Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (193)

Campbell 

všetky recenzie používateľa

Celkem dobrý akční film, kterej má tak neuvěřitelnou začáteční scšnu že mě totálně odzbrojila. Seskok Rusů byl fakt geniální. Film poté vyprávý o skupině partyzánských dětí. Moc se mi líbilo herecké obsazení, v čele se Swayzem a Howellem. Atmosféra toho rozpadu byla taky dobrá, jediné co mi vadilo byla občasná nuda a konec mi nějak nešel po chuti. Nicméně jako jednorázová zábava to bylo vynikající. ()

dopitak 

všetky recenzie používateľa

Reds a Rudý úsvit, rozmezí 4 let, v obou se hrála Internacionála. Dva pohledy na sověty, byť s odstupem pár desetiletí, jedné světové a jedné studené války. Jinak ale nebe a dudy... Představa konvenční války mezi SSSR a USA v osmdesátých letech je asi tak stejně reálná, jako svatořečení J.V.Stalina. Nemám v zásadě nic proti námětu "co by, kdyby", ale nesmí to "co by" vypadat tak strašně jako v tomhle filmu (proti tomuhle "kdyby" v podstatě nic nenamítám, alespoň zajímavá myšlenka). Směs naivity, nafoukanosti "to být Američan" a trapnosti. Nad detaily odboje se nesmí přemýšlet, jinak hrozí zkáza i toho mála, co se režiséru Miliusovi (dobré jméno) podařilo zachránit. Pro mě osobně je film zajímavý spíš setkáním Patricka Swayze s Jennifer Grey (v tomhle čtyřiadvacetiletou), tři roky před Hříšným tancem. Patrickovi bylo v době natáčení přes třicet, ale vypadá spíš na polovinu. Musíte-li vidět budoucí Baby střílet z kulometu na sovětský tank, je to film pro vás. ()

Reklama

blackrain 

všetky recenzie používateľa

Film na téma co by, kdyby. Realizuje myšlenku invaze Sovětů do USA. Útok přichází nečekaně a všichni jsou jím šokováni. Myšlenka je to nereálná, ale nápad je to zajímavý. Patrick Swayze vede partičku studentů, kteří se stanou partyzány. Začnou provádět výpady proti okupantům. Nad filmem doporučuji vypnout mozek a nad ničím nepřemýšlet. Malá domu: Ve třetí světové válce se bude válčit přece jenom nečím jiným. Pak se budeme opět učit používat kyje a pazourky. Vzhledem k tomu, že se jedná o 80. léta, tak budiž. ()

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Akčňák zo starej školy, ktorý neotáľa a do akcie nás vrhne už po úvodných štyroch minútach. Red Dawn v čase vydania vyznieval a z istej perspektívy bol pre mnohých aktuálnym, dnes pôsobí naopak úplne absurdne (a aj tak stále o hodný kus menej ako jeho remake). Milius pracoval s paranojou a témami studenej vojny pomerne umne a s istotou sa mohol spoľahnúť na neoblomný americký patriotizmus v srdciach cieľovky. Spojené štáty napadol Sovietsky zväz spolu s Kubou a Nikaraguou, výsadkári bez akýchkoľvek problémov obsadili väčšinu územia. vrátane malých mestečiek v Colorade. Hŕstke mladých sa podarilo v zápale boja utiecť do hôr, odkiaľ podnikajú partizánsku vojnu proti okupantom a po večeroch si v kotlíkoch ohrievajú Campbell's polievky a sŕkajú Coca-Colu. Najväčším paradoxom ale je, že toto mi ako rušivý element vôbec nepripadalo a neobťažovalo ma. Čo ale áno – konania hl. postáv vyzerajú až príliš koordinované, absentuje nejaká väčšia panika, chaos, zmätok a chyby z ich strany. Ciele a plány mali veľmi smerodajné a jasné, agresora aj ostrieľaných operatívcov dávali dole akoby nič. Každopádne, mladý Sheen a Swayze v ansámbli potešili, kamera tiež. Film mal krásne zrnitý obraz, dobrú atmosféru, cit pre detaily, technika obstojne imitovala tú sovietsku, Brežnev na obrazoch v kanceláriách, národné hymny... Sledovanie určite nezamrzelo a aj napriek relatívnej spokojnosti nabudúce pri chuti na rovnakú tému zvolím radšej "overenú" austrálsku žumpu menom Nemilosrdní, ktorá ma aj napriek väčšej miere absurdity, hlúposti a nelogickostí aspoň reálne bavila. A asi rovno aj zajtra... ()

C0r0ner 

všetky recenzie používateľa

Logiku by v tom člověk hledal marně (ta banda kašparů by byla v hajzlu po půl minutě boje), ale pokud od toho člověk odhlédne, tak je to drsný a zajímavý válečný film se skvělým scénářem. Jenom jsem měl celou dobu pocit, že se tady plýtvalo potenciálem jako snad ještě nikde jinde. Strašná škoda, protože tohle mohla být špička. 70% ()

Galéria (46)

Zaujímavosti (30)

  • Pri natáčaní scény s inváziou parašutistov boli piati parašutisti, prezlečený za ruských vojakov, odviati vetrom o viac ako míľu ďalej od miesta dopadu. (matt6)
  • Filmová replika ruského tanku T-72 bola tak presná, že po prenesení tanku na plac s ňou prišli dvaja agenti CIA a chceli vedieť, odkiaľ ju filmári vzali. (matt6)

Súvisiace novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (viac)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené