Reklama

Reklama

Atómová bomba

  • Česko Géniové proti Hitlerovi (viac)
všetky plagáty
Nemecko / Maďarsko, 2013, 2x52 min (Alternatívna 90 min)

Obsahy(1)

Ich vynálezy a práca zmenili osud sveta v 20. storočí. Toto je príbeh šiestich géniov, ktorí ovplyvnili vývoj Druhej svetovej vojny. Šiesti priatelia, všetci z toho istého mesta, museli utiecť z Európy. Ich cieľ boli Spojené štáty americké. Objavy, vynálezy a vedecké úspechy Johna von Neumanna, Edwarda Tellera, Eugena Paula Wiugnera a Lea Szillarda boli kľúčové pri vývoji americkej atómovej bomby. Najznámejším vojnovým fotografom sa stal Robert Capa a Michael Curtiz nakrútil zas jeden z najpôsobivejších proti-nacistických filmov - Casablanca. Každý jeden z tejto skupiny maďarských vedcov a umelcov vyhlásil vojnu totalitarizmu. Každý ju viedol svojim spôsobom - ale ich cieľ a nepriateľ bol spoločný... (RTVS)

(viac)

Recenzie (3)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Dvojdielny dokument nám približuje osud šiestich maďarských židovských géniov, ktorý sa neuplatnili v Európe a po nástupe moci nacizmu utiekli z Nemecka, kde sa medzitým usadili a pokračovali v úteku až do USA. Vďaka ich inteligencii a geniálnym myšlienkam sa USA podarilo skonštruovať prvý jadrový reaktor. Leó Szilárd - Ako prvý zistil, že reťazová reakcia (a aj atómová bomba) je uskutočniteľná. Eugene Paul Wigner ( maďarské meno Wigner Pál Jenő), získal Nobelovu cenu za príspevky k teórii atómového jadra a elementárnych častíc. Edward Teller (Teller Ede), presadzoval vývoj nových ničivejších zbraní, stal sa „architektom hviezdnych vojen“ (SDI). John von Neumann (Janos Neumann), najväčší matematik storočia a otec dnešných počítačov. Robert Capa (Endre Friedman), významný maďarský vojnový fotograf (Španielsko, 2. svetová vojna, Vietnam). Michael Curtiz (Mihaly Kaminer) uznávaný jeden z najplodnejších režisérov v Hollywoode. Ide o zaujímavý, ale vysoko odborný dokument, ktorým sa niesla ústredná myšlienka. USA by mali postaviť Hitlerovi veľký kamenný pamätník, ako vďaku za jeho prínos v oblasti pokroku americkej vedy. Ani Stalin nevypudil toľko vedcov ako Hitler. ()

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Meno Johna von Neumanna mi bolo dôverne známe, ale nemala som tušenie, že sa pôvodne volal János Neumann a narodil sa v Budapešti. Veľmi zaujímavý dokument o prínose vedcov – imigrantov, ktorí sa po príchode do USA pričinili o sériu objavov. „Spoločne s jeho priateľmi: L.Szilárdom, E.Wignerom, E.Tellerom, P.Erdősom a ďalšími, výrazne prispeli k vzniku zvláštnej legendy, podľa ktorej mimozemšťania pristáli v centre Budapešti a pohybovali sa po svete ako maďarskí vedci. Ich americkí kolegovia ich preto prezývali „Marťania“. ()

Reklama

Reklama