Reklama

Reklama

Karppi

(seriál)
  • USA Deadwind
Trailer
Fínsko, (2018–2021), 21 h 2 min (Minutáž: 42–49 min)

Réžia:

Rike Jokela

Hudba:

Juri Seppä

Hrajú:

Pihla Viitala, Lauri Tilkanen, Jani Volanen, Tommi Korpela, Pirjo Lonka, Riku Nieminen, Raimo Grönberg, Jonna Järnefelt, Pamela Tola, Mikko Nousiainen (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(3) / Epizódy(28)

Obsahy(1)

Pouze pár měsíců po tragické události vyšetřuje detektivka Sofia Karppi vraždu, která souvisí s helsinskou stavební firmou. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (32)

Karppi (2018) 

Ďalšia z vydarených severských detektívok. Možno si budete chvíľu zvykať na dvojicu vyšetrovateľov, každopádne Sofia je široko ďaleko najkrajšia policajtka, akú máte možnosť v krimi sériách vidieť. Je to ale vec vkusu. Kvalita sérií myslím mierne stúpa, všetko bolo vymyslené vopred a preto sa divák na konci žiadnej série necíti podvedený. Bohužiaľ zásadnou výčitkou sú niektoré logické nedostatky, čo pričítam možno tomu, že sa na konečné scenáre nepozrel nejaký externý dramaturg. Dá sa to ale vnímať aj tak, že to k žánru skrátka patrí a videli sme to aj vo Vraždách vo Valhale alebo Gaštankovi a určite aj v Moste. Osobne by som prijal aj štvrtú sériu. ()

Season 1 (2018) (S01) 

Temná severská detektívka málokedy sklame a výnimkou nie je ani prvá sezóna Karppi. Zapeklitý prípad vraždy, ktorý je ale podaný vcelku prehľadne, obsahuje niekoľko momentov, ktoré naschvál vybočujú z kanónu a ponúka, pochopiteľne, prekvapivé rozuzlenie. To ale nie je hlavným triumfom, dôležitejšie je samotné vyšetrovanie a severská atmosféra. Súčasťou občasného cynického humoru je mimochodom aj oná pointa. Ak by som mal totiž jednou vetou charakterizovať celú sériu, tak by znela približne takto: "Ako dvojica policajtov vyriešením v jadre jednoduchého prípadu vraždy zničila len tak po ceste kariéru viacerých oligarchov." Komentovať niektoré logické lapsusy, keďže sa v žánri pravidelne opakujú, je nosením dreva do lesa. ()

Vdova (2018) (S01E01) 

Máme tu všetko, čo očakávame od pilotu detektívneho severského seriálu. Krátko po začiatku nález mŕtvoly, kde hneď niekoľko vecí nesedí, zdanlivo nesúrodú dvojicu vyšetrovateľov, expozície ďalších postáv a aj nejaké to klišé, ako keď sa manžel zavraždenej snaží vziať spravodlivosť do vlastných rúk, pričom rozumnejšie by bolo zavolať políciu. Nesmie chýbať ani predstavenie rodiny jedného z vyšetrovateľov. No a zmestí sa sem aj krátka akcia a atmosféra musí byť poriadne hutná a chladná. Všetci sa samozrejme tvária ako pred samovraždou. ()

Večírek (2018) (S01E02) 

Očakával som, že vyšetrovatelia sa zamerajú na vypočúvanie všetkých účastníkov párty a afterpárty a zároveň sa zamerajú aj na zamestnancov firmy a klientov Anny. Možno to niekde mimo sujet prebieha, tvorcovia sa však rozhodli zaplniť dej napríklad klišé zaváňajúcemu vlámaniu do bytu, nejakým tým násilím a ožiarením temnej helsinskej oblohy kvázi cool výbuchom. Stále však dostávame dosť zaujímavých nových informácií, aby nás zaujímalo, čo bude ďalej a dej ubieha vpred pomerne svižne. ()

Dobré úmysly (2018) (S01E03) 

Prebieha štandardné vyšetrovanie, polícia nájde zopár nových stôp, ako plavecké okuliare, záhadné usb (kto by to bol povedal) a niektoré postavy dokážu tak liezť na nervy, až sa polícii čudujem, že ich pre istotu nezatkla za marenie vyšetrovania, či dokonca za napadnutie alebo urážky verejného činiteľa. Dočkáme sa jedného fajn zvratu a dozvedáme sa (neprekvapivo), že za všetkým budú nekalé praktiky veľkej spoločnosti. ()

Únos (2018) (S01E04) 

