18.08.2019

Po obřím úspěchu českého dramatu Nabarvené ptáče, jež bylo nominováno do hlavní soutěže filmového festivalu v Benátkách, mají fanoušci české kinematografie další důvod k radosti. Připravované… (viac)

Reklama

Reklama