Reklama

Reklama

Vojna v Juhoslávii je tragédiou, na ktorú dnes pomaly zabúdame. Náš príbeh pripomenie jednu epizódu z nedávnej minulosti, kedy ľudstvo stálo na pokraji veľkej vojny.  Píše sa rok 1999. Ruská špeciálna jednotka dostáva príkaz získať kontrolu nad letiskom Slatina v Kosove a musí ho udržať do príchodu posíl. Výsledok nerovného boja závisí len na osobnej odvahe každého muža. Každý vojak uvedomuje, že sa nemusí dožiť rána. Na pozadí tejto bitky znie veľmi prenikavo láskyplný tón. Jasna, ktorú miluje veliteľ špeciálnej jednotky Andrej Šatalov, je medzi zajatcami na letisku pod kontrolou teroristov. Aj napriek utrpeniu, krviprelievania a zúfalých prejavov odvahy je nutné vidieť to najdôležitejšie - mier, pre ktorý stojí za to bojovať. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (129)

Flego 

všetky recenzie používateľa

Drsné mapovanie udalostí 90-tych rokov na Balkáne z pohľadu ruských a srbských producentov. Veľkolepá produkcia, skvelá kamera a miestami aj hudba sú výrazne degradované zbesilým strihom, ktorý sa stáva zbytočne preafektovaným. Jednoduchý príbeh skupiny odpadlíckeho komanda, ktoré má brániť strategické letisko v Prištine, je vyrozprávaný komplikovaným spôsobom. Tu doslovne platí, že v jednoduchosti je sila, čo snímok úspešne ignoruje. Z politického pohľadu už na mňa neplatí ani americká ani ruská propaganda, v tomto prípade si rusofilovia budú od rozkoše cvrkať do gatí. ()

Flipnic-RE 

všetky recenzie používateľa

Film, který je asi dobrý vidět. I když je to vlastně jen tuctovej akčňák, tak to pozadí, to okolo a celá ta omáčka vyvařená z reálných událostí v Jugoslávii v 90. letech i po nich, to tomu dává dost mrazivej pocit. Asi už fakt měknu (no věk no...) ale hodně jsem s tím filmem měl chvílema problémy. Sice nakonec se tam vyloženě na kameru nic extrémního nestane, ale ten pocit z toho, jak to bylo a že to bylo vlastně jen pár kilometrů od naší země ... brrr. Hlavně mi tam vadily ty děti, který tomu všemu přihlížely, nebo byly taky obětmi. Film je divně vyprávěnej a má zvláštní střih, dlouho jsem se v něm dostatečně neorientoval, ale časem si zvykl. Nakonec to vyzní jako opravdu klasickej akční film stylu Rambo 4, ale jak říkám, rozjezd je hodně mrazivej. Je to dobrý vidět a nezapomenout, co se může jak rychle semlít. Jugoslávie je tím odstrašujícím důkazem ... ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Začalo to nevinne. Pred pár desaťročiami sa v oblasti Juhoslávie známej ako kosovská oblasť, začali usadzovať albánski imigranti, ktorí prišli do Juhoslávie za lepším životom. Netrvalo dlho a z menšiny sa stáva veľká menšina, ktorá požaduje pripojenie k Albánsku... a nešťastie je na svete. Nepripomína to niečo? Inak zaujímavé je, že genocída Srbov v Kosove sa tak často nespomína ako je tomu naopak... K filmu. Už dávno som nevidel takto vynikajúco zvládnutý vojnový film, pre mňa ešte lepšie ako povedzme Warriors (1999). Prvých pár minút sa mi zdalo trochu zmätočných, ale keď si človek zvykne na postavy tak už to ide a už sa to až do konca nezastaví. Stále sa tu niečo deje, stále sa tu niečo rieši.... Množstvo smutných a drsných scén, dokonca prišlo aj na pár gore záberov. A čo je hlavné, režisér dokázal perfektne narábať s postavami. Tých dobrých si zamilujete a toho zlého nenávidíte až na kosť. A stret týchto dvoch protichodných pocitov je naozaj silný. Dlho som váhal aj nad plným počtom. Možno prehodnotím. 89/100 ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Zajimave videt jugoslavsky konflikt i z te druhe strany. Myslim, ze kazdy slusny Cech musi byt na strane Srbu a stydet se za tehdejsiho prezidenta, ktery cosi mlel o humanitarnim bombardovani... Skoda, ze film vice nez na pribeh vsazi na akci a velkorysou stopaz.... Dobra atmosfera a presvedcive herecke vykony. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Tak to tu máme, aj iný pohľad na vojnu na Balkáne. Zdá sa, že to neboli len tí zlí Srbi a nevinní Kosovčania či Albánci, zdá sa, že tá nenávisť bola aj z druhej strany. Aké to prekvapenie pre amerických nohsledov, ktorí samozrejme aj tak film označia len za propagandu a potom im ďalší mohamedánsky sympaťák vybuchne v obchodnom centre. Ale to bol isto len ďalší z inžinierov a atómových fyzikov, ktorí obohatili našu kultúru. Veď vlastne na tých výbuchoch sa človek čo to naučí z chémie, takže ich prínos je viac než edukatívny. Ale inak Kosovo je Srbija. To vedeli už tak pred 1500 rokmi. ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (4)

  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)
  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)
  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)

Reklama

Reklama