Reklama

Reklama

Ali

Trailer 2
Dráma / Športový / Životopisný
USA, 2001, 158 min (Director's Cut: 165 min, Alternatívna 150 min)

Réžia:

Michael Mann

Hrajú:

Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight, Mario Van Peebles, Ron Silver, Jeffrey Wright, Mykelti Williamson, Jada Pinkett Smith, Nona Gaye, Michael Michele (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Životný príbeh Muhammada Aliho, najslávnejšieho boxera všetkých čias... Mladý Cassius Clay získal v roku 1960 zlatú medailu na olympiáde v Ríme a čoskoro po tomto víťazstve vstúpil do profesionálneho boxerského ringu. Spoločnosť svojej doby šokoval sebavedomím a neochvejnou vierou vo vlastné schopnosti. Bol najlepší, vedel o tom a nehanbil sa to povedať. Kontroverzné reakcie však vzbudzoval aj inak - priateľstvom s Malcolmom X a blízkymi vzťahmi k hnutiu Islamský národ, ktoré ho inšpirovali k zmene mena na Muhammad Ali a konverzii na islam, ale aj tým, že odmietol narukoval do armády a zúčasniť sa vojny vo Vietname. Toto je jeho príbeh. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (331)

Davies182 

všetky recenzie používateľa

Hudba, duše filmu. Takže nejen PTA, nýbrž i Michael Mann je schopný, protkat líbivým soundtrackem více než polovinu stopáže jeho režijního majstrštyku! Filmy se dají i poslouchat - v tomhle koncertu navíc exceluje Will Smith ve své životní roli a je tu tolik vymazlených bitek z ringu, že často zapomenete dýchat. Chybělo mi víc Foxxe a možná hlubší sondování Aliho myšlenkových pochodů. Sympaticky netradiční bio! ()

ed_wood 

všetky recenzie používateľa

Keď som to videl 1-krát, nudil som sa (3***). Keď som to videl už 2-krát, páčilo sa mi to oveľa viac (4****). No ale po treťom zhliadnutí sa mi to páčilo najviac (5*****). Výborný Will Smith a skvelá réžia Michaela Manna robia z Aliho jeden z najlepších životopisných filmov, aký som mal možnosť vidieť. Muhammad Ali je pre mňa asi najlepší športovec v histórii a určite si zaslúžil aj jeden skvelý film. Will Smith patrí k mojim obľúbencom a zahral to vynikajúco. Preto sa dosť čudujem, prečo som si genialitu tohto filmu nevšimol už 1-krát. ()

Reklama

eraserhead666 

všetky recenzie používateľa

Box mě vůbec nezajímá, Islám nevyznávám a Will Smith mě zrovna dvakrát nebere. Proč mě tedy ten film bavil? Možná proto, že byl dobře natočený? Přesně. Líbilo se mi, jak se příběh snažil obsáhnout všechny důležité aspekty Aliho života - jeho náboženství, touhu po svobodě, box i sukničkářství. Jako postava mi byl/je Ali docela nesympatický, hlavně pro své sobectví a jeho život mě často překvapoval: říct mi někdo po prvním sexu, že musím přestoupit na jeho náboženství, asi bych ho poslal někam. Tolik toužil po svobodě, přitom za projev, součást své svobody, považoval věc, která tu svobodu razantně omezovala a odpírala... Zajímavá postavička v zajímavém filmu. Box, islám a Will Smith jdou stále mimo mně. ()

jondzavid 

všetky recenzie používateľa

Bezchybné obsadenie, dokonalá hudobná zložka (veľmi efektne a vhodne používaná nehovoriac o dobovom zladení) a slušný zostrih boxerských scén. Toľko asi ku kladom - zbytok sa topí v stereotype všetkých biografických klišé. Najväčším problémom tu je, že film chce vystihnúť všetko, ale zostáva tým v mnohých oblastiach príliš nedotiahnutý (jednoducho nie každé zjednodušenie je tu účelné). Scenárista si mal skôr vybrať či chce nakrútiť televíznu biografiu, kde sa to dá rozdeliť na viac častí a autor môže vystihnúť (väčšinou nezáživne) všetky detaily alebo film, ktorý aj napriek slušnej 2,5 hodinovej stopáži pokrivkáva ako celok vďaka snahe o komplexnosť za cenu efektnej skratky. Nemôžem však povedať, že by ma film nudil - môže za to najmä Will Smith (sám som bol prekvapený ako rýchlo som mu Aliho zožral aj s navijákom a konečne ma presvedčil, že dokáže aj hrať, nielen byť vhodným typovým obsadením). Napriek stereotypnosti spracovania je však Mann skvelý remeselník a najmä dokonalé zosúladenie hudobného doprovodu s príbehom u mňa prevážilo na slabšiu štvorku. ()

Expendable 

všetky recenzie používateľa

Je to nádherně natočený a zpracovaný film o jednom muslimském boxerovi. Který vždycky věděl, co chce od života a tvrdě se hnal kupředu. Ali vždycky věděl, že je nejlepší, ale sebevědomí mu rozhodně nechybělo a rád se jím pyšnil, což ovšem možná i odrovnalo většinu jeho soupeřů. Takové argumenty jaké Ali měl a jak všechny schazoval, bych spíš čekal od wrestlerů než od boxera. Ve filmu je též řešena otázka černochů žijících v Americe a jejich diskriminace. Mě se film velmi líbil, určitě doporučuji. 95% ()

Galéria (81)

Zaujímavosti (21)

  • Ve filmu byl Ali (Will Smith) nejvyšším soudem, před který se dostal kvůli odmítnutí vojenské služby, zproštěn viny. Ve skutečnosti byl ale poslán na tři roky do exilu. (Dawid199)
  • Muhammad Ali v skutočnom zápase proti Listonovi vyhral už v prvom kole KO. (Steam)
  • Will Smith byl nucen nabrat více než 17kg svalů, aby vyrovnal Aliho se 110 kg. (Karlos80)

Súvisiace novinky

Ed jako slavný skladatel?

Ed jako slavný skladatel?

07.02.2005

Je to tak, Ed Harris, kterého jistě není třeba představovat, si zahraje postavu veleslavného hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena v připravovaném dramatu COPYING BEETHOVEN. Milostný příběh o… (viac)

Reklama

Reklama