Reklama

Reklama

Doktor Spánok

  • Česko Doktor Spánek od Stephena Kinga (viac)
Trailer 1

Film nadväzuje na príbeh filmu Osvietenie (Stanley Kubrick), ktorý popisuje hrôzostrašné udalosti, ku ktorým došlo pred 40 rokmi v hoteli Overlook. Teraz už dospelý Dan Torrance (Ewan McGregor) sa usilovne snaží vyrovnať so svojim hrôzostrašným zážitkom z hotela a nájsť pokoj v duši. Všetko sa ale zmení vo chvíli, keď sa stretne s Abrou, odvážnym mladým dievčaťom, ktoré je obdarené mimoriadnymi schopnosťami označovanými ako „žiarenie“. Abra inštinktívne vycíti, že Dan má rovnaké tajuplné nadanie ako ona a obráti sa naňho so zúfalou prosbou o pomoc. Neľútostná Rose a jej nasledovníci totiž čerpajú energiu zo „žiarenia“ ďalších nevinných detí a pre dosiahnutie svojej nesmrteľnosti sú ochotní urobiť čokoľvek. Táto dvojica spojí svoje sily a pustí sa s Rose do nemilosrdného boja na život a na smrť. (Continental film)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (627)

T2 

všetky recenzie používateľa

║Rozpočet $45miliónov║Tržby USA $31,581,712║Tržby Celosvetovo $72,381,712▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $8,449,961║ Tržby za predaj DVD v USA $3,713,490║ Váhal som, Kubrickové Osvietenie 1980 vôbec nemusím. V tomto prípade sa ale nakoniec všetko na dobre obrátilo a Mike Flanagan sa prekonáva vo všetkých ohľadoch. Dosť som sa obával aj slušnej minutáže, lebo pri IT 2 som dosť už trpel, tu to je ale podané všetko pútavo, celistvo, má to hlavu aj pätu. Až na prekvapenie dobre prešpikovaný nápaditý horor plný napätia a tak trocha ošlahlí nádychom fantasy ale nič to tu nenabúra a v daných medziach funguje priam dokonale. Potešia aj herci Ewan McGregor a Rebecca Ferguson tu dominujú a mladá černoška je im s výkonom hravo v pätách. Nečakane som si pošmáknul, mrzí ma len to chladnejšie prijatie v kinách, určite by si to zaslúžilo väčší úspech. /videl v kine: 80%/ ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Svet je temné, hladné miesto plné príšer. Ale potom sú tu aj takí, ako ty.“ Posledný kvalitný román Stephena Kinga sa dočkal bravúrneho filmového spracovania. Áno, je to pomalé a dlhé, ale pravdupovediac vidno, že to malo byť ešte dlhšie, pretože niektoré vedľajšie postavy a línie nenápadne šumia do prázdna a ich dôstojnému zakončeniu nie je venovaný taký priestor, aký by si zaslúžili. Napriek tomu je Doktor Spánok skvelá pecka s výborným kastingom (Rebeccu Ferguson nemám rád, ale ako Klobúková Rose je božská... a ostatní sú snáď ešte lepší), bravúrnou hudbou, vynikajúcim vizuálom (na to, čo prevádza kameraman  Fimognari v scéne „púť po oblohe“, len tak nezabudnem, určite jedna z najmagickejších scén americkej kinematografie toho roka) a výbušným finále odohrávajúcim sa veď uvidíte kde (!). Snímka neobsahuje explicitné násilie, ale po stránke psychologického ide na doraz a umiera sa tu fakt vo veľkom množstve; v tomto smere je film krutý, nemilosrdný, drsný a smutný. Ako život. K tomu séria parádnych feel good scén, ktoré zaobstaráva predovšetkým dvojka Cliff Curtis/Carl Lumbly. Plus musím vyzdvihnúť takmer debutujúcu Kyliegh Curran, ktorá má s Ewanom McGregorom geniálnu chémiu. Mám rád filmy, v ktorých muži ochraňujú napr. slabé deti, aj keď treba dodať, že v tomto prípade je to dieťa asi také bezbranné, ako Laura v Loganovi. Quentin Tarantino mal pravdu: Doktor Spánok je jeden z najlepších filmov roka. Aj keby ste za minulý rok mali vidieť len tento, bolo by to z vašej strany veľmi šťastné rozhodnutie. ()

Reklama

Fr 

všetky recenzie používateľa

„SVĚT JE HLADOVÉ MÍSTO. A TY NEJTEMNĚJŠÍ VĚCI JSOU NEHLADOVĚJŠÍ, A SEŽEROU VŠECHNO, CO ZÁŘÍ. VYSAJOU TO JAKO KOMÁŘI. NIC S TÍM NENADĚLÁŠ…“ /// Nostalgie. Nový podněty. Zajímavý postavy. Frajeři co žijou věčně se nepáraj s parchantama a jeden jim to začne zatraceně dobře vracet. Hororová variace na X-Meny. Baví mě to převtělování, čtení myšlenek, vítězství dobra nad zlem… Režisérská verze mě uspokojila! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2013 napsal Stephen King, neznám. 2.) Konečně se dozvím, co je to Shining. 3.) Thx za titule „Parzival“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