Po klasickom vyšetrovaní v prvých troch častiach sa nami neznáma osoba rozhodne konať a na jeho činy musí polícia promptne reagovať. Je dobré, že nás nečakajú akčné scény, ale dôležitejšie je plíživé napätie a temná atmosféra, ako tá ma aj v severských kriminálkach byť. Taktiež kvitujem rozhodnutie tvorcov odhaliť tvár páchateľa (zatiaľ iba únosu a položenia bomby do auta) a tento, inak sympatický, človek sa nebráni odhaliť svoju tvár aj Alexovi a jeho manželke. ()

Bratr (2018) (S01E05) 

Rozumiem, že z dramaturgického hľadiska je vhodným riešením nechať sem tam všetko na jednom policajtovi a ostatných nechať proste nerobiť nič, alebo priamo ďalšie vyšetrovanie bojkotovať. Či sa ukáže, že to má aj svoje opodstatnenie, na to si ešte počkáme. Logické nie je ale určite to, že Sofia prichádza na veci, na ktoré sa už dávno malo prísť v laboratóriu. ()

Růstové bolesti (2018) (S01E06) 

Prípad sa v tejto epizóde príliš dopredu nepohne, avšak súkromná línia hlavnej vyšetrovateľky je prekvapivo veľmi funkčná, vyvoláva u diváka (aspoň u mňa) tie správne emócie a našťastie sa to medzi ňou a parťákom začína dostávať do tých správnych koľají. Čiže po emocionálnej stránke ide zatiaľ o najvydarenejšiu epizódu. Len ma prekvapujú scény typu voľné chodenie civilov po nemocnici a nestrážený prístup na oddelenia. ()

Kořeny (2018) (S01E07) 

Som rád, keď sa v polovici kriminálnej série dej zásadným spôsobom láme a zdanlivo jasný prípad sa ukazuje ako oveľa zložitejší. K tomu nám v prípade Karppi poslúži výlet na zasnežený vidiek, čo znie ako výlet do rozprávkovej krajiny, avšak opak je pravdou. Možno je kľúč k vyriešeniu prípadu práve v Anninej minulosti, každopádne aj tu ľudia radi berú spravodlivosť do vlastných rúk, nielen vo veľkomeste, čoho sme boli svedkami v prvej epizóde. ()

Terapie (2018) (S01E08) 

Psychiatrická liečebňa hlboko vo fínskych lesoch, to je presne to, čo sa do severského krimi seriálu hodí. V tomto prípade ale využitá trochu inak, než by jeden očakával. Ide totiž o dosiaľ najvtipnejšiu epizódu (vlastne jedinú ako-tak vtipnú), kde si tvorcovia s divákmi cynicky pohrávajú. K tomu humoru, pri tom, ako Sofia oznamuje svojim kolegom, kde kedy s ňou pôjdu, som sa spontánne nahlas zasmial. Nie je to síce bizár kategória ála Saga, ale takéto mierne odľahčenie pasuje to do tak temného seriálu dokonale. Ale nebojte sa, záver je už patrične depresívny. ()

Dobří samaritáni (2018) (S01E09) 

Sofia tentokrát rieši veci sama a skoro sa jej to stalo osudným. Bolo otázkou času, kedy sa znova objaví prvý podozrivý, i keď asi málokto by očakával, že práve on by sa všetkým stál a jeho neustály pobyt v špeciálnom zariadení to iba potvrdil. Je tu tak zase nový podozrivý, cca číslo 6 až 10, avšak aj tu sme zrejme na falošnej stope. Dozvedáme sa stále viac o Anne a jej minulosti, pričom je už možné si utvoriť nejaké relevantné verzie celej udalosti. Je ale chvályhodné, že žiadna z nich nie je zatiaľ  pravdepodobnejšia ako ostatné. ()

Na vlastní pěst (2018) (S01E10) 

Konečne sme sa dočkali sekvencie, kedy si vyšetrovatelia nalepia na stenu/nástenku všetky fotky a po poriadnom zrekapitulovaní všetkého, čo sa doposiaľ odohralo, začnú vytvárať nové teórie. Jasné, že to malo prísť skôr a že je to vlastne iba barlička na to, aby si všetko zrekapituloval divák, ale je to skrátka potrebné. Opitá Sofia je stále sympatická, jej deti našťastie na chvíľu zmizli z dohľadu a my sa tak, dúfam, až do konca budeme sústrediť iba na samotný prípad. ()

Modřiny (2018) (S01E11) 

Tvorcovia vyťahujú najťažšie kalibre, avšak plnej spokojnosti zabraňuje opäť elementárna logika. Ale to sa dá, vzhľadom na napätie a vývin prípadu, celkom odpustiť. Už podľa videa z potápacej akcie bolo zrejmé, že pod vodu sa ešte pôjde a z týchto scén by mal radosť aj James Cameron. Kto za všetkým stojí a prečo, vyzerá byť odhalené, stále si ale myslím, že sa vo finále vytiahne ešte jedno eso z rukáva. Ono ten pohrebný rituál stále nedáva zmysel. ()

