Reklama

Reklama

„Marečku, podejte mi pero!“

  • angličtina Marecek, Pass Me the Pen!
TV spot
Československo, 1976, 96 min (Alternatívna 91 min)

Réžia:

Oldřich Lipský

Kamera:

Jiří Macák

Hrajú:

Jiří Sovák, Václav Lohniský, Iva Janžurová, Míla Myslíková, Josef Kemr, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, František Kovářík, Josef Abrhám, Jiří Schmitzer (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Nezabudnuteľná česká komédia, v ktorej majster v  továrni na poľnohospodárske stroje Jiří Kroupa (Jiří Sovák) potrebuje doklad o vyššom vzdelaní. Nerád a nedobrovoľne musí preto navštevovať večernú priemyslovku. Dokonca sedí v tej istej lavici ako dopoludnia jeho syn. Skutočný  otec a syn vystupujú teda v úlohách Kroupu staršieho i mladšieho.  Obaja zažívajú neuveriteľné študentské zážitky, pričom  študijné výsledky oboch sú vzájomne konfrontované... Vynikajúca komédia s výbornými hereckými výkonmi a nezabudnuteľnými dialógmi je zárukou príjemnej pohody. (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (77)

  • Tomáš Holý (žiak Matula) sa svojej role zhostil veľmi presvedčivo a dokonca počas prestávok bavil celý štáb. (Raccoon.city)
  • V roku 2021 Inštitút finančnej politiky a Centrum spoločenských a psychologických vied SAV vypracovali analytický komentár na tému formálneho vzdelávania dospelých na Slovensku pod názvom Marečku, podejte mi pero!. (Raccoon.city)
  • Detský neherec, ktorý bol do filmu už dávnejšie vybratý a mal hrať žiaka Matulu (Tomáš Holý), sa na natáčaní nemohol zúčastniť, lebo film sa natáčal v zimnom období a herec prechladol. (Raccoon.city)
  • Do všeobecného povedomia vstúpila postava snaživého Hujera (Václav Lohniský), jedného zo študentov večernej priemyslovky. Jeho meno sa stalo v češtine synonymom pre vtieravého človeka. (Raccoon.city)
  • Dvojúlohu si zahral vo filme Václav Lohniský, ktorý stvárnil postavu snaživého kontrolóra Viktora Hujera a zahral si zároveň aj svojho filmového brata Roberta, ktorý prišiel na triednu schôdzku študentov večernej priemyslovky. (Raccoon.city)
  • Priezvisko "Hliník" je v skutočnosti ojedinelé priezvisko v Čechách. V roku 2012 ho nosili iba traja muži, popritom v spomínanom Humpolci nežil ani jeden z nich. (Raccoon.city)
  • Jaroslav Vozáb (prekladateľ) v skutočnosti rumunsky nevedel iba sa naučil potrebné repliky aké pre svoju postavu potreboval. (Raccoon.city)
  • Správny preklad slávnej vety "Hujere, jděte si po svejch!"  do rumunčiny je "Hujer, Vezi-ți de treaba ta". Filmový preklad "Metelescu  Blescu" nie je autormi vymyslený, ide o reálne rumunské priezviská, ktoré sú staré viac ako päťsto rokov. (Raccoon.city)
  • Schvaľovatelia vyžadovali, aby film nemal iba jednu zápornú postavu. (Raccoon.city)
  • Záverečný 78. obraz vo filme chýba. Pod titulkom "Koniec" sme mali vidieť maturitné tablo žiakov večernej školy, na ktorom sú typickými dokreslovačkami vyjadrené vlastnosti jednotlivých študentov i profesorov. (Raccoon.city)
  • Postava žiaka, ktorý môže odpovedať iba vtedy, keď chodí, je vytvorená podľa bývalého spolužiaka Zdenka Svěráka zo študentských čias - Františka Sviatka. (Raccoon.city)
  • Ladislav Smoljak učil na večernej škole v Brandýse nad Labem dvoch študentov, ktorí sedeli v prvej lavici a podávali mu tabuľky a pero. Ako predstaviteľ študenta Tučka použil aj autentickú vetu jedného z nich: „Pero dávám já, ty půjčuješ tabulky!“ (Raccoon.city)
  • Autori  Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák zužitkovali príhody, ktoré zažili práve ako pedagógovia. Žiak Mareček vyrušoval a hneval, preto ho raz potrestal Zdeněk Svěrák výchovným pohlavkom. A za trest ho nezapísal do triednej knihy, ale do filmového titulu. (Raccoon.city)
  • Tak jako mnoho postav z tohoto filmu má i Hliník svůj skutečný předobraz. Když Zdeněk Svěrák začínal studium gymnázia, byl do jeho třídy zapsán jakýsi Oliverius, kterého však studenti nikdy nepoznali, protože se údajně odstěhoval. (TomasSlach)

Súvisiace novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (viac)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (viac)

Zemřel herec Jan Skopeček

Zemřel herec Jan Skopeček

27.07.2020

Ve věku 94 let zemřel herec a dramatik Jan Skopeček. Skopeček, jenž měl na kontě přes 150 filmových i televizních rolí, patřil rovněž mezi zakladatele Divadla pod Palmovkou. Mezi jeho nejznámější… (viac)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (viac)

Reklama

Reklama