Reklama

Reklama

Vojna v Juhoslávii je tragédiou, na ktorú dnes pomaly zabúdame. Náš príbeh pripomenie jednu epizódu z nedávnej minulosti, kedy ľudstvo stálo na pokraji veľkej vojny.  Píše sa rok 1999. Ruská špeciálna jednotka dostáva príkaz získať kontrolu nad letiskom Slatina v Kosove a musí ho udržať do príchodu posíl. Výsledok nerovného boja závisí len na osobnej odvahe každého muža. Každý vojak uvedomuje, že sa nemusí dožiť rána. Na pozadí tejto bitky znie veľmi prenikavo láskyplný tón. Jasna, ktorú miluje veliteľ špeciálnej jednotky Andrej Šatalov, je medzi zajatcami na letisku pod kontrolou teroristov. Aj napriek utrpeniu, krviprelievania a zúfalých prejavov odvahy je nutné vidieť to najdôležitejšie - mier, pre ktorý stojí za to bojovať. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (129)

iXtr3m3 

všetky recenzie používateľa

Silnejšie tri hviezdy, škoda, ale na štyri to nedosiahlo. O to väčšia škoda, že kasting bol fajn, časť hercov fanúšik ruského filmu pozná už roky, ale jednoducho sa to dalo využiť ďaleko viac. Aby sme sa rozumeli, film nie je zlý, má slušnú akciu, pohľad na vec len z Ruskej strany nehodnotím, lebo Amíci robia to isté, ale všetkého bolo akosi menej akoby som bol očakával. A viem, čo to pokazilo. Príliš veľké očakávania kvôli priamemu zrovnaniu s Tajnými vojakmi z Bengházi. Malo to hlavnú podobnosť, ale uchopenie, priebeh a ukončenie boli diametrálne odlišné. Ale zaujímavá skúsenosť to bola, to zasa nie že nie. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Tak tu máme ďalšiu vojenskú agitku. Tentokrát o chrabrých rusoch, ktorý čistia Balkán od Muslinského šmejdu. Síce to nie je taký nezáživný výplach so zameniteľnými postavami ako nedávna Čínska agitka Operation Red Sea, ale tentokrát sa film postavám venuje až príliš dlho a postáv tu je proste strašne veľa. Úvodná predstavovačka by sa dala kľudne skrátiť o pol hodinu a o nič zásadné by sme neprišli. Akurát by to malo svižnejšie tempo. Akčných scén je dostatok a finále tvorí 40 minútové veľkolepé bránenie nejakého letiska pred zloduchmi. Problém vidím v tom, že akcia je mixom videoklipového štýlu so sexy teplými farbami jak z filmov Michaela Baya a rôznych spomalovačiek v štýle Guy Ritchieho. Takže aj keď je to tvrdé R-ko a dejú sa tam hnusné veci, tak to pôsobí príliš cool a ani zďaleka sa to nepribližuje syrovosti finále štvrtého Ramba alebo snahe o čo najvernejšie vykreslenie vojnovej vravy v Spielbergovom Ryanovi. Ale technická stránka je absolútne prvotriedna. Takže výsledkom je cool military porno film, ktorý si fanúšikovia tohto žánru určite užijú. Pre mňa to je len taká miestami nechcene vtipná jednohubka. 6/10. ()

Reklama

dyfur 

všetky recenzie používateľa

....sovietske vojnové filmy skoro vždy boli výborné,tento film nadväzuje na túto tradíciu...dobre natočené,surové,realistické....také akoby naozaj, nie ako tie americké ,že všetko ok...ale moožno bez tých spomaľovačiek,tie vážne uberali na dojme reálnosti....k téme-námetu sa nevyjadrujem,človek nikdy nevie......ale Kosovoi je precedens.................ak to ok,tak potom...............................o nehumanitárnom bombardavaní ani nehovorím..... ()

Crocuta 

všetky recenzie používateľa

Jistě, jde o jednotlivce, ne o jejich národní příslušnost, všude žijí lidé slušní i zločinci. Tak nevím, proč jsem si při sledování tohoto kvalitního snímku vzpoměl na tuhle příhodu: před několika lety, pár bloků od mého bydliště v okresním městě kde žiji, za bílého dne na ulici zastřelil jeden chlápek svoji partnerku před očima jejich pětiletého dítěte. Jo, už jsem si vpomněl proč se mi to vybavilo! On byl ten vrah kosovský Albánec!!! ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Rusi vojnove filmy miluju - mno ale ja nejsem Rus, ale cechoslovak a zasadne sa im nebranim, tymto vojnovym filmom, ale ich ani nevyhladavam. Reziser Andrej Volgin mi nic nehovori, a jaxom si pozeral filmy co natocil, je to jeho 5. ci 6 -ty film, takze reziserske skusenosti uz mal kde zbierat. A ked tak nad tym rozmyslam, moze byt nieco pravdy na tom, ze je to Volginova odpoved na film 13 hodin- Tajni Vojaci z Benghazi od rezisera Zaliva. mam brutalne zabrany hovorit o zahranicnej politike USA, na tu jebat. Ale nemam, opakujem nemam zabrany hovorit o vojenstve velkych statov. Tam patri Rusko i USA. jestvuje na tejto planete taka hra ze Rant Korporejsn kde USA sytematicky s totym Ruskom prehravaju - letiska horia, hajzly horia, bojove plavidla idu ku dnu jedno za druhym - jo a aj ty legendarny stelfy F35 z jakejsi pice musia startovat, ze jo.USA maju stroje stare, ak aj boli dajake moderne, brutalne zastaravaju a hrdzave to je jaxvina. Jak to doprdele zrobit zeby stat co rocne vydava cez 700 mld USD - zeby mal aj daco vyhrat ne ? Kapitola na samostatny clanok, ba i seriu clankov - to tu ale nepatri. Po dlhej dobe sa tu zjavil 78 rocny Gojko Mitic - herec znamy zo serie Synove velke medvedice  a  v Mayovkach hral kaskaderske vedlajsie ulohy. Nadpriemer za ten akcny masaker pri obrane letiska v Kosovske Mitrovici a za par silnych zaberov : 89 % ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (4)

  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)
  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)
  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené