Reklama

Reklama

Ali

Trailer 2
Dráma / Športový / Životopisný
USA, 2001, 158 min (Director's Cut: 165 min, Alternatívna 150 min)

Réžia:

Michael Mann

Hrajú:

Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight, Mario Van Peebles, Ron Silver, Jeffrey Wright, Mykelti Williamson, Jada Pinkett Smith, Nona Gaye, Michael Michele (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Životný príbeh Muhammada Aliho, najslávnejšieho boxera všetkých čias... Mladý Cassius Clay získal v roku 1960 zlatú medailu na olympiáde v Ríme a čoskoro po tomto víťazstve vstúpil do profesionálneho boxerského ringu. Spoločnosť svojej doby šokoval sebavedomím a neochvejnou vierou vo vlastné schopnosti. Bol najlepší, vedel o tom a nehanbil sa to povedať. Kontroverzné reakcie však vzbudzoval aj inak - priateľstvom s Malcolmom X a blízkymi vzťahmi k hnutiu Islamský národ, ktoré ho inšpirovali k zmene mena na Muhammad Ali a konverzii na islam, ale aj tým, že odmietol narukoval do armády a zúčasniť sa vojny vo Vietname. Toto je jeho príbeh. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (331)

Cappuccino 

všetky recenzie používateľa

Dobre natočené, ale príšerne slabý dôraz na vysvetlenie vzťahov vedľajších postáv voči Alimu, ako keby sa všetko sústredilo nie okolo neho, ale len na neho. Potom si musíte hovoriť - kto sakra bola tamtá a hentá postava? Jak sa spoznali? Aký je ich osobný príbeh? Čo predstavujú v Aliho živote? Ale okrem tejto výtky sa na story "najslávnejšieho boxera všetkých čias" pozeralo super. ()

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Mýma očima zdařilý životopisný snímek, který se zaměřil na mládí a dech beroucí kariéru talentovaného boxera, a ač je pro mě box v podstatě španělská vesnice, dokázala jsem si to díky Willu Smithovi užít, rychlé nohy a osobitý styl odkoukal od originálu úchvatně.. Jinak tedy kontroverzní Aliho osobnost je zajímavá a tuším, že ve skutečnosti měl mnohem bouřlivější život a děti ne jen manželské, nicméně chápu, že se to nedá v jednom filmu všechno podchytit a stihnout.. ()

Reklama

Hwaelos 

všetky recenzie používateľa

Přiznám se, že nemám pro Mannův režijní styl příliš velkou slabost. A Ali to jen podtrhuje. Oddramatizované drama, kolotoč zaměnitelných postav a životopis, který úplně pomíjí nebo bere z rychlíku spoustu divácky zajímavých momentů proto, aby věnoval celou třetinu stopáže roztahanému finále v Zairu. ()

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Velmi pomalý film, ukazující všechny strany mince jménem Muhhamed Ali. Tento arogantní super boxer byl ve své době opravdu někdo a film to patřičně dává najevo. V provedení mýtusu Aliho do filmového podoby si myslím, že Michael Mann předběhl Martina Scorseseho a jeho Letce. Ali ve filmu je opravdu tím kým byl naživo a film není jen spojením tohoto špatného ci naopak jen dobrého. Velká škoda je v pomalosti snímku. Bohužel Michael Mann je režisér, který točí pomalé snímky, které mě osobně něpadnou moc dobře. Will Smithe se se pro roli Aliho narodil a je dokonalý. Všechno ve filmu mu padne jako ušitě, dokáže křičet arogantní urážky a nebo běhat malynkými uličkami s černošskými fanoušky. Dobrý film,. který měl být lepší. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nemám vo veľkej obľube životopisné filmy, obzvlášť nie športové a box považujem iba za mierne kultivovanú bitku. Tak potom prečo štyri hviezdičky? mohla by znieť oprávnená otázka. Pretože Ali je z mnohých stránok vydarený film. U životopisných filmov veľmi záleží, ktoré epizódy si režisér do filmu vyberie, ktoré považuje za kľúčové pre zobrazenie hrdinu. A Michael Mann si vybral dobre. Nemenej dobre si vybral Willa Smitha do hlavnej úlohy, kameramana, ktorý úžasne nasnímal zápasy, ale nielen tie a darilo sa aj pri výbere hudby. Do piatich hviezdičiek chýbalo presnejšie zobrazenie prostredia, ktoré na jeho život vplývalo. Výsledkom bolo, že napriek neobľúbenosti žánru a dĺžke filmu som sa nenudil. Cassius Clay je odo mňa iba o niečo starší, takže som jeho kariéru sledoval takmer v priamom prenose. ()

Galéria (81)

Zaujímavosti (21)

  • Will Smith a Michael Mann pristúpili k filmu s tým, že v prípade prekročenia rozpočtu bude možné zásadne znížiť ich honoráre. (ČSFD)
  • Druhou voľbou na hlavnú úlohu bol Michael Bentt, ktorému nakoniec pripadla úloha Sonnyho Listona. Keďže je Michael vyslúžilý boxer, poslúžil zároveň ako hlavný sparing partner a asistent trénera Willa Smitha v priebehu šiestich mesiacov tréningu pred začatím nakrúcania filmu. (Sufferer)
  • Původní verze scénáře měla 200 stránek a popisovala Aliho život už od dětství. (Karlos80)

Súvisiace novinky

Ed jako slavný skladatel?

Ed jako slavný skladatel?

07.02.2005

Je to tak, Ed Harris, kterého jistě není třeba představovat, si zahraje postavu veleslavného hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena v připravovaném dramatu COPYING BEETHOVEN. Milostný příběh o… (viac)

Reklama

Reklama