Reklama

Reklama

Most cez rieku Kwai

  • Česko Most přes řeku Kwai (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Podobenstvo o ľudskej cti a individuálnym mravným hodnotám víťaziacich nad globálnymi vojnovými záujmami. V roku 1943 kdesi v Burme je britský plukovník Nicholson spolu so svojimi vojakmi väznený v japonskom zajateckom tábore. Veliteľ tábora Saito ho napriek Ženevským konvenciám vylučujúcim fyzickú prácu zajatcov núti postaviť most cez rieku Kwai, ktorý by Japoncom umožnil posunúť front a poraziť spojenecké vojská. Hoci plukovník je spočiatku proti, keď nevidí iné východisko, velí svojim mužom postaviť most. Jeho profesionálna česť mu napriek strategickým vojenským plánom káže postaviť most čo najlepšie. Veliteľ Saito sa zase zžiera myšlienkou, že jeho muži by nikdy nepostavili taký kvalitný most ako Briti. Spojenci pripravujú sabotážnu akciu na most a hoci Nicholson je vojakom verným svojej armáde i krajine, nedokáže sa pozerať na skazu práce svojich vojakov... Silné protivojnové posolstvo obsiahnuté v diele mu spolu so špičkovými hereckými výkonmi vynieslo 7 Oscarov. (RTVS)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (465)

viperblade 

všetky recenzie používateľa

Kdybych o tomto snímku napsal jen "Je to neskutečný film!", ptali by se mnozí proč. Já bych jim na to řekl, ať mi najdou druhý takový válečný snímek, ve kterém se za celý film střílí jen ve dvou scénách a výbuchy jsou v pár dalších scénách… The Bridge on the River Kwai je film dlouhý 161 minut. A já můžu s čistým svědomím prohlásit, že jsem se ani jednu minutu nenudil. A proč? Je to jednak námětem (příchod zajatých pískajících vojáků, to jsem ještě neviděl) a jednak je to těmi propracovanými charaktery. Alec Guiness zde předvádí dokonalý výkon hodný Oscara. Sessue Hayakawa mu zdatně sekunduje a je škoda, že svou nominaci neproměnil. No a ten konec! Jedna báseň. Je to paradoxní, ale tohle je dost možná nejlepší válečný film i přesto, že se v něm skoro nestřílí. 100 %. ()

kitano 

všetky recenzie používateľa

Niekedy ma napada, ake skvele by bolo, keby sa aspon na chvilu do kin vratili tie uzasne stare velkofilmy, akym je aj Most cez rieku kwai. Na priestore 161 min. ani stopa po patose, klise ci samoucelnych scenach...Prave naopak. Cela dlzka je vyplnena posobivym, pomaly sa rozvijajucim pribehom, paradnymi vykonmi...a to zabalene v nadhernych panenskych lokaciach pralesa. A nad tym vsetkym sa vznasa taziva pritomnost vojny, kde aj ked si najdete kusok stastia, ci zadostucinenia, nakoniec aj tak vsetko pohlti sialestvo vojny. Velkolepe a zaroven intimne, drsne a zaroven citlive - skutocny skvost. (10/10) ()

