Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavnou cenou pre víťaza automobilových pretekov je úplne nový pretekársky špeciál. Problém je v tom, že po dramatickom preteku prejdú cieľom, zakvačení do seba, dvaja pretekári súčasne. Kid (Terence Hill) a Ben (Bud Spencer). Auto je však iba jedno, a tak Kid navrhne, aby sa pretekali v tom, kto zje viac párkov a vypije viac piva. Ten, kto vyhrá, si zoberie výhru. Vyberú sa do lunaparku blízko Benovej dielne a v tunajšej reštaurácii sa do toho pustia. Tesne pred rozhodujúcim párkom sa však v lunaparku objaví banda gangstrov, ktorí pod vedením Attilu (Deogratias Huerta) a Binga (Luis Barbero) začnú demolovať všetko okolo seba a jednou z vecí, čo zničia, je tiež nové auto Bena a Kida. Jediným dôvodom, prečo gangstri v lunaparku vyčíňali, je ich šéf (John Sharp), ktorý sa na radu svojho psychiatra (Donald Pleasence) rozhodol ukázať všetkým, aký veľmi je zlý. Neurotický doktor núti šéfa, aby v podobných akciách pokračoval. Cieľom je dosiahnuť uzavretie lunaparku a na jeho mieste postaviť mrakodrap, z ktorého by doktor dostal desať percent zisku. Kým Kid sa v lunaparku zoznámi s krásnou povrazolezkyňou Lizou (Patty Shepardová), Ben spieva v miestnom zbore a v dielni nacvičuje novú pieseň. Navštívi ho tam Kid, ktorý ho presvedčí, že by mali od mafiánskeho bossa žiadať náhradu za zničený voz. Od slov k činom nie je ďaleko, a tak sa dostavia do jeho reštaurácie a dajú mu ultimátum. Ak nedostanú nové auto do zajtrajšieho poludnia, nahnevajú sa a budú zlí! Psychiater však šéfa presvedčí, že k nim musí byť nemilosrdný. Šéf preto prikáže Attilovi, aby to s nimi rýchlo vybavil. Aj keď sa gangster snaží zo všetkých síl, jeho pokusy zlikvidovať Kida a Bena sa nedaria. Dvojica si hravo poradí aj s niekoľkonásobnou presilou. Na druhý deň sa pred Benovou dielňou objaví desať motocyklistov, ktorí začnú dvojicu pretekárov provokovať. Tým sa ich po divokej naháňačke podarí vylákať na rozľahlú lúku za mestom, kde ich postupne jedného za druhým zlikvidujú. Doktor najme na elimináciu dvojice najlepšieho zabijaka z podsvetia, prezývaného Paganini (Manuel de Blas). Ani ten na Bena a Kida nemá. Nakoniec sa obaja priatelia objavia pred dverami šéfovej reštaurácie. A to už sú skutočne nahnevaní. Je isté, že šéf a jeho banda vzápätí zažijú veľmi krušné chvíle... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (34)

  • Motokárové vozy vo filme boli skutočné, pri natáčaní ich bolo použitých 12 a všetky boli počas natáčania zničené. (WalterIK7)
  • Hra s tyčí a odpalovaným kouskem dřeva se dvěma hroty, při které se oba ústřední aktéři vzájemně trumfují, se v italském originále nazývá lippa. Používá se však mnoho oblastních termínů, neboť hra je rozšířená v celém Středomoří. (ČSFD)
  • Filmu patří 14. místo v žebříčku nejnavštěvovanějších italských filmů všech dob s 11 246 906 diváky. (sator)
  • V závěrečné bitce utrpěl Terence Hill tržné zranění, které mu museli šít na pohotovosti. (sator)
  • Ben's auto shop se nachází západně od Puente de Toledo („Toledský most“), severně od řeky Manzanares v Madridu. Oblast byla později zastavěna, takže budova a zábavní park již neexistují. (sator)
  • Hlavní dějiště filmu se nachází jižně od stadionu Vicente Calderóna, zbořeného v roce 2020, kde se v roce 1974 nacházela velká promenáda, která jej přímo spojovala s „Puente de Toledo“ (most přes řeku Manzanarre); uprostřed byla silnice M-30, která byla velmi frekventovaná, ale nebránila výhledu. Ve 21. století však byla v tomto místě zvýšena silnice M-30, která dříve procházela korytem řeky Manzanarre. (sator)
  • Natáčelo se mj. v Madridu, Chiari a interiéry se točily ve Studios De Paolis v Římě. (sator)
  • Počáteční autokrosová scéna byla natočena v Poggio S. Romualdo (dříve Porcarella). Jedná se o vesničku v obci Fabriano v provincii Ancona v regionu Marche. (sator)
  • Honička na motorce byla natočena v lese Bosco Manziano za Římem. (sator)
  • Francouzský kaskadér Rémy Julienne řekl, že síla startu rakety v zábavním parku kvůli chybě štábu zranila tři lidi. (sator)
  • Filmový plakát a grafické dokumenty použité k propagaci filmu jsou dílem ilustrátora Renata Casara. (sator)
  • Na průvodní píseň „Dune Buggy“ vznikla česká verze s textem Pavla Žáka, nazpívala ji Hana Zagorová pod názvem „Jestli se rozzlobím, budu zlá“. (sator)
  • Ačkoliv Bud Spencer (Ben) vypadá jako větší jedlík, ve chvíli, kdy do bistra vtrhnou mafiáni, prohrává s Terencem Hillem (Kid) na buřty 14:17 a na piva 7:8. (Robbi)
  • V Benově (Bud Spencer) garáži visí na stěně plakát Formule 1, na němž je zobrazeno BRM P160B Petera Gethina z Grand Prix Jihoafrické republiky 1972. (Robbi)
  • Obytné vozidlo, kterým ve filmu jezdí a ve kterém přespává Kid (Terence Hill), je Pegaso Comet přestavěné firmou Ackerman na přepravník aut. (Stejšn)
  • Červenou "dunovku" vytvořila v roce 1970 belgická firma Apal a dala ji název Buggy LG. (R.A.D.E.K)
  • Motocykl, na kterém Bud Spencer (Ben) zápolí v rytířském klání, je Moto Zodiaco Tuareg 223-2 z roku 1973. (Zdroj: ČSFD)
  • Skladba, kterou je odstřelovač-houslista nucen hrát v restauraci, je známá mexická píseň "La Paloma". (L_O_U_S)
  • Exteriéry v okolí restaurace mafiánů, kde se odehrálo několik honiček, byly natočeny v Římě. Záběry z lunaparku a dálnice byly pořízeny na okraji Madridu. (korbitch22)

Súvisiace novinky

Zemřel Bud Spencer

Zemřel Bud Spencer

28.06.2016

V 86 letech nás v pondělí opustil legendární italský herec Bud Spencer. Parťák Terence Hilla se zamlada věnoval plavání a vodnímu pólu (dotáhl to až na dvě olympiády), v roce 1951 se ale dostal před… (viac)

Reklama

Reklama