Reklama

Reklama

VOD (1)

18. marec 1965. V kozmických pretekoch ZSSR ešte stále predbieha Spojené štáty americké, ale Američania už pripravujú let na Mesiac a ZSSR nesmie zaostať - sovietski kozmonauti musia ako prví podniknúť výstup do otvoreného vesmíru a naživo sprostredkovať tento úspech celému svetu. Posádku letu,  ktorá má uskutočniť tento priekopnícky čin, tvoria dvaja kozmonauti - veliteľ Pavel Ivanovič Beľajev (Konstantin Chabenskij) a druhý pilot Alexej Archipovič Leonov (Jevgenij Mironov). Na výrobu kozmických lodí Voschod 1 a Voschod 2, na doladenie technológií a výcvik kozmonautov zostáva veľmi málo času. Skúšobná loď explodovala v atmosfére, a preto je ďalší štart mimoriadne riskantný. Astronauti sa však cítia perfektne fyzicky pripravení a presvedčia vedenie, že podstúpia akékoľvek riziko. Po štarte letu Voschod 2 kozmická loď bezpečne vystúpila na obežnú dráhu, ale aby kozmonauti misiu dokončili a vrátili sa domov živí, budú musieť podstúpiť ešte mnohé náročné skúšky, vyriešiť veľa nečakaných problémov a úspešne zvládnuť životu nebezpečné situácie, akými sú napríklad nafúknutý skafander Alexeja Leonova v otvorenom vesmíre, ktorý mu znemožňuje návrat do kabíny, či otrava kyslíkom v dôsledku aktivácie senzora úniku vnútornej atmosféry, alebo manuálny zostup z obežnej dráhy s pristátím v neplánovanej oblasti na Urale a prežitím v drsnom permskom lese do príchodu záchranárov. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (143)

misterz 

všetky recenzie používateľa

O dvoch priateľoch, ktorí neváhali riskovať svoje životy, len aby udržali svoju vlasť na špici vesmírneho výskumu... Ich pohnútky tak ako boli prezentované sa mi síce nepáčili, no celkom tých dvoch chápem, že nechceli otáľať, veď ktohovie akoby to dopadlo, keby súhlasili ešte jeden rok počkať. Rok je dlhá doba a kľudne sa mohlo stať, že by nakoniec miesto jedného z nich išiel do kozmu niekto iný (napr. ten horlivý mladíček). Inak snímok je spracovaný bravúrne a na vysokej technickej úrovni, vidno, že sa tu s rozpočtom nešetrilo. Navyše samotný životopisný príbeh nenudil a od chvíle čo tí dvaja vystúpili do kozmu dokázal nepretržite držať v napätí, ktoré vygradovalo do zaujímavého finále. Kam sa hrabe Gravitácia (2013). Veľká spokojnosť. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Reklama

pepo 

všetky recenzie používateľa

Hra na Hollywood sa tentoraz sudruhom mimoriadne vydarila. Velmi kvalitna rekonstrukcia zasadnej propagandistickej udalosti, ktora dokaze strhnut, dojat a potesit. Ale Apollo 13, Gravitacia, Right Stuff pripadne First man su inde. A za sialene giganticko pateticky zaver by sa nemusel hanbit ani Michael Bay (myslene v dobrom). Uzil som si to a zamrzi, ze sme to nemohli vidiet v kine. 8/10 ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Příběh ze života o skutečné statečnosti se kvělými filmovými řemesly a speciálními efekty, který nás zavede do časů studené války o ovládnutí kosmu. V Apolu 13 jsme viděli americký pohled, zde ruský. Alexey Leonov (Evgeniy Mironov) bravurně nouzově přistane se svou stíhačkou a je oceněn zahrnutí do Sovětského vesmírného programu. Je doba, ve které Sovětský Svaz soutěží s USA, který člověk vstoupí první na měsíc. Prvním milníkem byl výstup kosmonauta do vesmírného prostoru. Kosmonauti se setkávají s mnoha život ohrožujícími problémy, vidíme flashback do Alexova dětství a scény s jeho ženou a rodinou, které nemají pořádné ponětí o co jde, než vidí živé televizní vyílání z kosmu. Sergej říká, že kosmonauti jsou takoví vojáci, kteří jsou v nepřátelské oblasti vesmíru. Záběry z volného kosmického prostoru připomínají film Gravitace s její závratí z tohoto prostoru. ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Prečo by si aj Rusáci nemohli natočiť gerojský, propagandistický film o vesmírnom dobrodružstve? Môžu a urobia to veľmi radi, pokiaľ je na konte dostatok rubľov. Správne hrdinské, správne studené a veľmi pekne graficky urobené. Bez zbytočných zberačov bavlny a iných menšinových, s dodržaním nejakej tej historicity. Minutáž je prestrelená a hlavne druhá polka je umelo naťahovaná. Dá sa to však v pohode vydržať, aj keď vás v tej tajge bude oziabať za nich. Za mna 4 z 5 ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (6)

  • Sergej Koroljov (Vladimir Ilin), zásadní tvůrce sovětského raketového programu, zemřel rok po letu Voschodu 2. Za příčinu je označována rakovina, na jeho zdravotním stavu se však dlouhodobě podepsal pobyt v gulagu, kam byl odsouzen za stalinských čistek. (kulyk)
  • Film síce zarobil 161 miliónov rubľov, ale vzhľadom k očakávaniam sa označuje za kasový prepadák. Bolo to spôsobené neúspešnou marketingovou kampaňou. (Arsenal83)
  • Plukovník Pavel Běljajev (Konstantin Chabenskij) zemřel pouhých pět let po přistání Voschodu 2, ve 44 letech, na následky nepovedené operace žaludečních vředů. (kulyk)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené