Reklama

Reklama

Mandalorián

(seriál)
  • USA The Mandalorian (viac)
Trailer 2
USA, (2019–2023), 16 h 29 min (Minutáž: 31–59 min)

Tvorcovia:

Jon Favreau

Hrajú:

Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Werner Herzog, Nick Nolte, Emily Swallow, Omid Abtahi, Taika Waititi, Giancarlo Esposito, John Beasley, Horatio Sanz (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(3) / Epizódy(24)

Obsahy(1)

Seriál pojednává o dobrodružstvích osamělého lovce, který najde malého tvora Grogu a snaží se ho ochránit před Impériem a mnoha jinými nepřáteli, kteří se ho snaží využít ve svůj prospěch. Na své cestě oba zažívají mnohé nástrahy i nebezpečí. (ČSFD)

Zaujímavosti (217)

Mandalorián - Kapitola 9: Šerif (2020) (epizóda) (S02E01)

  • Spoiler: Po zabití Kraytského draka vyberú Piesoční ľudia z jeho zvyškov veľkú lesklú guľu a veľmi sa z nej radujú. Jedná sa o tzv. dračiu perlu (Krayt dragon's pearl). Tento neobvyklý útvar bol veľmi cenený, jednak pre svoje neobvyklé vlastnosti, ako aj dôkaz statočnosti, keďže na jeho získanie bolo potrebné poraziť draka. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 10: Pasažier (2020) (epizóda) (S02E02)

  • Spoiler: Din Djarin (Pedro Pascal) v tejto epizóde použije vetu: „Nech vás sprevádza Sila“ (May the Force be with you). Toto vyjadrenie je zvláštne, nakoľko v predošlej sérii bolo jasne ukázané, že Mando nevie prakticky nič o Sile a o jej používateľoch. Je možné, že vyjadrenie „Nech vás sprevádza Sila“ behom Povstania a nastolenia Novej republiky natoľko zľudovelo, že ho začali používať všetci, bez ohľadu na to, že netušili, čo znamená. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 11: Dedička (2020) (epizóda) (S02E03)

  • Spoiler: Katee Sackhoff, ktorá hrá Bo-Katan, túto postavu nadabovala už v animovaných seriáloch Star Wars: Klonové války (2008-2020) a Star Wars Rebeli (2014-2018). Bo-Katan Kryze hrala významnú úlohu v Klonových vojnách. Jej sestra, Satine Kryze bola pacifistická vojvodkyňa na Mandalore a mala veľmi blízky vzťah s Obi-wanom Kenobim. Bo-Katan však jej mierumilovné názory nezdieľala a pridala sa k agresívnej skupine, známej ako Dead Watch. Po tom, čo túto skupinu ovládol Darth Maul, sa však vzbúrila a časom sa pridala na stranu rytierov Jedi. Po nastolení Impéria hrala významnú úlohu v Povstaní a nejakú dobu bola držiteľkou Darksaber-u. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 12: Infiltrácia (2020) (epizóda) (S02E04)

  • Spoiler: Táto epizóda konečne čiastočne poodhalí, načo potrebuje Impérium Dieťa (nazývané aj Baby Yoda). Doktor v holografickom zázname vysvetľuje, že jeho krv, obsahujúca „množstvo M“, bola podávaná v transfúziach testovaným subjektom, no nereagovali na to dobre. To naznačuje, že Impérium sa snaží vytvoriť bytosti citlivé na Silu tak, že im podáva transfúzie bohaté na midi-chloriany, ktoré ju umožňujú živým bytostiam používať. O príslušníkoch tzv. Yodovoho druhu je známe, že boli neobyčajne citliví na Silu a v prípade Dieťaťa tomu nie je inak. Fanúšikom Star Wars nie je neznáme ani to, že klonovanie alebo upravovanie bytostí tak, aby boli citlivé na Silu, so sebou prináša mnoho komplikácií. Je možné, že pokusy, ktoré sa robili s krvou Dieťaťa, mohli byť vedené samotným Imperátorom a vyústili v naklonovanie Snokea zo sequelovej trilógie. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 12: Infiltrácia (2020) (epizóda) (S02E04)

