Reklama

Reklama

Nepričetná

  • Česko Nepříčetná (viac)
Trailer 1

Po traumatickém zážitku se stalkerem, ze kterého se ještě úplně nevzpamatovala, se Sawyer Valentini (Claire Foy – TV seriál The Crown) ocitá v psychiatrické léčebně. Jen chvíli po nástupu do přísně střeženého ústavu zachytí pohled místního zaměstnance, o kterém je přesvědčená, že patří muži, jenž ji pronásledoval. Ale byla to skutečnost, nebo pouhá iluze? (Bontonfilm)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (203)

George Stobbart 

všetky recenzie používateľa

Soderbergh chcel vytrieť zrak začínajúcim / nezávisláckym filmárom tým, že natočí svoj film na iPhone7? Neviem, samozrejme, či to bol jeho úmysel, alebo si chcel len sám vyskúšať niečo (zatiaľ) neobvyklé, ale myslím, že mu to vyšlo vcelku dobre. Horory z prostredia nemocnice či sanatória mám rád, takže obsahovo ma to podľa očakávania bavilo, hoci dej nie je nijak veľkolepý a logika, resp. reálnosť miestami výrazne kolísa. Vizuálne to nie je nič extra, „ozajstným“ filmom sa to vyrovná asi tak ako Found Footage počiny, ale pozerať sa to dá v pohode a oči nebolia. Hlavná herečka bola výborná a oceňujem tiež, že film vyložil karty na stôl vcelku rýchlo a nesnažil sa až do poslednej chvíle robiť z diváka debila, aby ho naťahoval s tým čo je reálne a čo nie. Byť to o niečo kratšie alebo svižnejšie, dal by som aj vyššie hodnotenie, takto aspoň silné 3*. ()

Psychor odpad!

všetky recenzie používateľa

Na královském filmovém žánru si již vylámalo zuby mnoho uznávaných režisérů hollywoodského mainstreamu, ale snad žádný z nich nepohořel do takové míry jako Soderbergh. Hororově sterilní Unsane utkví v paměti pouze otřesným vizuálním zpracováním. Jakoby se Soderberghovi porouchala kamera a celý snímek z nouze natočil na mobilní telefon. K projekci jsem se nechal zlákat atraktivitou námětu, jenže po pár minutách bylo zřejmé, že scénáristé neví o systému psychiatrické péče zhola nic. Jakožto zdejší hororový expert tak musím Unsane ohodnotit odpadem. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Soderbergh sa opäť po Bubline (ale aj viacerých ďalších filmoch) vyjadruje k dnešnej spoločnosti prostredníctvom žánrového filmu (predtým detektívka, tentokrát triler). Scenár, ktorý by v iných rukách skončil ako čistokrvné, stokrát obohraté béčko, Steven ale nakrúca s výrazným artovým nádychom a bez potreby osloviť širšie vrstvy publika. Osamelosť, sebectvo, kariérizmus, sociálne médiá, ľahostajnosť, sexizmus, a v neposlednom rade aj ten zdravotný systém. Unsane môže byť ale pre priaznivcov trilerov sklamaním práve kvôli odťažitému spracovaniu, artoví snobi ho zase môžu odsúdiť kvôli predvídateľnej trilerovej schéme. Keď sa to ale skombinuje a natočí to Soderbergh svojim autorským štýlom, tak to na mňa funguje. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Naháňa sa tu príliš veľa zajacov naraz. Neprípustné držanie pacientov v ústavoch proti ich vôli, neustále obťažovanie objektu svojho záujmu idúce za hranu zdravého rozumu (stalking), policajná zhovievavosť až ignorancia pri riešení nahlásených neobvyklejších foriem trestnej činnosti, traumy obťažovanej osoby... Pritom všetky tieto témy sú stále vysoko aktuálne. Našťastie, režisérsky to viacmenej drží pokope, takže dobrá práca. Poznámka: Len pre zaujímavosť: Jeden z najfundovanejších znalcov slovenského ústavného práva, pán Ján Drgonec v mamuťom komentári Slovenskej ústavy (2. vydanie, CH Beck 2019, 1792 strán) krásne a presvedčivo, s nemalou mierkou sarkastickej irónie, opísal zmeny slovenskej "demokratickej legislatívy" (teda v časoch po roku 1989), ktorá postupne zdegradovala postavenie psychiatrických pacientov do takej miery, že bez ich vôle umožňuje ich držať v blázincoch oveľa dlhšie proti ich vôli, než pred pár rokmi. Takto sa, žiaľ aj v iných ohľadoch mení naša spoločnosť na čoraz viac neslobodnejšiu, mávajúc v dôvodových správach orwellovskou zástavou zabezpečovania čoraz väčšej porcie demokracie a slobody. ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Psychothriller Unsane je brilantne vybrúseným dielom vo všetkých smeroch. Nepríjemný pocit paranoje, ktorým trpí hlavná postava sa aj vďaka zvolenému spôsobu natáčania na mobilný telefón, ktorý výsledný obraz skresľuje podobne ako rybie oko, len viac zhmotňuje a prenáša na diváka. To, čo sa deje hlavnej hrdinke, sa tak veľmi sugestívne prenáša aj na diváka. Jej pocity, keď sa nedobrovoľne stane pacientkou, potom, čo ju jej konzultantka dostatočne neupozorní na to, že čo podpisuje, nie sú len formality, ale súhlas s nastúpením dobrovoľnej liečby, sa viac ako presvedčivo prenáša aj na diváka. A aj keď je nepríčetný príbehom neoriginálny, spôsobom spracovania je mimoriadne pôsobivý. Soderbergh vyťažil z minimálnych nákladov maximálny efekt. A ako je vidieť, poloha psychothrilleru mu sedí zo všetkých asi najlepšie. Nepríčetná je tak vo výsledku perfektný "malý" film, ktorým Soderbergh dokázal, že na vynikajúcu film stačí celkom málo, ale musí sa to vedieť. ()

Galéria (17)

Zaujímavosti (3)

  • Steven Soderbergh natočil celý film za 10 dní na svůj iPhone 7 Plus, a to v rozlišení 4K. Stal se tak prvním známým režisérem, který se k podobnému kroku odhodlal. (boni)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. února 2018 na filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Soderbergh se vrací do akce

Soderbergh se vrací do akce

05.02.2018

Začnou se hollywoodské filmy točit na iPhone? V nejbližší době to samozřejmě nehrozí, Steven Soderbergh si ale myslí, že pomalu míříme právě tímhle směrem. Co udělal proto, aby tenhle trend nastolil?… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené