Reklama

Reklama

Ali

Trailer 1
Dráma / Športový / Životopisný
USA, 2001, 158 min (Director's Cut: 165 min, Alternatívna 150 min)

Réžia:

Michael Mann

Hrajú:

Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight, Mario Van Peebles, Ron Silver, Jeffrey Wright, Mykelti Williamson, Jada Pinkett Smith, Nona Gaye, Michael Michele (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Životný príbeh Muhammada Aliho, najslávnejšieho boxera všetkých čias... Mladý Cassius Clay získal v roku 1960 zlatú medailu na olympiáde v Ríme a čoskoro po tomto víťazstve vstúpil do profesionálneho boxerského ringu. Spoločnosť svojej doby šokoval sebavedomím a neochvejnou vierou vo vlastné schopnosti. Bol najlepší, vedel o tom a nehanbil sa to povedať. Kontroverzné reakcie však vzbudzoval aj inak - priateľstvom s Malcolmom X a blízkymi vzťahmi k hnutiu Islamský národ, ktoré ho inšpirovali k zmene mena na Muhammad Ali a konverzii na islam, ale aj tým, že odmietol narukoval do armády a zúčasniť sa vojny vo Vietname. Toto je jeho príbeh. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (331)

jondzavid 

všetky recenzie používateľa

Bezchybné obsadenie, dokonalá hudobná zložka (veľmi efektne a vhodne používaná nehovoriac o dobovom zladení) a slušný zostrih boxerských scén. Toľko asi ku kladom - zbytok sa topí v stereotype všetkých biografických klišé. Najväčším problémom tu je, že film chce vystihnúť všetko, ale zostáva tým v mnohých oblastiach príliš nedotiahnutý (jednoducho nie každé zjednodušenie je tu účelné). Scenárista si mal skôr vybrať či chce nakrútiť televíznu biografiu, kde sa to dá rozdeliť na viac častí a autor môže vystihnúť (väčšinou nezáživne) všetky detaily alebo film, ktorý aj napriek slušnej 2,5 hodinovej stopáži pokrivkáva ako celok vďaka snahe o komplexnosť za cenu efektnej skratky. Nemôžem však povedať, že by ma film nudil - môže za to najmä Will Smith (sám som bol prekvapený ako rýchlo som mu Aliho zožral aj s navijákom a konečne ma presvedčil, že dokáže aj hrať, nielen byť vhodným typovým obsadením). Napriek stereotypnosti spracovania je však Mann skvelý remeselník a najmä dokonalé zosúladenie hudobného doprovodu s príbehom u mňa prevážilo na slabšiu štvorku. ()

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Mýma očima zdařilý životopisný snímek, který se zaměřil na mládí a dech beroucí kariéru talentovaného boxera, a ač je pro mě box v podstatě španělská vesnice, dokázala jsem si to díky Willu Smithovi užít, rychlé nohy a osobitý styl odkoukal od originálu úchvatně.. Jinak tedy kontroverzní Aliho osobnost je zajímavá a tuším, že ve skutečnosti měl mnohem bouřlivější život a děti ne jen manželské, nicméně chápu, že se to nedá v jednom filmu všechno podchytit a stihnout.. ()

Reklama

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Tak tohle me trochu zklamalo. Je to sice neco jineho nez Rocky nebo Zurici byk, ale neni to ono. Herci jsou fakt vyborny, Smith toho oskara mel dostat, Jon Voight byl taky dobrej a hodne slusnej byl i Jamie Foxx, jehoz proplesatelej Bundini nemel chybu. Film se docela verne drzi tech nejdulezitejsich veci v Aliho zivote, coz je dobre, ale je vam dopredu jasny, jak kerej zapas dopadne. Navic tech zapasu tu neni tolik. Ty co tu sou, jsou natoceny docela dobre (zabery kamery skrz ruce jsou skvely), ale prisly mi malo drsny. No a kdyz se nebojuje tak se dejou dve veci. Bud Ali pobiha a machruje, coz je aspon vtipny a nebo se resi veci jako rasismus nebo Aliho obvineni a ty sou desne nudny. Celej film je strasne roztahanej a chybi mu tempo (i ty zapasy by mohli bejt sviznejsi). Povedla se hudba, ta film hezky doplnuje a diky ni to neni tak strasne nudny. Kdyz nepocitam zapasy, tak je to takove bez napeti, skoro jako by to byl dokument o Alim. Kdyby film mel hodinu a pul, pak bych dal mozna vyssi hodnoceni, ale takle nemuzu, protoze jsem se fakt dost nudil a to jsem nevidel Director's cut. ()

Tsunami_X 

všetky recenzie používateľa

Politické pletichaření, milostné avantýry a plky o rasové segregaci nemůžou vyvážit absenci pachu tělocvičny, tvrdé údery házející diváka do provazů či krev prýštící z omlácených obličejů. Na ekvilibristiky s kamerovými technologiemi jsem si už zvykl, bohužel přehnaný apel a otřesné tempo mému srdci nikdy blízké nebude. Nespraví to ani výtečné aplikování dobové hudby a kvalitní herecké obsazení. Zbytečně dlouhý průměr, který nepojednává o zakončení životní poutě, americkém snu ani o sexuální nejistotě. Velké šlápnutí vedle, které si přehnanou toleranci nezaslouží... ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

U mňa je často podstatou, keď si prostredníctvom životopisných filmov môžem priblížiť zákulisné, rodinné a iné udalosti, ktoré sfilmovaná postava prežíva. Napríklad spojitosti s Malcolmom X a inými témami mnohí určite ani netušili. Tie ale idú popri boxerských záležitostiach mierne do úzadia, čo mi ale teraz tiež až tak nevadilo, keďže tento šport (aspoň keď bol ešte v pomerne čistej forme) ma baví. Mann si zvolil Willa a urobil dobrú voľbu. Aj keď pri postave Muhammada a jeho telesných proporcií si veľmi vyberať nemohol. A Will zase dokázal, že nie len vďaka nim sa mu to oplatilo. 85%. ()

Galéria (81)

Zaujímavosti (21)

  • Will Smith a Michael Mann pristúpili k filmu s tým, že v prípade prekročenia rozpočtu bude možné zásadne znížiť ich honoráre. (ČSFD)
  • Ve skutečnosti se Sonny Liston po prvním prohraném zápase s Alim vymluvil na vykloubené rameno. Dodnes není jisté, zda to byla pravda. (Dawid199)
  • Will Smith pôvodne 8 krát odmietol hrať rolu Aliho s tvrdením, že takáto osobnosť sa nedá vierohodne zobraziť. Až po tom, čo mu zavolal sám Muhammad Ali a poprosil ho, aby úlohu zobral, súhlasil. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Ed jako slavný skladatel?

Ed jako slavný skladatel?

07.02.2005

Je to tak, Ed Harris, kterého jistě není třeba představovat, si zahraje postavu veleslavného hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena v připravovaném dramatu COPYING BEETHOVEN. Milostný příběh o… (viac)

Reklama

Reklama