MoRTy 

všetky recenzie používateľa

Za mě celkem sračka - zbytečná recyklace prvků z "prvního" dílu a hlavní parta záporáků vypadá jak nějaký venkovský ochotnický divadlo. Hezky natočený, Ewan dobrej, ale nula napětí a přijde mi, že ta nahá bába musela bejt nějakym exhibicionistickym sponzorem filmu, protože její povislý kozy sou tam nejmíň stokrát. Jestli něco novějšího od Kinga, tak seriál Outsider. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

V mojich očiach to Mike Flanagan opäť dokázal."Doctor Sleep" bude jeden z najsilnejších filmov tohto roku. Kniha bola podľa mňa celkom okey, no Mike jej proste vdýchol život a zrazu sa to u mňa prevtelilo do obrazotvorného sveta, kde som všetky scénky veľmi dobre poznával a cítil z nich toho ducha, ktorého som tam cítiť chcel. Ewan McGregor je vynikajúci. Vo všetkom mu verím Dannyho Torranca a to aj v jeho najhorších a rovnako aj jeho najlepších momentoch. A človek si tu s ním vychutná pár skutočne skvelých momentov, ktoré stoja za to vidieť. Myslím si, že (napriek tomu, čo poviem o pár riadkov nižšie) je pre mňa najlepšia časť, keď sa rozpráva s otcom v hoteli Overlook. To je podľa mňa fantastické. A je v tom obrovská dávka jeho osobnosti a skúsenosti. Kyliegh Curran ako Abra je takisto vynikajúcou voľbou. Dievča ma presvedčilo snáď v každej momentke. A Rebecca Ferguson ako Rose The Hat podľa mňa takisto exceluje. Cítim ju v tej role na míle. Spomeniem ešte aj Emily Alyn Lind ako Andi. Myslím si, že niečo jej mohol Mike Flanagan ešte dať. Najmä niečo z jej histórie. Pretože keď človek pozná viac z jej minulosti, dokáže jej viac porozumieť. A hoci ju zapracovali veľmi dobre, prial som si, aby Andi mohla viac zažiariť. Vizuálna stránka filmu fantastická. Atmosféra je tu podľa mňa dodržaná a to aj v strašidelných aj dramatických momentoch. Myslím si, že Mike Flanagan dal Kingovej knihe patričnú úctu a rovnako aj celému príbehu. A preniesol ho na filmové plátno bravúrne. No realita je taká, že rovnako skladá úctu aj Stanleymu Kubrickovi. A všetci vieme čo si King myslel o jeho adaptácii "The Shining". Myslím si, že úvodná časť bola skvelá. Tam som s tým problém nemal. No návrat na Overlook viac menej potom ukazuje veci, ktoré si pamätáme z minulého filmu. A podľa mňa to trošku nefunguje. No Flanagan urobil ešte aj jednu ďalšiu vec. Dannymu prenechal záver tak, ako ho mal Jack v Kingovej knihe "The Shining" Je to dosť zaujímavé a dáva to tomu úplne nový nádych. A podľa mňa skvelý. Je to trošku zvláštny moment pre mňa na konci. Napriek tomu, že je to vynikajúce, tak je to pre mňa najmenej zaujímavá časť filmu. Každopádne nemôžem povedať, že by to kazilo dojem z filmu. Myslím si, že Rose v Overlooku je vynikajúca, jej koniec ešte lepší. A záverečné minúty rozhodne stoja za to. Dokonca priznávam, že som sa miestami pri filme skutočne bál. Tá atmosféra ma rozhodne držala. Skvelá práca Mike Flanagan. Som rád, že niekto venuje svojim filmom a tvorcom diela patričnú úctu. A ja ju venujem za to tebe. Hodnotenie: A ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (18)

  • Danny Lloyd, který ztvárnil roli Dannyho v Osvícení (1980), když mu bylo 6 let, si zde střihnul cameo. Je ve scéně s baseballovým klukem, když se hraje zápas. Sedí v hledišti hned vedle muže, který povídá. (JoannaKey)
  • Odkazů na dílo Temná věž (2017) je ve filmu více: Dan (Ewan McGregor) například vystupuje z autobusu společnosti Tet Transit . V Temné věži je společnost Tet Corporation; lihovar, kde je zabit Bradley Trevor (Jacob Tremblay), patří společnoti LaMerk Industries, která se také vyskytuje v Temné věži. A v neposlední řadě, když Andi (Emily Alyn Lind) vychází z kina, je za ní vidět plakát, kde je vyobrazen Joe Collins nebo-li Dandelo – postava z Temné věže. (Charpy)

Súvisiace novinky

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

01.05.2022

Jsou tomu přibližně dva týdny, co filmový svět obletěla zpráva o vyhození legendárního herce Franka Langelly z probíhajícího natáčení netflixovského hororového seriálu The Fall of the House of Usher… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (viac)

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

10.05.2020

Mike Flanagan (The Haunting of Hill House) už s adaptacemi knih Stephena Kinga má nemalé zkušenosti. Po Geraldově hře dostal od studia Warner Bros. šanci natočit velkorozpočtové pokračování Osvícení… (viac)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (viac)

Reklama

Reklama