Reklama

Reklama

VOD (1)

18. marec 1965. V kozmických pretekoch ZSSR ešte stále predbieha Spojené štáty americké, ale Američania už pripravujú let na Mesiac a ZSSR nesmie zaostať - sovietski kozmonauti musia ako prví podniknúť výstup do otvoreného vesmíru a naživo sprostredkovať tento úspech celému svetu. Posádku letu,  ktorá má uskutočniť tento priekopnícky čin, tvoria dvaja kozmonauti - veliteľ Pavel Ivanovič Beľajev (Konstantin Chabenskij) a druhý pilot Alexej Archipovič Leonov (Jevgenij Mironov). Na výrobu kozmických lodí Voschod 1 a Voschod 2, na doladenie technológií a výcvik kozmonautov zostáva veľmi málo času. Skúšobná loď explodovala v atmosfére, a preto je ďalší štart mimoriadne riskantný. Astronauti sa však cítia perfektne fyzicky pripravení a presvedčia vedenie, že podstúpia akékoľvek riziko. Po štarte letu Voschod 2 kozmická loď bezpečne vystúpila na obežnú dráhu, ale aby kozmonauti misiu dokončili a vrátili sa domov živí, budú musieť podstúpiť ešte mnohé náročné skúšky, vyriešiť veľa nečakaných problémov a úspešne zvládnuť životu nebezpečné situácie, akými sú napríklad nafúknutý skafander Alexeja Leonova v otvorenom vesmíre, ktorý mu znemožňuje návrat do kabíny, či otrava kyslíkom v dôsledku aktivácie senzora úniku vnútornej atmosféry, alebo manuálny zostup z obežnej dráhy s pristátím v neplánovanej oblasti na Urale a prežitím v drsnom permskom lese do príchodu záchranárov. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (143)

filipvrbik 

všetky recenzie používateľa

Toto se rusům fakt povedlo... Takové Apollo 13 pro SSSR, a výsledek je vynikající. Je to sice strašně dlouhé, ale zajímavé a vizuál je opravdu povedený. Sice moc nevěřím, že někomu stálo za to je zachránit, v ruském zvyku bylo hlavně se nedostat do rukou nepřítele, ale filmu to neubralo, naopak. Ať už je to podle pravdy, nebo není, film stojí za to, a nebýt geniálního Prvního člověka, byl by asi i vrcholem dosavadních filmů o vesmíru....95% ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Tak tento film o dvojici Beljajev-Leonov je vyborny a na mile daleko za sebou nechal film o Gagarinovi a jine snimky na podobne tema z americke produkce. Napnuty jsem byl jako ksandy, zvlast kdyz se Leonov nemuze dostat zpet do tubusu. Dobre natocene, bez zbytecneho patosu, neskutecne zajimavy pribeh, ktery se opravdu stal. Ma to atmosferu a ac je Mironov o poznani starsi nez hlavni hrdina, tak podoba tam je. Po tomto filmovem zazitku se snad zacnu zajimat o vesmir a kosmonautiku.-). ()

Reklama

iXtr3m3 

všetky recenzie používateľa

Spolu so Salyut-7 vynikajúci počin nielen na pomery Ruska ale aj historických filmov z prostredia kozmických pretekov medzi USA a ZSSR. Technicky bezchybné, patriotisticky znesiteľné, herecky tak akurát, neľutujem, že som si to pozrel a dokonca to môžem spolu so spomínaným Salyut-om-7 len a len odporučiť. Má to prvky drámy, je to uveriteľné a naozaj veľmi dobrý počin, bodaj by ich bola čím ďalej tým viac aj na poli USA. ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Rusové si tady neodpustí řadu klasických ruských vlastností. I přesto se ale jedná o skvělý film. Pokud totiž přežijete prvních politických 40 minut, tak se dočkáte vizuální nádhery, která mě s radostí uvedla do blaženého stavu nevědomí. Je fascinující, že zrovna Rusové si dokáží s filmem vizuálně pohrát tak, jako třeba Amíci. A když přetrpíte onu socialistickou čtyřicetiminutovku, tak se dočkáte hezkého filmařského zážitku. ()

Mrkvič 

všetky recenzie používateľa

Špica. Rusové zde dokázali konkurovat hollywoodské produkci v čele s posledními hity jako byla třeba Gravitace. Spacewalker je navíc umocněn tím, že je podle skutečnosti. A co víc? Že odborným konzultantem byl samotný Leonov a tak se dá důvěřovat všem všedním plkům, které v kabině probíhali. Nebýt ošklivých ksichtů rusáků, tak bych ruskou produkci ani nepoznal. Technická stránka skvělá. Hudební přímo úžasná. Možná, kdybych film stihl od začátku, že bych z něj měl ještě silnější dojmy. Zatím tedy jen ****. ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (6)

  • Hlavním konzultantem filmu byl současně jeho hlavní protagonista, generálmajor Alexej Leonov. (Jehova)
  • Sergej Koroljov (Vladimir Ilin), zásadní tvůrce sovětského raketového programu, zemřel rok po letu Voschodu 2. Za příčinu je označována rakovina, na jeho zdravotním stavu se však dlouhodobě podepsal pobyt v gulagu, kam byl odsouzen za stalinských čistek. (kulyk)
  • Plukovník Pavel Běljajev (Konstantin Chabenskij) zemřel pouhých pět let po přistání Voschodu 2, ve 44 letech, na následky nepovedené operace žaludečních vředů. (kulyk)

Reklama

Reklama