Reklama

Reklama

Útěk z vězení v Dannemoře

(seriál)
  • USA Escape at Dannemora (viac)
Trailer

Epizódy(7)

Obsahy(1)

Seriál Útěk z vězení v Dannemoře je inspirován útěkem z vězení v severní části New Yorku, k němuž došlo v létě roku 2015. Případ podivnější než fikce vedl k celostátnímu pátrání po dvou odsouzených vrazích, jimž pomohla uprchnout vdaná zaměstnankyně věznice, která s oběma muži dlouhé měsíce udržovala poměr. Benicio Del Toro hraje usvědčeného vraha Richarda Matta, hlavního strůjce útěku, který ve vězení působil nejen jako umělec, ale i jako zastrašující síla. Patricia Arquetteová hraje Tilly Mitchellovou, manželku a matku z pracující třídy, která má ve vězení na starosti krejčovskou dílnu. Ta s oběma muži naváže sexuální vztah a nakonec přistoupí na to, že jim do mraženého mletého masa schová pilníky, aby jim pomohla dostat se na svobodu. Paul Dano představuje Davida Sweata, usvědčeného vraha policisty, který k Tilly patrně chová skutečné city a neochotně se stane Mattovým partnerem v jeho komplotu. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie používateľa Trevor k tomuto seriálu (8)

Útěk z vězení v Dannemoře (2018) 

50 ročná nymfa pred dôchodkom chytí druhý dych a tak sa rozhodne pomôcť k úteku dvom vrahom. Seriál je obrazom intelektu v štátoch a hlavne Lyle a Tilly Mitchellovci sú obrazom dokonalého amerického sna s IQ na úrovni 80. U oboch partnerov dohromady. Naproti tomu sú chudáci vrahovia v podstate neviniatka, ktorým by režisér doprial slobodu a niekoľko ďalších vrážd policajtov či dôchodcov. Napriek tomu sa jedná o seriál, ktorý sa oplatí vidieť aj keď na vyrozprávanie príbehu by v pohode stačil približne dvojhodinový film, čím by príbeh získal spád a pravdepodobne v divákoch zanechal lepší dojem. ()

Part 1 (2018) (E01) 

Dvaja zločinci odsúdený za vraždy si užívajú pozornosť zamestnankyne väznice Joyce Mitchellovej zodpovednej za chod krajčírskej dielne. Ako inak, dozorcovia vo väznici vo veľkom kšeftujú s odsúdenými a za to, že jednému z nich Richard Matt namaľuje obraz tak dozorca mu ako znak vďaky poskytuje rôzne výhody a donáša rôzny tovar. Úvod, v ktorom do väznice prichádza žena vyšetriť útek z väzenia je prehnaný, v okolí väznice sa pohybuje množstvo policajtov či dokonca vojakov, pričom od úteku musela ubehnúť dlhšia doba, ak už bola schopná vyšetrovateľka prípadu doraziť k väznici a získaž množstvo informácii o Joyce "Tilly" Mitchellovej. Uvidíme, akým smerom sa bude dej uberať, 7 epizód prvej série sa zdá byť od predstavenia postáv po útek tak akurát. ()

Part 2 (2018) (E02) 

Po anonymnou udaní o ich pomere je David Sweat vyradený z krajčírskej dielne, čo majsterka Tilly Michelová nesie veľmi ťažko. Spojku medzi nimi robí Richard Matt, ktorý má prístup do bloku k Davidovi a naďalej pracuje v dielni pod vedením Tilly. Ten prichádza s nápadom, ako utiecť z väznice v meste Dannemora, k čomu potrebuje pomoc Davida a Tilly. Hlavne Paul Dano v úlohe Davida do prostredia väznice svojím výkonom príliš nezapadá, oproti pilotnej časti to napriek tomu bolo o niečo lepšie. ()

Part 3 (2018) (E03) 

Mattovi sa pokus o preloženie Davida za pomoci dozorcu Palmera nepodarí. Vďaka tomu, že nechá podpáliť Davidovu celu, sa mu to nakoniec podarí. Tilly v mletom mäse prepašuje do väznice lišty z pílky na železo a tak Matt s Davidom postupne začínajú skúmať vetracie a vykurovacie šachty vo väznici. Narazia však na murovanú stenu, cez ktorú sa im tiež podarí dostať vďaka kladivu. Tillyn manžel objaví kresbu, ktorú jej nakreslil Matt, presvedčí ho však že to nakreslil na Tillynu prosbu a mal to byť darček pre neho k ich spoločnému výročiu. Obrovské chyby, do podrobností je zobrazená obava Tilly pri nákupe pásov na pílenie železa v supermarkete a jej opatrnosť, avšak to, ako sa k Mattovi a Davidovi dostalo kladivo tvorcovia nevysvetľujú vôbec. Stereotyp, pri ktorom dozorca, tučný ako vorvaň ide hasiť požiar v Davidovej cele či to, že všetok väzenský personál sú tupci a väzni doslova stavebný inžinieri nevybočuje svojím stereotypom o filmoch z väzenského prostredia a niektoré dôležité fakty sú vynechané úplne, na druhej strane intímne fotografie Tilly prenesené Mattom k Davidovi zaberú dobre že nie desať minút. Škoda, pri troche snahy to mohlo byť podstatne lepšie. ()

Part 4 (2018) (E04) 

