Reklama

Reklama

Skupina mladých Američanov bráni svoju krajinu pred útokom severokórejských vojakov a snaží sa ukoristiť ich novú tajnú zbraň, ktorou zaútočili na Spojené štáty. Príbeh sa inšpiroval filmom Červený úsvit z roku 1984 s Patrickom Swayzem v hlavnej úlohe... Počas jedného pokojného dňa zasiahne malé americké mestečko v štáte Washington absolútne nečakaná severokórejská vojenská invázia. Akcia agresora sa odohrá tak bleskurýchlo, že obyvatelia nemajú čas zistiť, čo sa vlastne odohráva. Pozorujú len surrealistické obrazy vojenského výsadku nepriateľa, ako ozbrojení vojaci na padákoch klesajú z oblohy na ich mesto. Nevedia, že je to okamžitá odveta za americkú inváziu v Severnej Kórei, ktorá sa odohráva v tom istom čase. Bez varovania sa tak Američania stanú zajatcami a väzňami nepriateľa vo vlastnej krajine. Malej skupinke študentov - patriotov sa však podarí zachrániť pred internáciou. Rozhodnú sa, že si svoju slobodu nedajú len tak vziať a okupačným jednotkám sa odvážne postavia na odpor. Ukryjú sa v okolitých lesoch, trénujú a pripravujú sa na partizánsku vojnu. Ich cieľom je získať novú tajnú zbraň, ktorou Severná Kórea zaútočila na Spojené štáty, oslobodiť svoje mesto a získať späť slobodu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (20)

Trailer 1

Recenzie (280)

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to podpriemerný akčný film, ktorý je remakom klasiky z osemdesiatych rokov. Má pomerne dobrý príbeh o skupine mladíkov na čele s veteránom, ktorí počas invázie severokórejskej armády na americké územie uniknú do hôr a rozhodnú sa, že začnú s partizánskym spôsobom života. Spracovanie je ale veľmi slabé, určite nebudem kritizovať film za jeho podstatu, takže nad tým, že partia mladíkov úspešne bojuje proti vycvičeným vojakom, ktorí s ľahkosťou obsadili americké územie sa nebudem ani pozastavovať, ale aj tak to nič nemení na tom, že to dopadlo veľmi zle. Film má krátku dĺžku a pritom rýchly úvod, takže by som očakával dynamickú akčnú zábavu, no to sa určite nestalo, úplne tu chýba gradácia alebo aspoň nejaká dejová zaujímavosť, stále je to o tom istom a je to až príliš nudne podané, s výnimkou pár scén som sa nudil neustále, vôbec to nedokáže vtiahnuť a síce tie patriotistické reči našťastie obmedzili, ale aj tak si nemôžem pomôcť, aby američania natočili film o američanoch, ktorí sa rozprávajú o tom, že ich domovy napadli nepriateľskí vojaci a musia si ich brániť, lebo oni sú tam doma mi v dnešnej dobe príde skutočne absurdné. Akcie je tu dosť, ale pôsobí úplne rozporuplne. Na jednej strane chválim, že je dosť dobre natočená, pomerne veľkolepá a páči sa mi výber zbraní, ale zároveň mi pripadá aj dosť stereotypná, v takmer tom istom prostredí, no hlavne to celé padá na postavách, ktoré sa tej akcie zúčastňujú. Jednoducho keď sledujem pomerne kvalitnú prestrelku, ktorá je dobre natočená, dynamická a protivníci padajú v slušných množstvách, ale zároveň v nej pobehujú modelky s raketometmi a modely s guľometmi, tak ich to automaticky poriadne degraduje a stráca sa ich akákoľvek zaujímavosť. Ale chválim aspoň scénu invázie, aj keď mohla byť dlhšia a efektné explózie. Herecké obsadenie je veľmi zlé, horšiu skupinu hlavných hrdinov som už dávno nevidel, jeden nesympatickejší ako druhý, Chris Hemsworth by ešte mohol byť ako radová vedľajšia postava, ale na utiahnutie filmu jednoducho nestačí, k tomu samé nudné modelky, takže som nikomu z nich nefandil, aj ich úhlavný nepriateľ je charizmatickejší ako všetci dokopy. Škoda, že tie dospelejšie postavy majú tak málo priestoru, lebo práve tie sú obsadené dobre. Réžia a technická stránka nie sú zlé, rozpočet je vidieť a na nejaký iný blockbuster by to možno stačilo, ale aj tak mi nesadlo celé to pojatie. Originál tiež nebol práve filmový zázrak, ale bol omnoho lepší. Pôsobil tak roztomilo naivne a príjemne heroicky, bol obsadený výbornou skupinou mladíkov, ktorým sa už dalo aj fandiť a navyše to aspoň vo svojej dobe pôsobilo celkom aktuálne. Remake je už len jedna veľká nuda s mizerným obsadením a v dnešnej dobe takto pojatý film pôsobí len absurdne. 42% ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Ani original ma nenadchol, lebo samotnu zapletku povazujem za prilis infantilnu a v serioznom pojati za nerealizovatelnu. Bol som zvedavy ako si s tym poradia tvorcovia remaku. Bohuzial sa vydali rovnakou cestou a vysledok pôsobi v dnesnej dobe este horsie a trapnejsie. Original ma napriek serioznej atmosfere urcitu naivnu poetiku a skvele herecke obsadenie. Remake svojou snahou o vaznu atmosferu vo vysledku posobi neskutocne smiesne. Cele to dokonale dorazilo herecke obsadenie. Taku skupinu nesympatickych postav som snad este nevidel. Vdaka tomu som tentoraz fandil zaporakom. 2* davam za solidnu vypravu a slusne akcne sceny. Ich technicka stranka je na urovni, ale mohli byt trochu prehladnejsie natocene. Vo vysledku sa jedna o dost zbytocny film, ktory pravom prepadol. 4/10. ()

