Reklama

Reklama

VOD (1)

18. marec 1965. V kozmických pretekoch ZSSR ešte stále predbieha Spojené štáty americké, ale Američania už pripravujú let na Mesiac a ZSSR nesmie zaostať - sovietski kozmonauti musia ako prví podniknúť výstup do otvoreného vesmíru a naživo sprostredkovať tento úspech celému svetu. Posádku letu,  ktorá má uskutočniť tento priekopnícky čin, tvoria dvaja kozmonauti - veliteľ Pavel Ivanovič Beľajev (Konstantin Chabenskij) a druhý pilot Alexej Archipovič Leonov (Jevgenij Mironov). Na výrobu kozmických lodí Voschod 1 a Voschod 2, na doladenie technológií a výcvik kozmonautov zostáva veľmi málo času. Skúšobná loď explodovala v atmosfére, a preto je ďalší štart mimoriadne riskantný. Astronauti sa však cítia perfektne fyzicky pripravení a presvedčia vedenie, že podstúpia akékoľvek riziko. Po štarte letu Voschod 2 kozmická loď bezpečne vystúpila na obežnú dráhu, ale aby kozmonauti misiu dokončili a vrátili sa domov živí, budú musieť podstúpiť ešte mnohé náročné skúšky, vyriešiť veľa nečakaných problémov a úspešne zvládnuť životu nebezpečné situácie, akými sú napríklad nafúknutý skafander Alexeja Leonova v otvorenom vesmíre, ktorý mu znemožňuje návrat do kabíny, či otrava kyslíkom v dôsledku aktivácie senzora úniku vnútornej atmosféry, alebo manuálny zostup z obežnej dráhy s pristátím v neplánovanej oblasti na Urale a prežitím v drsnom permskom lese do príchodu záchranárov. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (143)

tranquill 

všetky recenzie používateľa

"Přiveď mi ho, šílence teď potřebujeme!" Je vidět, že i Rusové umí velkolepou produkci ala Hollywood. Každopádně kvalitní režie i kamera, snad jen ta délka ubírala na napětí. Dobře zobrazená ten cíl nebo spíše povinnost být před nenáviděnou Amerikou. Ale nezapomnělo se i na osobní touhu, a pokud to tak bylo i ve skutečnosti, mají také své "Apollo". "Zlomte vaz, sokolíci!" ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Tak tento film o dvojici Beljajev-Leonov je vyborny a na mile daleko za sebou nechal film o Gagarinovi a jine snimky na podobne tema z americke produkce. Napnuty jsem byl jako ksandy, zvlast kdyz se Leonov nemuze dostat zpet do tubusu. Dobre natocene, bez zbytecneho patosu, neskutecne zajimavy pribeh, ktery se opravdu stal. Ma to atmosferu a ac je Mironov o poznani starsi nez hlavni hrdina, tak podoba tam je. Po tomto filmovem zazitku se snad zacnu zajimat o vesmir a kosmonautiku.-). ()

Reklama

Porp 

všetky recenzie používateľa

Super, na toto som čakal! Ruská kozmonautika sa má čím pochváliť, možno ani nie tak technikou, ako neskutočnou odvahou svojich kozmonautov, ktorí boli ochotní riskovať život aj s vedomím, že sa nemusia vrátiť. Krásne to ilustruje Leonovova reč tesne pred štartom rakety, keď im Koroljov oznámi, že nemusia nikam letieť pokiaľ sami nechcú. Príjemným osviežením je aj artová vložka (svetlušky) vďaka čomu film nepôsobí až tak suchársky ako Gagarin. Pochopiteľne si tento film v našich kinách určite nepozrieme. ()

kenkaku 

všetky recenzie používateľa

Ruské filmy mívají punc patosu... hroupých keců a spousty vaty. Prostě protože “sdělano v SSSR”. Vremja pjervich má scénář jako klasický blockbuster z Hollywoodu a dialogy jsou výrazně méně stupidní než třeba v legendárním Dni nezáviśosti. Film “jede” už od začátku, podle osvědčeného konceptu (a funguje). Kostra příběhunje přitom tak na jednu větu (Gagarin první ve vesmíru... Armstrong na Měsíci... Leonov v otevřeném kosmu...), takže vlastně kosmonaut vyleze z rakety a zaleze. Hotovo. Tady se ale precizně na sebe postupně vrství jednotlivé překážky, jako při hraní videohry, aby se divák nestihl nudit. Co filmu zvedá kredit je také fakt, že hlavní postava (Alex Leonov) není vymyšlená. Byl totiž technickým konzultantem filmu. Oni nejsou vymyšlení ani další. Třeba Alexův parťák, nebo hlavní inženýr vesmírného programu. Vše reálné postavy. Za mě tedy jde rozhodně o nejlepší film na téma “první-něco-ve-vesmíru” co jsem zatím viděl. Po všech stránkách. ()

mm13 

všetky recenzie používateľa

Nepamätal som si ani len toľko, že to bol Leonov, kto prvý vystúpil do otvoreného vesmíru, nieto ešte detaily okolo celej misie (tie mi asi ani nikdy podané neboli, také čosi totiž nejde zabudnúť). Na film som preto čumel s pootvorenými ústami, neskutočne sa bavil a zároveň si v duchu vravel "to musia až tak preháňať?"... aby mi potom pri dodatočnom doučovaní sa spadla sánka ešte o pekných pár poschodí nižšie... pretože upravili si toho dosť, ale vymysleli máločo a pár dramatických situácií dokonca vynechali (údajne ich po pristáti v tajge ohrozovala aj svorka vlkov). Jeden z najlepších filmových výletov do vesmíru, zvládnuté po všetkých stránkach! Hneď idem na Gagarina, vraj tiež nie je márny. ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (6)

  • Hlavním konzultantem filmu byl současně jeho hlavní protagonista, generálmajor Alexej Leonov. (Jehova)
  • Sergej Koroljov (Vladimir Ilin), zásadní tvůrce sovětského raketového programu, zemřel rok po letu Voschodu 2. Za příčinu je označována rakovina, na jeho zdravotním stavu se však dlouhodobě podepsal pobyt v gulagu, kam byl odsouzen za stalinských čistek. (kulyk)

Reklama

Reklama