  • Spoiler: Pri vstupe do školy môžeme vidieť sochu droida IG-11. Tento droid sa hrdinsky obetoval v epizóde Chapter 8: Redemption (2019), čím zachránil život Mandalorianovi a jeho priateľom a pomohol oslobodiť planétu spod nadvlády Impéria. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 14: Tragédia (2020) (epizóda) (S02E06)

  • Spoiler: Táto epizóda konečne priniesla odpoveď na otázku, či sú Jango a Boba Fett pravými Mandalorianmi. Dlhú dobu sa totiž viedli špekulácie o tom, že sú to obyčajní lovci ľudí a že mandaloriansku zbroj len niekomu vzali. Tento názor podporovali aj niektoré vyjadrenia zo seriálu Star Wars: Klonové války (2008–2020), podľa ktorých nebol Jango (a tým pádom ani Boba) pravým Mandalorianom. V tejto epizóde sme sa dozvedeli, že Jango bol sirotou, vychovanou Mandalorianmi, rovnako ako Din Djarin, a svojím spôsobom bola tak očistená povesť oboch členov rodiny Fett. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 16: Záchrana (2020) (epizóda) (S02E08)

  • Spoiler: To, ako sa Luke Skywalker presekáva hordou Dark Trooperov, je veľmi podobné tomu, ako jeho otec Darth Vader bojuje s rebelmi v Rogue One: A Star Wars Story (2016). Keď Luke zničí posledného droida tak, že ho pomocou Sily zvnútra rozdrví, môže to tiež odkazovať na to, ako Darth Vader rozdrví jedného droida, keď sa v závere Pomsty Sithov (2005) dozvie, že Padmé je mŕtva. (ČSFD)
  • Spoiler: V tomto seriálu se objevil i Boba Fett, který se dokázal dostat ze Sarlacca, který ho sežral ve filmu Návrat Jediho (1983). A jak to už u nového kánonu od Disney bývá, nebylo to poprvé. Boba Fett přežil i v Expandovaném Univerzu (legendách), byť to asi není tak překvapivé, vzhledem k tomu, že do Sarlacca spadl v mandalorianské zbroji (ze slitiny beskar, která je odolná i vůči světelnému meči), se spoustou zbraní, které mu zbyly poté, co mu Luke přeťal blasterovou pistoli (například s raketometem a plamenometem) a dokonce s jetpackem. (vojtaruzek)
  • Spoiler: Postava „Baby Yody“ je pohlavím muž. V angličtině je několikrát označen „He“ tedy „On“. (Kinofil)

Mandalorián - Season 2 (2020) (séria) (S02)

  • Spoiler: Perla z Kraytského draka je vzácný předmět, který se objevuje v knihách a hrách ze světa Star Wars, ale v hraných Star Wars se objevila poprvé. Ve hrách jde použít místo cyber krystalu na vytvoření (či posílení) světelného meče, protože vznikne v těle Kryatského draka, když náhodou spolkne kámen s cyber krystalem, z čehož pak v jeho břichu časem vznikne perla. V knihách ji například použil Han Solo, aby mohl vstoupit do sabacc hry, kde vyhrál svou ikonickou loď Millennium Falcon nad Landem Carlissianem. (Sidarius)

Mandalorián - Kapitola 9: Šerif (2020) (epizóda) (S02E01)

  • Spoiler: Kraytský drak se nalézal už ve Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) jako kostra ležící v dunách planety Tatooine. Podminování tvora silnou náloží se poté objevilo také v počítačové hře „Star Wars: Knights of the Old Republic“ (2003), stejně jako konkrement ve formě perly. (M.Macho)

Mandalorián - Kapitola 9: Šerif (2020) (epizóda) (S02E01)

Mandalorián - Kapitola 12: Infiltrácia (2020) (epizóda) (S02E04)

  • Spoiler: Černá brnění na stojanech na konci této epizody vypadají stejně, jako brnění tzv. Dark Trooperů, tedy elitních vojáků impéria, kteří umějí bojovat a mířit výrazně lépe, než klasičtí „bílí“ Stormtroopeři. (Sidarius)

