Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mesiace po druhej svetovej vojne panoval v Maďarsku chaos a neistota. Jeden podvodník sa pokúsi získať osoh z týchto neistých časov a keď musí utekať z Pešti, útočisko mu poskytne záhadná žena so svojím synom žijúca hlboko v lese. Kým sa borí so svojimi vojnovými démonmi, zamotá sa do mileneckého vzťahu so ženou, ktorej manžel sa môže kedykoľvek vrátiť z frontu. (Vertigo Distribution)

(viac)

Videá (6)

Trailer 2

Recenzie (23)

mira007 

všetky recenzie používateľa

Vica Kerekes v maďarské minimalistické dobovce jako žena, která má manžela ztraceného ve válce a do toho přijde podvodník, který prý jejího manžela znal a má připravenou báchorku, s kterou oblbuje právě lidi, kteří pohřešují své blízké v poválečné době. Pak se její despotický manžel vrátí a rozehraje hru, kdy tu báchorku potvrdí. Jak je ten film jednoduchý, tak to má prostě zajímavý nápad ( což se u posledních pěti českých filmů co jsem viděl nedá říct, u nás už všechno bylo od vztahovek po pohádky ) , škoda jen překombinovaného střídání časových rovin na konci, což trochu nabouralo tempo a styl, ale já nadhodnotím na pět hvězd za originalitu a Vicu. PS: Už jsem myslel, že Vica pověsila v roce 2016 odhalování na hřebík, ale v Maďarsku ještě ne. ()

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

HBO nám s Maďary připravilo hodně chutnou lahůdku z poválečného Maďarska. Ačkoliv jsem od filmu prakticky nic nečekal, jsem nadšen. Moc mi to sedlo. Film balancuje v několika žánrech a o napětí v něm není nouze. Dovová atmoška naprosto dokonalá a výběr herců se povedl parádně. Poválečná doba se spoustou nezvěztných nabízela takovýchto příběhů jistě mnoho, protože příbuzných lačnících po jakékoliv informaci, nejlépe té co dávala ještě alespoň malou ale nějakou naději bylo mnoho. Někdo zmizel v propadlišti války, ale někdo se zničehonic vrátil a to v době, kdy už se s ním jaksi nepočítalo, nebo byl dokonce úředně prohlášen za mrtvého. Moc jsme si pošmákl, tohle byla velmi příjemná záležitost ! Dávám za 4 inzeráty * * * * ()

Reklama

leila22 

všetky recenzie používateľa

Nestáva sa mi to často, no keď som odchádzala z Drobných bájok z kina, nevedela som sa dohodnúť sama so sebou, či sa mi to, čo som videla, veľmi páčilo alebo naopak vôbec. Rada si nechávam príbeh uležať v hlave, dávam mu čas, aby pomaly doznel a až potom sa k nemu vyjadrujem. Dnes v tom ešte stále nemám jasno, ale prikláňam sa viac k tej prvej verzii. V maďarskej kinematografii sa v poslednom čase pohybujem dosť často a tentokrát išlo o príbeh z povojnového obdobia. Muž, ktorý uteká z Budapešti na svojej ceste využíva emocionálne zlomených ľudí, ktorí čakajú, že sa im z vojny každú chvíľu vráti otec/syn/manžel. Potrebujú aspoň iskričku nádeje, že to nie je vylúčené. On im tvrdí, že má o ich rodine čerstvé správy. Takto spozná aj ženu so synom, ktorí žijú v lese. Ona však po návrate svojho muža netúži, pretože je to údajne netvor. Postupne medzi nimi vzniká láska, až kým sa jedného dňa jej manžel nevráti z frontu... V deji nastáva niekoľko zaujímavých zvratov a občas si naozaj nie ste istý, kto hovorí pravdu a kto len rozpráva vymyslené bájky. Atmosféra, kostými a herecké výkony hodnotím slušne. Mala som však trošku problém s tým, že mi snímka ako celok prišla akási “neuprataná”. Nájdete v nej prvky typické pre mnohé žánre (dráma, western, dokonca aj noir...), čo v konečnom dôsledku môže dopadnúť veľmi dobre, ale aj naopak úplne katastrofálne. Aktuálne máme v kinách Parazita, v ktorom režisér Bong Joon-Ho zo striedaním žánrom naberá majstrovsky, no toto sa podarí naozaj málokomu. V tomto prípade mi to miestami vadilo, napriek tomu dávam tvorcom palec hore za odvahu vybočiť z bežných zaužívaných praktík a aj zato, že si ten film v hlave stále analyzujem. ()

marhoul 

všetky recenzie používateľa

A mě to celkem chytlo. Začátek se mi sice trochu vlekl, ale jakmile nastoupila na scénu Vica, bylo to fajn. Poválečná noir záležitost, na kterou jsem se těšila od chvíle, kdy jsem spatřila velikánský, fakt krásný retro plakát, jako z časů starého Hollywoodu na náměstí Oktagon při mých výletech do Budapešti. Potěšilo mě, že "naše" Vica se blýskne v čemsi maďarském. No a když jsem ji za chvíli potkala na ulici, protože tahle kočka v Budapešti žije, bylo rozhodnuto. Na film se už těšilo. Role jí sedla, utáhla to levou zadní, ano bylo to takové jakože už jsme to kdesi viděli, ale vždy se to v poslední chvíli začalo chovat trochu jinak. Já jsem spokojená. ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Druhá svetová vojna sa v Európe už skončila, nikto už nebojuje o holé prežitie, ale spustu vojakov sa pomaly vracia zo zajatia. Krajina je zmrzačená aj hlavné mesto Maďarska je v troskách a vládne tu chaos a neistota. Archívne zábery nám predstavujú zbombardovanú Budapešť, čím sa dostávame do základnej atmosféry filmu. Drobné príbehy sa rozbiehajú keď hlavný hrdina Balázs Hankó vyhľadáva v inzerciách životné príbehy, kto koho hľadá, kto zmizol na fronte a kto sa nevrátil z nasadenia. A on bezohľadne zneužíva týchto ľudí, ktorí, aj keď od neho dostanú vymyslené správy o milovanom človeku, sú ochotní za tieto táraniny mu dať hocičo, nádej ich tak aj bude ďalej sprevádzať. Aj tu sa objavuje všemocná sovietska posádka, ktorá všetko rieši gulagmi alebo úplatkami. Tu musím poukázať na činnosť Sovietskej NKVD v Maďarsku v povojnovom období, veľmi pekne vykreslenej v úžasnom maďarskom filme „Večná Zima“ ( Eternal Winter), 2018. Nakoniec v poslednom príbehu sa vykresľujú povahy všetkých hlavných aktérov filmu, záver naberá na napínavosti a postupne sa vypĺňa zmysel skorších jednotlivých motívov a tém. Predstavujem vám ďalší vynikajúci maďarský film, tento krát z obdobia tesne po vojne a pevne verím v silný filmový zážitok. ()

Galéria (69)

Reklama

Reklama