Reklama

Reklama

Šaman

  • Česko Šaman (viac)

VOD (1)

Obsahy(1)

Sean Connery hľadá v amazonskej džungli revolučný liek proti rakovine. Prácu mu však komplikuje nielen nová nekompromisná asistentka Lorraine Braccová, ale aj ničitelia ekosystému dažďového pralesa - jediného miesta na svete, kde ešte môže vyrásť kvet, čo spasí celé ľudstvo.
Výstredný vedec dr. Robert Campbell už dlhé roky hľadá v džungli liek proti rakovine. Farmaceutický inštitút, pre ktorý pracuje, požiada o asistenta a prístroje. Keď sa ukáže, že asistentom je „iba žena", spočiatku ju odmieta, hoci dr. Rae Craneová je úspešná a talentovaná vedkyňa. Napokon mu však nezostane nič iné, len sa o ňu postarať, pretože je v džungli stratená. Keď sa to tak vezme, je pekná a dokonca sa jej v džungli skutočne páči. Dokonca ju vytiahne na vrcholky stromov, odkiaľ je krásny výhľad. Idylu však kazia firmy, ktoré nemilosrdne ničia ekosystém dažďového pralesa výstavbou diaľnice. Obaja sa rozhodnú bojovať za jeho zachovanie, pretože len v ňom ako celku môže vyrásť kvet, ktorý spasí ľudstvo... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (156)

kaposlav 

všetky recenzie používateľa

Včera som si opäť pozrel tento film, ale stále dáva ľudom na zamyslenie. Žial asi väčšinu ľudí nezaujma až tak príroda a súvislosti. Doplatíme na to všetci. 6193 hodnotení je málo na tunajšie pomery. Blbúčke kraviny idú na dračku a sú hodnotené radovo v desaťtisícoch. Aj to hodnotenie 67% nie je adekvátne posolstvu. Asi tam chýbali čierni raperi, zbrane a sci-fi superhrdinovia. ()

r007 

všetky recenzie používateľa

Ráda bych napsala opět skvělý film se Seanem, ale je to jen skvělý Sean v dalším filmu. Nevím, jestli je to scénářem nebo režií, ale scénář mi připadá dost zajímavý na to, aby se z něj vytěžilo víc skvělých scén než ve filmu skutečně je. Třeba jak doktor bojuje se skutečným šamanem, nebo scéna zachraňování doktorky po pádu se svahu, nebo když doktorka píchne dítěti poslední účinnou látku ( poté ji Sean zlehka pohladí po ruce ). Prostě mám v tomto filmu oblíbené scény, které miluju, ale musím protrpět občas nezáživných deset minut. A navíc se nemůžu ubránit dojmu, že oba protagonisté se moc rádi neměli. Lorraine Bracco mi v tom filmu trošičku vadí. Velmi těžce hodnotitelný film. Seana prostě miluju , nádherná příroda nemá chybu, stejně tak jako původní obyvatelé pralesa, ale doktorka Bronxová tam prostě nesedí. Scéna s buldozery je hodně absurdní a ta poslední jakbysmet. Ach Seane, to nebyl lepší výběr pro Tvůj protějšek ? ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

Ono sa tu toho vlastne príliš veľa nestane. Vlastne skoro nič. Napriek tomu to vôbec nevadí. V 90. rokoch to na Markíze reprízovali pomaly každý piatok a tak sa nám to možno trochu sprotivilo, ale s odstupom desaťročí Šamanovi musím dať 4*. Sean Connery bol možno ako filmový producent kretén, ale v titulnej úlohe ukázal charizmu, prostredníctvom ktorej drží divákovu pozornosť i v neakčných momentoch. To je super, lebo Šaman v podstate ani iné, než neakčné momenty neobsahuje (ak necháme bokom rozpačitú „bitku“ s palicami pri vodopáde, ktorú mali radšej vystrihnúť). Hoci mal vtedy ex-Bond už 62 rokov a jeho filmová partnerka Lorraine Bracco (ktorá sa nikdy poriadne nepreslávila, ale časom dostala peknú rolu v Sopranovcoch) sladkých 38, Šamana nemôžeme radiť medzi filmy s rekordnými vekovými milostnými rozdielmi, kam patrí napr. sci-fi Saturn 3 s Kirkom Douglasom (31 rokov) alebo heist movie Pasca tiež s Connerym (šialených 39 rokov). Pravda je totiž taká (a aj to si na scenári vážim), že ústredné postavy spolu neskončia v posteli, ale ide o čisto profesionálny (hoci priateľský) vzťah. Samozrejme si ku kladom treba pripočítať parádnu džungľovú výpravu (v ktorej sa režisér McTiernan po Predátorovi zjavne cíti ako doma), hravú hudbu Jerryho Goldsmitha (vďaka ktorej úvod vyzerá ako rozšafná komédia) a zaujímavý koniec, kedy vyjde najavo nezabudnuteľná „mravcová pravda“. Tvorcom sa podarilo vystihnúť zvláštnu, miestami až opojne mystickú atmosféru od reality odtrhnutého miesta, na ktoré stačí, aby prišiel jeden biely idiot s chrípkou a vyhubí celý indiánsky kmeň. Kameraman Donald McAlpine (Predátor, Jasné nebezpečenstvo, Muž bez tváre) sa hrá a užíva si, či už pády do jazera, strmhlavé šplhanie do závratných výšin, malebnú indiánsku dedinku s rozkošnými zákutiami, ale i zlovestný dym, ktorý je k nej čoraz bližšie a ktorý nevypovedá o ničom peknom. ()

Kaka 

všetky recenzie používateľa

Óda na záchranu přírody, kácení deštných pralesů a problematiku zmenšování se množství zeleně na zemi. Jednoudše, byť úderně podaná, inteligentně odvyprávěná a jakž takž v rámci žánru solidně zahraná. Několik scén je naprosto fenomenálních - slaňování po stromech - přičemž stejně důležité jako jméno režiséra je hlavní hudební composer, kterým není nikdo jiný než legenda filmové hudby Jerry Goldsmith. Přestože je v Šamanovi naťuknutá současná politika a vztah člověka k přírodě, jde spíše o klasický dobrodružný a napínavý příběh o hledání léku na nejhorší chorobu lidstva, takže ono poselství zůstalo tak nějak v půli cesty. ()

malylada 

všetky recenzie používateľa

Nebýt Seana, na kterého se vždy skvěle dívá a posledních dvaceti minut, jednalo by se bezpochyby o nejhorší McTiernanův film. Vůbec se nepodařilo využít prostředí amazonských pralesů a celý děj za honbou zázračného léku připomíná těžkou nuda. Příběh by byl o dost záživnější, kdyby vynechal romantickou zápletku, které nevěříte ani nos mezi očima. Když se rozuzlení scvrkne na posledních deset minut, hlesnete jen unavené ach joooo...... 4/10 ()

Galéria (44)

Zaujímavosti (4)

  • Sean Connery dostal za tento film 10 milionů USD. Tom Schulman dostal za scénář 3 miliony USD. (Bauer)
  • Natáčení probíhalo v Mexiku. (Terva)

Reklama

Reklama