Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Posledný Viging. Muž, ktorý nevedel byť druhý. Aj takto býva označovaný Roald Amundsen, dobrodruh, ktorý zapĺňal prázdne miesta na mape sveta, ako prvý dobyl južný pól a dosiahol obidva póly zemegule. Aký ale v skutočnosti bol tento slávny Nór? Celovečerná snímka Amundsen zachytáva nielen jeho neuveriteľné výpravy do nepreskúmaných ľadových pustatín či polárne lety vzducholoďou, ale odhaľuje aj súkromie a kontroverznú osobnosť legendárneho objaviteľa vrátane menej známych skutočností, ako bol jeho vzťah s bratom alebo milostné aféry. (Bontonfilm SK)

(viac)

Videá (16)

Trailer 1

Recenzie (129)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Škoda. Veľmi sa mi tu páčil rozobraný a rozpitvaný Amundsenov charakter a vývoj jeho postavy. Ani udalosti okolo neho a následné skutky neboli zlé. No ten spôsob podania všetko do veľkej miery zabíjal. Nudné, nezáživné, rozťahané, ospalé.... akoby tam všetko bolo bez života. Na lepší priemer to však stačí. 65/100 ()

Folky 

všetky recenzie používateľa

Neuvěřitelně nezáživný film. Emoce nefungují, napětí je v jedné scéně a tempo dost rozvláčné. V první polovině to bylo sledovatelné, ale v druhé polovině jsem umíral nudou. Nemluvě o tom, že veškeré dramatické proslovy mají být silné díky krátkému odmlčení mezi slovy. Tohle opravdu nefunguje. Slabé tři hvězdičky. ()

Reklama

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

Silný životopis, ktorému škodí réžijná suchopárnosť (podobne ako u staršieho Sandbergovho projektu KON-TIKI) a prospieva už tradičná severská ochota k objektivite. Namiesto glorifikácie legendy, ktorá by sa pri protagonistovi s takou vôľou a zásluhami dala očakávať, tu máme relatívne dosť kritické zobrazenie slávneho polárnika, ktorý v ceste za svojim snom neváhal obetovať všetko (a všetkých), vrátane seba. A uspel - v jednom aj druhom... ()

gumolit 

všetky recenzie používateľa

Koprodukčný životopisný film o Roaldu Amundsenovi na ktorom sa podieľali aj českí filmári je priamo učebnicovou ukážkou toho ako pojať niekoho biografiu formou nevzrušivého klišé. Osudy dobyvateľa južného pólu a muža ktorý sa stal národným nórskym hrdinom pritom boli veľmi zaujímavé a vydali by minimálne na niekoľkodielny seriál. Tvorcovia snímku síce nevynechali žiadnu z podstatných udalosti v Amudsenovom živote ale vŕšia ich za sebou len ako odškrtnuté položky. Až na pár prepracovaných sekvenciách ide skôr o súbor ilustrácii než o pútavý dej. Pravdou je že cieľom režiséra Sandberga (má za sebou vydarené filmy o slávnych rodných hrdinoch Max Manus, Kon Tiki) bolo skôr priblížiť Amudsenovu osobnosť než jeho osudy. Expedície sú tu len prostriedky ako ukázať zložitosť hrdinovho charakteru. Bohužiaľ to vyzerá ako keby bol Amudsen človek bez akýchkoľvek emócii. Je napodobnený chladne, snímok nedáva šancu nájsť si k jeho postave nejaký vzťah a záujem. Prispieva k tomu aj odťažité pojatie jeho predstaviteľa herca Pála Sverreho Hagena a pri tom ide o herca ktorý vie emócie prebudiť ako napríklad v úlohách záporákov vo filmoch Boj snežného pluhu s mafiou či Odkaz vo fľaši. Tu sa mu ale Amudsena nedarí oživiť a celkový dojem je rozpačitý. O čo menej sa venoval režisér prepracovanosti charakteru postáv o to viac si dal záležať na technickej stránke. Polárne krajiny sú zachytené vierohodne a pri vnímavejšom sledovaní dobíjania južného pólu vám môže byť skutočne zima. Veľmi pomohli aj počítačové triky ale sú spravené tak že nebijú do očí a nerušia. Scény z obidvoch expedícii patria k tomu najlepšiemu vo filme a na rozdiel od ostatných majú náležitú atmosféru. Amudsen i napriek tomu zostáva priemerným snímkom, ktorého vnútorná štruktúra je od začiatku zle vystavená a s tým stráca svoju posobnosť.Osobne som videl ďaleko lepšie spracovania životopisov slávnych ľudí trebárs v televíznych hraných dokumentoch BBC alebo National Geographic. V nich bolo určite s menšími nákladmi dosiahnutého vatčšieho efektu. A film o slávnom polárnom bádateľovi je síce zručne natočený, ale vo výsledku zostáva chladný ako Antarktída. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

V porovnaní s filmom "Cesta smrti kapitána Scotta k južnému pólu (Veľké biele ticho) (The Great White Silence, Veľká Británia 1924, 108 min.) bledne Amundsen vo všetkých ohľadoch. Teda okrem faktu samotného, že Nór sa dostal na južný pól skôr. Kým dokument o konkurenčnej Scottovej expedícii je strhujúcim dokumentárnym dobrodružstvom a úžasným prírodopisným dokumentom v jednom, Amundsen je veľmi štandardne nakrútenou životopisnou drámou polárnika a dobrodruha. Divácky pútavo zobrazuje nielen jeho nesporné bádateľské úspechy a prvenstvá na oboch protiľahlých polárnych krajinách zemegule, ale nevyhýba sa ani veľmi kontroverznej povahe. Vďaka nej si znepriatelil veľa blízkych ľudí, takí však géniovia už bývajú. Nechýbajú úchvatné zábery mrazivej krajiny. No všetko vypovedané je len skutočne dobrým remeselným štandardom. Bez snahy o formálne experimentovanie, či hlbšie emocionálne zaujatie. ()

Galéria (29)

Zaujímavosti (9)

  • Espen Sandberg prohlásil, že Jiří Mach (norský král) byl pro tuto roli první volba i proto, že se králi skutečně fyzicky podobal. (Duoscop)
  • Film nenese název Roald Amundsen, ale pouze Amundsen, protože příběh se velkou měrou zaměřuje i na bratra Leona Amundsena, který se staral o technické a finanční zajištění výprav. (Mahriz)
  • Na vzducholodi Italia, která se stala díky pátrací akci Amundsenovi osudnou, byl i známý český fyzik a spisovatel František Běhounek. Ten havárii přežil a zážitky z výpravy popsal ve své knize „Trosečníci na kře ledové“. (mnx)

Reklama

Reklama