Začátek (2018) (S01E12) 

Ako sa dalo čakať, všetko je nakoniec inak a ak by nebolo, tak by to skrátka nebolo ono. I keď zmysel by to aj tak všetko dávalo. Niektoré veci vo finále mohli byť spracované trochu viac do hĺbky, ale v podstate všetko dôležité si človek bez problémov môže domyslieť. Každopádne vyjde najavo, že v celej sérii nebolo nič vyložene navyše a ako to tak chodí, kľúč ku všetkému sa nachádza v minulosti. ()

Season 2 (2020) (S02) 

Prvá séria ma asi bavila o niečo viac, avšak tá druhá je dramaturgicky lepšie zvládnutá. Predovšetkým tu máme už len osem častí, ktoré detektívnym sériám sedia viac a okrem toho je lepšia aj práca s motívmi a témami. Máme tu skvele využitý motív topenia, ktorý vyberajú tvorcovia zo zásuvky vždy v tú pravú chvíľu a samozrejme tému matiek, ktoré pre svoje deti urobia maximum, bez ohľadu na to, či ide o zločin, alebo nie. Bohužiaľ by scenáristi mali nechávať vlastné výtvory ešte pred natáčaním skontrolovať aj niekomu "nad vecou", dotyčný by bez problémov dokázal vygumovať/vymazať zbytočné logické lapsusy z papiera. ()

Šepot hvězd (2020) (S02E01) 

Tak žiaden pomalý, opatrný rozjazd. Ide sa hneď naplno, máme tu hneď tri, či dokonca štyri mŕtvoly a i keď tie prvé dve budú súvisieť so skorumpovanou starostkou, tak posledné minúty sú veľmi prekvapivé. Mám dojem, že až teraz sa darí tvorcom budovať tú správnu severskú atmosféru, v prvej sérii sa akoby iba oklepávali, aký vizuál bude charakterizovať ich seriál. Minule sme tu mali Fínsko a Nemecko, tentokrát to bude Fínsko a Estónsko. ()

Meelika (2020) (S02E02) 

Stále je tma, stále sneží a po meste pobehuje vrah a aby tých mŕtvol nebolo málo, tak pribudne ďalšia. Nechýba ani hororová naháňačka po opustenej nemocnici, alebo čo to bolo, aby bola atmosféra ešte hutnejšia. A funguje to. Že sa k jadru veci dostávame prostredníctvom náhod typu stratená zápalková krabička, na ktorú si vrah len tak mimochodom napíše dôležité číslo, mi osobne neprekáža, hranicu uveriteľnosti sme dosiaľ neprekročili. ()

Paní Spravedlnost (2020) (S02E03) 

Prípad niekoľkonásobnej vraždy sa elegantne prepája s prípadom na radnici a osobne ma ani nehnevá to, že polícia reaguje pomerne nelogicky, pretože všetko sa deje až príliš rýchlo. Prečo je to ale tentokrát za tri je fakt, že sem scenáristi z nejakého dôvodu až príliš cpú Sofiine problémy s deťmi. Ono aj tá náhoda, že Henna sa zaplietla s drogami, v ktorých majú prsty zrejme tí v pozadí prípadu, pôsobí značne nedôveryhodne. ()

Výměna (2020) (S02E04) 

Sme v polovici a to znamená, že sa zdanlivo všetko vysvetlilo, už len dolapiť páchateľa. Ale ako vieme zo skúseností, všetko môže byť nakoniec oveľa komplikovanejšie. Polícia sa síce snaží, ale v tomto prípade poriadne prestrelí a neodhadne inteligenciu únoscu. Len prečo tie oslie mostíky s neschopnou policajnou ochrankou, to už je v žánri klišé (viď Gaštánok), určite by sa to dalo napísať lepšie. ()

Paldiski (2020) (S02E05) 

Ako sa dalo očakávať, viaceré veci vidíme spoločne s vyšetrovateľmi v novom svetle. Predovšetkým informácie z lode a druhý výsluch otca usmerňujú vyšetrovanie trochu iným smerom. Už začína byť dokonca zaujímavá aj línia s Hennou. Opäť ale treba pre vychutnanie si prípadu akceptovať logické lapsusy. Spomeňme napríklad fakt, že výsluchy na lodi nešla robiť na more polícia na žiadnej strane, proste sa čakalo na príchod do prístavu, či podozrivo dlho prázdna paluba na lodi. Mimochodom sa tu buď vzdáva hold Seven, alebo iba tvorcovia vykradli niektoré jeho slávne scény. Za mňa ale tak či tak fajn nápad. ()

Reklama

Reklama