Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízna inscenácia frašky Federica García Lorcu. Vrcholné autorovo dielo z okruhu hier o "zle vydatých" ženách. V istej dedine sa pekná dievčina vydá za staršieho, neveľmi príťažlivého obuvníka. Ten je rozumný, rozvážny, má rád pokojný rodinný život, kým ona má síce dobré srdce, ale je temperamentná a popudlivá. Preto sa celé dni hádajú. Majstrová, nespokojná s manželským životom, túži po niečom lepšom. Keď už má obuvník všetkého dosť, rozhodne sa odísť do sveta. To pani majstrovú celkom zmení. Za jeho neprítomnosti si ho v predstavách skrášľuje, až si vytvorí obraz dokonalého, vzorného manžela. Energicky odmieta všetkých nápadníkov a statočne si zarába na živobytie ako krčmárka. Obuvník sa po istom čase v preoblečení vráti. Keď sa presvedčí, že mu žena bola verná, dá sa jej spoznať a dúfa, že ho prijme s otvorenou náručou. Ale dočká sa trpkého sklamania, sen sa rozplynul, majstrová si uvedomila rozdiel medzi svojimi predstavami a skutočnosťou, takže sa ich život opäť vráti do starých koľají. (RTVS)

(viac)

Recenzie (4)

Flego 

všetky recenzie používateľa

Federico García Lorca používal vo svojej dramatickej tvorbe široký žánrový diapazón. Túto frašku dokončil v roku 1930 a rozpráva humorným spôsobom o vzťahu postaršieho obuvníka a jeho mladučkej manželky. Inscenácia v Katušovom prevedení sa vydarila, kulisy sú bohaté na vysokej úrovni, hra má šmrnc, slušné dialógy a herecké obsadenie v ničom nezaostáva. Druhý komentár. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Zobrať si na staré kolená mladú ženu nie je jednoduché pre oboch, ako sa presvedčili španielsky obuvník a jeho pani majstrová v tejto komédii. Kvalite zážitku neubralo ani štúdiové divadelné spracovanie typické pre obdobie natočenia filmu. Oľga Zöllnerová je tu naozaj čarokrásna pani majstrová, je v obraze počas sto percent trvania filmu a zvládla s prehľadom temperamentnú hašterivú Španielku, aj keď blonďatú. –––– Dosť románov som prečítal, aby som vedel, že chlapovi sa každá žena páči, ale žene každý chlap nie. –––– ...keď už máme v tejto dedine vrchnosť, ktorá má namiesto hlavy otruby a namiesto mozgu... ach! – Ani pán farár by to lepšie nepovedali. ()

Pitryx odpad!

všetky recenzie používateľa

Poměrně nudné podání. Hodně monologů, ke konci zbytečné vyprávění, takže prostě skoro žádná zábava. Nic pro mne. A ještě poznámka, autor RTVS uvádí poněkud jiný konec, než jsem viděl já. ()

Reklama

Reklama