Reklama

MartinezZ 

všetky recenzie používateľa

O trošičku lepší jak tendenčně historicky pitomá verze z '84. Tady totiž herci a herečky nejsou úplně pitomí. Nicméně pokud bych si měl zvolit z trojice Red Dawn (1984) * Tomorrow, When the War Began (2010) * Red Dawn (2012), zřejmě by navrch měli Australané. U nich mi totiž více sedělo to, že nedocházelo k přímému kontaktu s útočníkem, čímžto myslím, že tam byli jen vojáci, ale žádný jednotlivec - hlavní zloun - jako tady nějaký severokorejský velitel. Jinak ale samozřejmě všechny tři filmy jsou konina, natolik naivně hrdinská, až to bolí. ()

lillien 

všetky recenzie používateľa

Parta puberťáků vyrůstajících na coca-cole dokáže i bez vojenského výcviku zvládnout invazi hjundaje k amíkům. Vysolárkované kikiny v bokovkách, co sotva odrostly nutrilonu, v gerilové válce stíhají fyzicky, psychicky i strategicky. A i když se vysereme na všechny tyto zjevné nesmysly, páč je to přeci bum bum akčňák, tak mi ovšem stále chybí alespoň to charisma Swayzeho a Sheena. Novodobá generace netalentů jak vystřižená z nějaké pokleslé středoamerické soutěže superstar to prostě neutahla. ()

malylada 

všetky recenzie používateľa

Původní verzi mi vůbec nesedla a chyběla mi pořádná béčková akce. Předělávka sází na notu teenage jako například v Hunger Games, Divergence. Naštěstí není čas rozvíjet tímto směrem osudy hrdinů a nezabředává tím zápletka do trapných romantických linek. Tvůrci odvedli dobru práci v akčních scénách, která má správné tempo a dokonce jsem to hrdinům věřil. Bez větších ambicí se Rudý úsvit řadí mezi ty nejméně otravné adultmovie.......6/10 ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (9)

Reklama

Reklama