Reklama

Reklama

Posledné dni Mussoliniho

(TV film)
  • Francúzsko Les Trois Morts de Mussolini (viac)
všetky plagáty
Francúzsko, 2017, 53 min

Hrajú:

Sharon Mann (rozprávač), Benito Mussolini (a.z.), Adolf Hitler (a.z.)

Obsahy(1)

Tvorcovia tohto dokumentu sa snažia odhaliť dlhoročnú záhadu okolo smrti bývalého talianskeho fašistického vodcu Mussoliniho: Kto ho zabil? A prečo? A za akých okolností? Mussolini zomrel trikrát: politicky - po vylodení sa Spojencov na brehoch Talianska v lete 1943, symbolicky - keď jeho telo verejne lynčoval dav  na námestí Loreto v Miláne 29.apríla 1945 a fyzicky: keď ho za dodnes nejasných okolností zavraždili po tom, čo ho partizáni chytili pri jazere Cuomo. Vydajte sa na investigatívnu cestu do histórie Druhej svetovej vojny.... (RTVS)

(viac)

Recenzie (3)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Kam vietor, tam plášť. To neplatí len pre politikov, ale pre ľudstvo ako také, najmä pre tzv. demokratických voličov. Dnes ťa velebia, zajtra ťa zatratia. Nestalo sa to len Kristovi, ale aj jeho morálnemu náprotivkovi Mussolinimu. Tí, ktorí mu volali na slávu mu neskôr chcali na mŕtvolu, opľúvali ho a kopali. Z veľkých fašistov sa pomaly stávali socialisti a komunisti. Aj preto prvá povojnová vláda dala v Taliansku všetkým, oficiálnym aj neoficiálnym fašistom amnestiu s odôvodnením: "A čo máme odsúdiť celý národ?" Tento zaujímavý dokument sa zaoberá aj samotným koncom diktátora. Zabili ho partizáni? Komunisti? Či to bola dokonca objednávka samotného Churchilla? ()

st3f0o 

všetky recenzie používateľa

Slušne spracovaný dokument, avšak zlyháva v snahe objasniť záhadu Mussoliniho smrti. Až na jeden detail z nedávno odtajneného CIA spisu a svedectvo susedky De Mariovcov podporené pitevnou správou, ktoré protirečia oficiálnej verzii, neprináša nič zásadne objavné, a tak ako pred dokumentom tak aj po ňom nám zostáva len špekulovať, ako to teda skutočne bolo...? ()

Reklama

Reklama