Reklama

Reklama

Vojna v Juhoslávii je tragédiou, na ktorú dnes pomaly zabúdame. Náš príbeh pripomenie jednu epizódu z nedávnej minulosti, kedy ľudstvo stálo na pokraji veľkej vojny.  Píše sa rok 1999. Ruská špeciálna jednotka dostáva príkaz získať kontrolu nad letiskom Slatina v Kosove a musí ho udržať do príchodu posíl. Výsledok nerovného boja závisí len na osobnej odvahe každého muža. Každý vojak uvedomuje, že sa nemusí dožiť rána. Na pozadí tejto bitky znie veľmi prenikavo láskyplný tón. Jasna, ktorú miluje veliteľ špeciálnej jednotky Andrej Šatalov, je medzi zajatcami na letisku pod kontrolou teroristov. Aj napriek utrpeniu, krviprelievania a zúfalých prejavov odvahy je nutné vidieť to najdôležitejšie - mier, pre ktorý stojí za to bojovať. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (129)

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Tak tu máme ďalšiu vojenskú agitku. Tentokrát o chrabrých rusoch, ktorý čistia Balkán od Muslinského šmejdu. Síce to nie je taký nezáživný výplach so zameniteľnými postavami ako nedávna Čínska agitka Operation Red Sea, ale tentokrát sa film postavám venuje až príliš dlho a postáv tu je proste strašne veľa. Úvodná predstavovačka by sa dala kľudne skrátiť o pol hodinu a o nič zásadné by sme neprišli. Akurát by to malo svižnejšie tempo. Akčných scén je dostatok a finále tvorí 40 minútové veľkolepé bránenie nejakého letiska pred zloduchmi. Problém vidím v tom, že akcia je mixom videoklipového štýlu so sexy teplými farbami jak z filmov Michaela Baya a rôznych spomalovačiek v štýle Guy Ritchieho. Takže aj keď je to tvrdé R-ko a dejú sa tam hnusné veci, tak to pôsobí príliš cool a ani zďaleka sa to nepribližuje syrovosti finále štvrtého Ramba alebo snahe o čo najvernejšie vykreslenie vojnovej vravy v Spielbergovom Ryanovi. Ale technická stránka je absolútne prvotriedna. Takže výsledkom je cool military porno film, ktorý si fanúšikovia tohto žánru určite užijú. Pre mňa to je len taká miestami nechcene vtipná jednohubka. 6/10. ()

alchac 

všetky recenzie používateľa

Já jsem tedy krajně pohoršen nedostatkem historické autentičnosti, ba bych přímo řekl úmyslným zkreslováním reálií ze strany prolhaných Ivanů! Každý své cti dbalý velitel UCK přece ví, že polapení civilové se v žádném případě nestřílí, ale vytěžují na náhradní díly. Jinak celkem příjemný návod na profesionální výrobu nefalšované albánské paštiky. ()

Reklama

Helo 

všetky recenzie používateľa

Sice především - řemeslně a technicky na úrovni - "hollywoodskej" akční rubež (=rubanice (můj osobní překlad)), přesto se díky štědrý stopáži našlo hodně prostoru i pro nepříjemnej civilní pohled na danej konflikt. Je to v mnoha ohledech lidsky silný, je to i Bayovsky koulervoucí (alternativní název by mohl bejt 13 hodin: Tajní vojáci z Prištiny), hlavní parta je super a tu beznaděj války alespoň trošku obarvuje cynickým humorem. A hlavně to určitě stojí za to. Ruso-patriotskej patos se dá odpustit, však v tomhle je to úplně stejný jak americký válečný filmy. Jen ten krátkej rozhovor, kde v dobrým vzpomínaj na SSSR, tam nemusel bejt. ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Zajimave videt jugoslavsky konflikt i z te druhe strany. Myslim, ze kazdy slusny Cech musi byt na strane Srbu a stydet se za tehdejsiho prezidenta, ktery cosi mlel o humanitarnim bombardovani... Skoda, ze film vice nez na pribeh vsazi na akci a velkorysou stopaz.... Dobra atmosfera a presvedcive herecke vykony. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Tak to tu máme, aj iný pohľad na vojnu na Balkáne. Zdá sa, že to neboli len tí zlí Srbi a nevinní Kosovčania či Albánci, zdá sa, že tá nenávisť bola aj z druhej strany. Aké to prekvapenie pre amerických nohsledov, ktorí samozrejme aj tak film označia len za propagandu a potom im ďalší mohamedánsky sympaťák vybuchne v obchodnom centre. Ale to bol isto len ďalší z inžinierov a atómových fyzikov, ktorí obohatili našu kultúru. Veď vlastne na tých výbuchoch sa človek čo to naučí z chémie, takže ich prínos je viac než edukatívny. Ale inak Kosovo je Srbija. To vedeli už tak pred 1500 rokmi. ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (4)

  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)
  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)
  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)

Reklama

Reklama