Reklama

Reklama

THX 1138

  • USA THX 1138 (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerný debut svetoznámeho amerického režiséra, scenáristu a producenta Georga Lucasa prináša temnú víziu budúcnosti, v ktorej je človek zbavený svojej individuality a premenený na biologický stroj. V monštruóznom podzemnom labyrinte žijú uniformovaní obyvatelia, ktorým ich holohlavé lebky dodávajú odľudštenú vizáž. Ich životy sa riadia presným stereotypom a príkazmi "zhora", celé ich životné snaženie je nasmerované výlučne na zvyšovanie produktivity. Hlavný hrdina je jedným z mnohých nádenníkov v tomto ohromnom ľudskom mravenisku a i jeho osobnosť - rovnako ako osobnosť jeho kolegov - je symbolicky zredukovaná do znakov jeho mena - THX 1138. V tomto svete bez individuálnych ľudských životov, emócií a vášní nie je priestor pre nepredvídané a nevypočítateľné. Preto sú všetci obyvatelia povinní užívať denné dávky sedatív, utlmujúcich akékoľvek spontánne ľudské prejavy. Za ich nepovolené vysadenie hrozí prísny trest. THX 1138 pomôže k precitnutiu a následnej vzbure až základná ľudská emócia - láska. George Lucas dôslednou vizuálnou štylizáciou sveta budúcnosti do spektra sterilných studených farieb a sugestívnou prácou so zvukom vytvoril hrozivý orwellovský svet, ktorý sa od súčasnej reality možno nelíši až tak veľmi, ako sa na prvý pohľad môže zdať. (RTVS)

(viac)

Recenzie (251)

Filmkabi.net (Jan Hlubek)

"Jakoby v restaurované verzi THX 1138 už nešlo ani tak o tematickou a narativně logickou přiměřenost volených filmových prostředků, jako o vizuální exces, přiblížení se obrazové nestřídmosti současného filmového kánonu. Formální aktualizací samotného filmového tvaru dosahuje režisér zesílené…"

Kinema.sk (Marek Vojtko)

"THX 1138 je prvým celovečerným filmom Georga Lucasa. Lucas ho nakrútil ako predĺženú a prepracovanejšiu verziu študentského filmu Electronic Labyrinth THX 1138:4EB. V ňom Lucas opisuje vzdialenú budúcnosť, kde všadeprítomná kontrolná moc ovláda životy ľudí – city aj intimita sú prísne zakázané a…" viac

Tiscali.cz (Šimon Šafránek)

"Lucasovou hlavní doménou jsou ale kontrasty ve tvarech, materiálech a barvách: ve světlých chodbách se pohybují černí robotičtí policisté. Koridory jsou snímány s obrovským citem pro linku, pro konstrukci. Záběry z průmyslových kamer a jejich kombinací do různých vzorců a kompozic (téměř doslovné…"

Reklama

Reklama