Reklama

Reklama

Vojna v Juhoslávii je tragédiou, na ktorú dnes pomaly zabúdame. Náš príbeh pripomenie jednu epizódu z nedávnej minulosti, kedy ľudstvo stálo na pokraji veľkej vojny.  Píše sa rok 1999. Ruská špeciálna jednotka dostáva príkaz získať kontrolu nad letiskom Slatina v Kosove a musí ho udržať do príchodu posíl. Výsledok nerovného boja závisí len na osobnej odvahe každého muža. Každý vojak uvedomuje, že sa nemusí dožiť rána. Na pozadí tejto bitky znie veľmi prenikavo láskyplný tón. Jasna, ktorú miluje veliteľ špeciálnej jednotky Andrej Šatalov, je medzi zajatcami na letisku pod kontrolou teroristov. Aj napriek utrpeniu, krviprelievania a zúfalých prejavov odvahy je nutné vidieť to najdôležitejšie - mier, pre ktorý stojí za to bojovať. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (129)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Tak to tu máme, aj iný pohľad na vojnu na Balkáne. Zdá sa, že to neboli len tí zlí Srbi a nevinní Kosovčania či Albánci, zdá sa, že tá nenávisť bola aj z druhej strany. Aké to prekvapenie pre amerických nohsledov, ktorí samozrejme aj tak film označia len za propagandu a potom im ďalší mohamedánsky sympaťák vybuchne v obchodnom centre. Ale to bol isto len ďalší z inžinierov a atómových fyzikov, ktorí obohatili našu kultúru. Veď vlastne na tých výbuchoch sa človek čo to naučí z chémie, takže ich prínos je viac než edukatívny. Ale inak Kosovo je Srbija. To vedeli už tak pred 1500 rokmi. ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Zajimave videt jugoslavsky konflikt i z te druhe strany. Myslim, ze kazdy slusny Cech musi byt na strane Srbu a stydet se za tehdejsiho prezidenta, ktery cosi mlel o humanitarnim bombardovani... Skoda, ze film vice nez na pribeh vsazi na akci a velkorysou stopaz.... Dobra atmosfera a presvedcive herecke vykony. ()

Reklama

Sarkastic 

všetky recenzie používateľa

„Je lepší zachránit jeden život než neudělat nic.“ Jen aby tom Jasna měla také jasno…Ten, kdo má povědomí o historii národů bývalé Jugoslávie a tuší, o co tenkrát skutečně šlo, nebude mít z politického hlediska s dílem takový problém (zastáncům bombardování Srbska bych film nedoporučil). Snímek kvalitou směle pokukuje po takových ruských koprodukčních žánrovkách jako jsou 9. rota či Bretská pevnost. Co do technické stránky (kamera, střih, zvuk), akce, syrovosti či válečných jatek se může srovnávat i s hollywoodskými spektákly (třeba „ohnivé peklo“ či minometná palba je už vyšší dívčí). Maličko horší jsou postavy, zejména hlavní hrdina Šatalov působí trochu lekle (zbytek jednotky je naštěstí „živější“) a vyloženě slabší je (nutný?) patos (hrdinství, bratrství, sovětská nostalgie, ruský voják nesoucí srbskou holčičku, démonizace Západu atd.). Ovšem i přes tyto nechtěně úsměvné detaily (a maximální „coolovost“) si snímek drží solidní kvalitu až do konce (aneb jak je důležité míti Kusturicu!), takže za mě to budou slušné 4*. ()

netahlo 

všetky recenzie používateľa

Tohle si asi Madeleine Albright pred spanim poustet nebude. Osobne zastavam nazor, ze tenhle vyklad je opacny extrem k te zido - americke propagande, kterou nas krmi media a pravda bude lezet asi nekde uprostred. Kdyz se ale clovek oprosti od sympatii k te ci one strane, dostane mimoradne kvalitne natoceny valecny snimek. Rozhodne palec nahoru. ()

majo0007 

všetky recenzie používateľa

Balkanskij rubež a ruská řežba! Prečo by mohli len Američania a nie Rusi?! Hviezdami a kladivom (a samozrejme muníciou s príslušným patriotizmom) nadupaná odpoveď na Bayov 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází ! Absolútne sa nemá za čo v každom aspekte hanbiť. Pre Európana je dokonca lepšia a o to smutnejšia. ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (4)

  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)
  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)
  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)

Reklama

Reklama