classic 

všetky recenzie používateľa

» Žeby kolaboroval s nepriateľom ? « 『 Áno, je to pravda, ale činil tak neumýselne, že si to nakoniec ani poriadne neuvedomoval, a keď už predsa oči dokorán otvoril, bolo takmer neskoro 』Psychologická vojna medzi japonským a britským plukovníkom. Kto z koho ? Saito versus Nicholson. _MIESTO = Zajatecký tábor. Úloha = Postaviť strategický most. ĎALEJ = Máme tu i jeden odvážny útek, keď sa sem znovu tento utečenec Shears vracia, aby pripravil trhaviny na odpálenie, vyhodenie mostu do povetria ! _ A renomovaný anglický režisér David Lean o tom nakrúca majstrovský - Veľkofilm, ktorý odštartuje sériu s týmito zložitými, výpravnými, monumentálnymi, filmovými MEGA- dielami, ktoré sa už navždy zapíšu do dejín kinematografie. V tých najznámejších TROCH si vždy zahral excelentný, chameleónsky herec ALEC GUINNESS, ktorý sa najprv s veľkou bravúrou prevtelil do svojej extrémne tvrdohlavej postavy jedného z plukovníkov, keď mu k tomu jeho japonský kolega Sessue Hajakawa zručne sekundoval, a tak obidvaja vytvárajú naprosto strhujúcu, pohlcujúcu štúdiu uvažovania, t.j. myslenia na opačných stranách barikády. Filmové obsadenie je skvostné, úplne najväčšiou hviezdou je istotne Bill Holden, ktorý inkasuje kolosálny honorár, ale asi bol toho hoden, pretože má priezvisko, ktoré v Hollywoode veľa znamená. Vynikajúci bol už v mojom najobľúbenejšom skvoste - Sunset Boulevard, a tu to len podtrhuje, že má výsostný talent zaujať publikum, aj keď nepredvádza typické oscarové herectvo, ako Alec. Ba ani Jack Hawkins nebol žiadny filmový zelenáč, bažant, ktorý by sa vedľa týchto MEGA STARS niekde strácal, na to koľko málo miesta tu má, dokáže taktiež strhávať pozornosť pre svoj daný charakterný potenciál. „Najsilnejšou zbraňou” režiséra je bezpochyby práca d.p. Fascinuje ma, ako nikdy predtým. To jednoducho treba raz vidieť, ako o tom sto krát počuť. Milujem KAMERU v jeho snímkoch. Nemenej dôležité artikle sú : hudba, strih, výprava, ktoré skátka perfektne zapadajú do konceptu, ktorým sa vytvára taká filmová udalosť, ktorú si najlepšie vychutnáte iba na čo najväčších plátnach kín. Scenár Mikea Wilsona a Carla Foremana je síce trošku zjednodušený, upravený, prispôsobený, lebo trochu pochybujem, že by si Briti až takto dovoľovali, ale priama logika tu jestvuje, prečo je tomu tak ? Ale ako vravím, v Mekke Filmu si všetko urobia aj tak podľa seba, aby to zachutilo. Z ôsmych nominácii na cenu Akadémie, film nakoniec premenil 7, keď len Saito vyšiel naprázdno, a pritom bol naprosto presvedčivý ! Most cez rieku Kwai, je moja srdcová záležitosť, ktorú som si už na celý môj život obľúbil, a tak sa k nej budem už asi navždy vracať... ()

Jhershaw 

všetky recenzie používateľa

Uznávám, že měřítko filmů Davida Leana je obdivuhodné, že je megaloman v tom dobrém slova smyslu. Nicméně i tak mi film přišel příliš dlouhý a především jsem měl problém s postavami. Těžko říct, nakolik nerealistické, naivní až jednorozměrné, ale sympatizovat se dalo jen s Američanem, co se odtamtud snažil utéct. Uznávám však, že poslední půlhodina je natočena opravdu skvěle a napínavě. ()

Galéria (110)

Zaujímavosti (46)

  • Skutečný plukovník Saito (Sessue Hayakawa) byl znám jako jeden z nejrozumnějších japonských důstojníků. (Kulmon)
  • William Holden se díky tomuto filmu stal prvním hercem v historii, jehož honorář za roli činil 1 milion dolarů. (Edgerton)
  • Slavnou melodii, kterou si vojáci pískají při příchodu do tábora, preludovaly všechny hlavní postavy ze seriálu Přátelé (od r. 1994) na začátku epizody Hráči pokeru (1995). (Damarus)

Súvisiace novinky

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

02.03.2016

Do prvního roku své činnosti vstoupila jedinečná galerie v centru Prahy. Ta své návštěvníky z domova i zahraničí láká na expozice, které nemají ve střední Evropě obdoby. Lepší místo si nemohla vybrat… (viac)

„Koktavý král“ válčí v džungli

„Koktavý král“ válčí v džungli

13.09.2011

Po zaslouženém oscarovém triumfu si Colin Firth může vybírat jen ty nejzajímavější role. A opět se podívá do časů 2. světové války, tentokrát ale ne v týlu, nýbrž v první linii. Zahraje si totiž… (viac)

Reklama

Reklama