Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milan (40) má  tri deti a aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Počas návštevy doma cez Vianoce zistí,  že jeho najstarší syn Adam je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Chlapec je zapletený do šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Otec sa rozhoduje, čo by mal spraviť. Spolu s manželkou Zuzkou pri tom začnú zisťovať skutočnú pravdu  o svojom synovi, o svojej rodine, o sebe samých a aj o spoločenstve okolo seba. (ASFK)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (155)

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

Když čtu že "... má tři děti a jezdí pracovat do Německa, aby rodinu uživil" jako zde v synopsi, chytá mě téměř fantas. Toto, nevím co, snad jen konstatování, či vize, idea, zbožné přání (těch je filmu opravdu plno), je jen prachsprostou lží na pozadí honosných domů a zaparkovaných aut. Tato skutečnost také nepomáhá v pochopení filmu (myslím, že naopak ideu filmu spíš podvazuje). U mnoha filmů z poslední doby jsem řekl, že jsem na šikanu dost citlivý, přestože v tomto věku a v této formě jsem se s šikanou nesetkal. Šikana není nikdy normální a v tomto věku a v tomto rozpětí je nenormální, a její uplatňování v civilním životě je přímo kriminální. Proti tomu se staví (a podle měho mínění dobře zpracovaný) ostrakismus, soudržnost viníků s těmi, kteří chtějí zachovat současný stavm ať už je jakýkoli, vůči těm, kteří se také provinili, ale hledají nápravu. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Síce jeden z najlepších tunajších filmov posledných rokov, v porovnaní s konkurenciou, ale úprimne, Eva Nová je trochu vyššie. Dôvod vidím v tom, že išlo o čistú psychologickú drámu, keďže Nech je svetlo naháňa veľa zajacov naraz a snaží sa byť okrem dôveryhodnej psychologickej drámy aj vyjadrením ku všetkým možným problémom súčasnej slovenskej, ale aj európskej spoločnosti. No a v konečnom dôsledku sa film pomaly rozbieha a príliš rýchlo končí. Akoby šlo len o druhé dejstvo trojaktovej štruktúry, kde expozícia a vyvrcholenie ostali na strihačskom stole. Čo nie je vôbec zlý nápad, ale asi by ho bolo treba ešte lepšie dopracovať. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Milan Ondrík je naozaj dobrý herec, ale mal by zájsť k logopédovi, pretože doteraz sa nenaučil artikulovať a odsýpa slová, ako by to chcel mať čo najskôr za sebou. Alebo nech ho nechajú hovoriť v tej nemčine, tam mu to šlo pomalšie. Príbeh je za mňa dobre zasadený do dedinského, komorného prostredia, kde má ešte stále najväčšie slovo farár. A to ani dnes nie je ďaleko od reality, takže v tomto ohľade je názov filmu mimoriadne trefný. Dejovo ma to zaujalo, len ten koniec mohol byť viac prepracovaný a vyhrotený, pretože týmto záverom vlastne ostal len pri odkaze, pri tom, aby sa divák zamyslel. Lenže dala sa z toho vytĺcť aj poriadna dráma či thriller. ()

fabecc1222 

všetky recenzie používateľa

Výborný Ondrík (jen to drmolení by se mohl odnaučit, Slovenskej Taclík...), který na svých bedrech táhne celý film. Jeho postava je zde alfou a omegou celého dění, jelikož se v rámci svých rozhodnutí zapojuje do celého dění. Zajímavé je, jak rozdílná je typická Slovenská vesnice od té naší, ačkoliv k sobě máme v mnoha ohledech velmi stále blízko, tak zde se úplně rozcházíme. Jen by možná neuškodilo se zaměřit na celou problematiku více zeširoka, až se bojím napsat, že v takovém Slámově stylu, jen by to chtělo, aby to nerežíroval Sláma. Ale myslím si, že Marko Škop by se ani v takovém stylu neztratil, a hodnocení by tak mohlo jít o něco výš. ()

David.Darco 

všetky recenzie používateľa

Jeden z tých najzaujímavejších slovenských počinov, za poslednú dobu. Je naozaj smutné sledovať, ako ho ľudia v kinách obchádzajú, ale čo sa dá robiť. Casting sa podaril, čo sa týka scenára, v istých momentoch som mal práve kvôli replikám problém hercom uveriť (Niektoré repliky zneli ako okopírované z wikipedie a nie, nevyzeralo to ako zámer). Vizuálnu stránku spríjemňujú perfektne komponkvané zábery, ako napríklad klikovanie na fare. Nech je svetlo tak isto dopláca na svoju túhu byť aktuálnym filmom po všetkých stránkach a tak komentuje všetky súčasné neduhy spoločnosti. (homosexualita,imigranti, korupcia, chudoba, závislosť na moderných technológiách) a tak stále odbiehame od ústredného motívu, motívu udržateľnosti rodiny pokope, problému výchovy detí počas dospievania a zároveň finančného zabezpečenia rodiny. Takéto odbiehanie potom v závere vyvoláva pocit nedopovedanosti, divák sa môže cítiť ochudobnený. Hlavný motív sa poslednými zábermi(že ja to mám úprimne rád tieto posledné detailné zábery vo filmoch) uzatvára. Ostáva však mnoho nedopovedaného, rovnako ako aj otázka, či bol hlavný motív dostatočne rozvinutý a "nosný" aby uspokojil potreby diváka. Ja v takomto zakončení nachádzam jeho krásu, lebo také zakončenia vítam. Preto plne chápem aj opačné stanovisko. ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (11)

  • Ondrík nosí počas filmu štrikované papuče, ktoré majú tvar nemeckého tanku Tiger I. (Johnny.ARN)
  • Když se v největším kině Hvězda v Uherském Hradišti promítal tento film, provozovatel kina si musel vyžádat souhlas místních hasičů, že může porušit kapacitu kina a na schodech seděla další stovka diváků. (ČSFD)
  • „Je to příběh obyčejného člověka, jednoho z miliónu, kterému se navzdory jeho dobrým úmyslům udělat pro svou rodinu to nejlepší, všechno pokazí,“ řekl režisér Marko Škop. (SONY_)

Súvisiace novinky

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

28.05.2019

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná přesně za měsíc a nyní byla čerstvě odhalena dvanáctka filmů, které se budou ucházet o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus.… (viac)

Reklama

Reklama