Reklama

Reklama

VOD (1)

18. marec 1965. V kozmických pretekoch ZSSR ešte stále predbieha Spojené štáty americké, ale Američania už pripravujú let na Mesiac a ZSSR nesmie zaostať - sovietski kozmonauti musia ako prví podniknúť výstup do otvoreného vesmíru a naživo sprostredkovať tento úspech celému svetu. Posádku letu,  ktorá má uskutočniť tento priekopnícky čin, tvoria dvaja kozmonauti - veliteľ Pavel Ivanovič Beľajev (Konstantin Chabenskij) a druhý pilot Alexej Archipovič Leonov (Jevgenij Mironov). Na výrobu kozmických lodí Voschod 1 a Voschod 2, na doladenie technológií a výcvik kozmonautov zostáva veľmi málo času. Skúšobná loď explodovala v atmosfére, a preto je ďalší štart mimoriadne riskantný. Astronauti sa však cítia perfektne fyzicky pripravení a presvedčia vedenie, že podstúpia akékoľvek riziko. Po štarte letu Voschod 2 kozmická loď bezpečne vystúpila na obežnú dráhu, ale aby kozmonauti misiu dokončili a vrátili sa domov živí, budú musieť podstúpiť ešte mnohé náročné skúšky, vyriešiť veľa nečakaných problémov a úspešne zvládnuť životu nebezpečné situácie, akými sú napríklad nafúknutý skafander Alexeja Leonova v otvorenom vesmíre, ktorý mu znemožňuje návrat do kabíny, či otrava kyslíkom v dôsledku aktivácie senzora úniku vnútornej atmosféry, alebo manuálny zostup z obežnej dráhy s pristátím v neplánovanej oblasti na Urale a prežitím v drsnom permskom lese do príchodu záchranárov. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (143)

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $9,677,311▐ Vesmírny program ako sa patrí, stanovené ciele sa proste plniť musia. Rusy posledné roky chrlia vojnové a vesmírne filmy ako na bežiacom páse a zvládajú to prevažne na dosť dobrej úrovni. Rovnako tak zaboduje aj táto vesmírna misia, technicky a herecky skvelo zvládnutá, nie je čo vytknúť, spokojnosť, poctivá filmárčina. /75%/ ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Po úspešnom snímku Pavla Parchomenka: "Gagarin: Pěrvyj v kosmose", prichádza Dmitrij Kiseljov s ďalším vesmírnym dobrodružstvom podľa skutočnosti. Tento krát, sa samotný režisér zameral na udalosti z roku 1965, kedy pri lete kozmickou loďou Voschod 2, Alexej Archipovič Leonov, ako prvý človek vo vesmíre, vystúpil z družice do voľného priestoru, pričom veliteľom dvojčlennej posádky, bol Leonov najbližší priateľ Pavel Ivanovič Beľajev. Toto je príbeh dvojice kozmonautov, ktorí v čase studenej vojny, s odhodlaním riskovali svoje vlastné životy, aby splnili očakávania vysokých predstaviteľov vlády ZSSR, v boji s najväčším oponentom v snahe o podmanenie vesmíru: USA ()

Reklama

Ivoshek 

všetky recenzie používateľa

Fakt nechápu, proč se tyhle filmy u nás normálně nepromítají v kinech. Protože tohle je filmově i příběhově neuvěřitelně povedená věc. Navíc díky ruský kultuře pro Čecha možná mnohem pochopitelnější, než americký slaďáky. Samozřejmě, ruský filmy v sobě mají zase jiný chyby a jiný typy manipulace (třeba ten laskavej Brežněv v debatě s Koroljovem byl docela mazec). Záběry z vesmíru, start rakety, mazec... Ale nejvíc mne dostala diskuze před startem, kdy jde šéf vesmírného programu Koroljov říct těm dvěma pilotům, že se to asi musí odložit o rok, protože testovací lety dopadly děsivě... A ten pilot mu vypráví svůj příběh, jak jako tříletej skončil s těhotnou mámou a šesti sourozenci v mrazu, protože otce zastřelili jako diverzanta a sousedi je okradli o všechno včetně domu. A jak pak žili všichni u příbuzných na 16 čtverečních metrech. A přežili. Pak většina příbuzných umřela ve válce. A přežili. Tak sakra nebude čekat, on přežije i tohle. ()

FeriusParfax 

všetky recenzie používateľa

Ach jo... zase ty vlastenecké a budovatelské kecy! Špatný film to určitě nebyl, ale bylo to hrozně natahované a nelíbil se mi vizuál snímku. Navíc poslední hodinu už jsem skoro nevnímala… Sovětští budovatelé vyletí do vesmíru – DŘÍV NEŽ AMERIČANI, ve vesmíru se musí vyřešit pár drobných problémků a pak zase šup dolů. Do mrazivé zimy. Bohužel byl film viděn s anglickým dabingem, takže to filmovému zážitku taky nepřidávalo… Asi jsem holt nebyla u snímku správně naladěna. Jestli se tomu dá věřit, tak se mi líbí, že je film podle skutečné události. ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Tak tento film o dvojici Beljajev-Leonov je vyborny a na mile daleko za sebou nechal film o Gagarinovi a jine snimky na podobne tema z americke produkce. Napnuty jsem byl jako ksandy, zvlast kdyz se Leonov nemuze dostat zpet do tubusu. Dobre natocene, bez zbytecneho patosu, neskutecne zajimavy pribeh, ktery se opravdu stal. Ma to atmosferu a ac je Mironov o poznani starsi nez hlavni hrdina, tak podoba tam je. Po tomto filmovem zazitku se snad zacnu zajimat o vesmir a kosmonautiku.-). ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (6)

  • Hlavním konzultantem filmu byl současně jeho hlavní protagonista, generálmajor Alexej Leonov. (Jehova)
  • Film síce zarobil 161 miliónov rubľov, ale vzhľadom k očakávaniam sa označuje za kasový prepadák. Bolo to spôsobené neúspešnou marketingovou kampaňou. (Arsenal83)
  • Plukovník Pavel Běljajev (Konstantin Chabenskij) zemřel pouhých pět let po přistání Voschodu 2, ve 44 letech, na následky nepovedené operace žaludečních vředů. (kulyk)

Reklama

Reklama