Mandalorián - Kapitola 12: Infiltrácia (2020) (epizóda) (S02E04)

  • Spoiler: Projekt M, který je v této epizodě zmíněn, má přímou spojitost s midi-chloriany představené ve Star Wars - Epizodě I (1999). Jsou to mikroskopičtí tvorové (symbionti), kteří propůjčují a fyzicky realizují schopnosti spojené se Sílou. Jelikož Yoda měl v krvi nejvíce midi-chlorianů ze všech tvorů (vyjma Anakina Skywalkera, který byl ale počat samotnou silou), tak je jisté, že tvor zvaný Child jich má také mnoho a je tedy vhodným „dárcem“ krve pro pokusy s transplantací krve s vysokým obsahem midi-chlorianu. (Sidarius)

Mandalorián - Kapitola 13: Jedijka (2020) (epizóda) (S02E05)

  • Spoiler: V této epizodě jsme se konečně dozvěděli jméno „Dítěte“ – Grogu. Každopádně stále nebyl vyjeven název rasy, ze které Yoda, Yaddle a Grogu (jediní tři představitelé této rasy, kteří se ve světě Star Wars dosud objevili) pochází, takže je na ní nadále referováno jako na „Yoda species“ (Yodův druh). (Sidarius)

Mandalorián - Kapitola 13: Jedijka (2020) (epizóda) (S02E05)

  • Spoiler: Chvíli předtím, než se Mandalorian (Pedro Pascal) poprvé setká s Ashokou Tano (Rosario Dawson), tak si pozorný divák může na stromě všimnout sedícího ptáka, což není nikdo jiný než legendární Morai, který Ashoku doprovází a stráží již od klonových válek (konkrétně od její návštěvy tajemného světa Mortis) a dokonce jí i zachránil život. Pozorní fanoušci kreslených seriálů jsou tedy upozorněni předem, že Ashoka je již velmi blízko. (Sidarius)

Mandalorián - Kapitola 13: Jedijka (2020) (epizóda) (S02E05)

  • Spoiler: Jelikož s přítomností Ashoky Tano (Rosario Dawson) všichni počítali, tento díl si připravil jiné velké překvapení, a to zmínku o jiné slavné postavě ze světa Star Wars, kterou přivedl ze Star Wars legend (tedy knih, které již nejsou oficiální kánon) do oficiálního kánonu seriál Star Wars: Povstalci (od r. 2014), a to geniálního stratéga Velkoadmirála Thrawna. (Sidarius)

Mandalorián - Kapitola 16: Záchrana (2020) (epizóda) (S02E08)

  • Spoiler: Styl boje Luka Skywalkera (Max Lloyd-Jones / Mark Hamill) v tomto díle proti přesile v úzkých prostorách je velmi podobný stylu jeho otce Darth Vadera (Spencer Wilding / James Earl Jones) v Rogue One: Star Wars Story (2016). Jelikož Luke Skywalker bojuje proti robotům, může proti nim používat i ničivější schopnosti, což by proti lidem jako Jedi nemohl. Je to také poprvé, co Luke Skywalker bojuje v nějakém filmu či seriálu proti robotům, i když jeho otec bojoval proti robotům téměř celou svou Jediskou kariéru. (Sidarius)

Súvisiace novinky

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

07.04.2024

Pokud jste fanoušci hraných verzí disneyovských animáků, následující první zpráva pro vás nebude úplně pozitivní. Plánovaná hraná verze animovaného snímku Moana (Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa… (viac)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (viac)

Příštím Star Wars filmem bude Mandalorian & Grogu

Příštím Star Wars filmem bude Mandalorian & Grogu

09.01.2024

Lucasfilm na oficiálních stránkách Star Wars jen tak mimochodem odhalil, co dalšího nás ohledně vesmírné ságy čeká. Pod režijním vedením Jona Favreau a produkčním dohledem Davea Filoniho a Kathleen… (viac)

Reklama

Reklama