David Sweat urobí pokrok v prípravách k úteku, začial čo Matt manipuluje Tilly aby im naďalej pomáhala pri úteku. Dozorca Palmer začína Tilly podozrievať že s Mattom udržuje nadštandartné vzťahy. Matt zoženie prášky na spanie, aby ich Tilly v deň výročia dala manželovi Lyleovi do večere, Tilly sa však v noc plánovaného úteku opije pod obraz. Ako naivne je v seriály vykreslený nielen Lyle Mitchell ale najmä Gene Palmer je neuveriteľné, pretože na kariérnom rebríčku by, ak by balíčky mäsa, ktoré Tilly nosila Mattovi preveril určite stúpol. Nehovoriac o fakte ako nádherne je osvetlené podzemné potrubie vo väznici, ktorá má podľa záberov na budovy a vychádzkové dvorce značné problémy s rozpočtom. ()

Part 5 (2018) (E05) 

Pre väzňov Matta a Davida prichádza deň D. "Vrahoun" je prepustený zo samoväzby a jeho návrat využije Matt k tomu aby počas vychádzok došlo na dvorci k potyčke. Tilly dostane do dielne dozorcu preradeného z inej väznice, ktorý na rozdiel od tých v Dannemore patrí k tým, ktorý dodržujú predpisy a pravidlá. Aj keď Tilly vie, že Matta s Davidom má o polnoci čakať s autom, pri večeri s Lyleom sa zrúti a skončí v nemocnici. Napriek tomu sa dvojica dostane von z väznice a chladnejšiu hlavu má prekvapujúco práve David, ktorý napriek tomu, že Tilly neprišla navrhne racionálnejšie kroky ako Matt a tak sa dvojica vrahov na úteku chystá skryť v horách. Dozorca prezradí Mattovi čo sa po potýčke bude diať a prečo sa nesprísni vo väznici režim, Lyle vedľa manželky v nemocnici rieši, že psy nežrali celý deň...Mohlo to byť podstatne lepšie. ()

Part 6 (2018) (E06) 

Sonda do minulosti, vďaka ktorej sa dozvedáme prečo sa Matt a David ocitli vo väzení. Nevinný David po lúpeži zastrelí policajta, predtým ako umrie sa mu ospravedlní a policajta dvoma strelami z Magnumu .38 dorazí Davidov komplic. Ešte nevinnejší Matt vozí v kufri auta bezmocného starčeka, pretože chce zistiť, kde má trezor a kedže starček tvrdí, že žiadny nema zalepí mu ústa páskou a starček sa v podstate sám udusí. Tilly, nezbedná nymfa podvádza už prvého manžela práve s Lyleom, ktorého nahovorí k tomu, aby vyprovokoval jej manžela k útoku, aby sa mohla rozviesť a aby bolo ich dieťa zverené do jej opatery. Vždy sa nájdu ľudia a organizácie, ktoré sa budú zastávať odsúdených vrahov, na obete nemyslí nikto. Ak sa aj tvorcovia snažili znížiť vinu Matthewa a Davida či Tilly, že za ich rozhodnutia môže v podstate niekto iný, nepodarilo sa im to. Zaujal výber piesne Ini Kamoze - Here Comes The Hotstepper, inak sonda do minulosti, podobne ako tomu v seriáloch býva, iba natiahla sériu o jeden diel. ()

Part 7 (2018) (E07) 

Dvojica väzňov na úteku, Matt a David začína mať medzi sebou problémy a tak sa rozdelia. Matt je napokon vďaka brokovnici, ktorú dvojica objaví v chatke, zastrelený, kedže ňou najprv strieľa v snahe zastaviť auto a neskôr pri pátraní ňou ohrozuje pohraničnú stráž. Davida chytia o 4 dni neskôr v blízkosti hranice s Kanadou a pri zadržaní ho postrelia. Tilly Mitchellová je z pomoc pri úteku odsúdená, dozorca Gene Palmer pre pochybenie pri výkone služby prepustený. Lyle Mitchell s manželkou napriek všetkým udalostiam naďalej udržiava kontakt. Niektoré zábery z pátrania vyvolajú úsmev, ale je to celkom dôstojné zavŕšenie série, na stanici HBO výborne rozdelené do dvoch častí. ()

Súvisiace novinky

Ben Stiller zpátky za kamerou

Ben Stiller zpátky za kamerou

17.06.2020

Herec, komik a režisér Ben Stiller (Walter Mitty a jeho tajný život) po několikaleté pauze chystá další film. Stiller naposledy dělal oceňovanou minisérii Útěk z vězení v Dannemoře, jeho novinka… (viac)

76. Zlaté Glóby – výsledky

76. Zlaté Glóby – výsledky

07.01.2019

Prestižní 76. Zlaté Glóby, udílené asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, byly vyhlášené první lednovou neděli z hotelu Beverly Hilton v Kalifornii. Předávání cen moderovala dvojice herců… (viac)

Benicio Del Toro bude čelit rodinné krizi

Benicio Del Toro bude čelit rodinné krizi

14.08.2018

Benicio Del Toro (Avengers: Infinity War, Sicario 2: Soldado) už za sebou jednu spolupráci s režisérem Oliverem Stonem (Divoši, Četa) na kontě má. Nyní ho ale čeká opáčko, zahraje si totiž hlavní… (viac)

Reklama

Reklama