Reklama

Reklama

Ženatý profesor Richard Wanley si všimne vo výklade portrét krásnej ženy, ktorý ho okamžite zaujme. Keď sa mu podarí zoznámiť sa s touto osudovou ženou, v jej byte ho prekvapí jej žiarlivý milenec. Profesor ho v sebaobrane zabije a v snahe zachrániť si reputáciu sa začína čoraz viac zaplietať do pavučiny lží a vydierania. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (61)

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Konvenčný noir, ktorý sa na nič nehrá... teda vlastne hrá. Film sa drží presne stanovených pravidiel a schémy žánru, a preto nie je vôbec výnimočné, ak vám na mysli vyvstanú staré Hitchove filmy či pár kúskov, ktoré spomína aj Matty (ja osobne nie som veľký znalec noiru, ale niečo predsa už za sebou mám). Žena za výkladom sa pohráva s detailami a ich rolou v príbehu, pretože práve na detailoch sa tu dobeháva (možná malá inšpirácia pre Dial M For Murder). Mňa osobne však viac zaujala práca s motívom identity a drobnými črepinami, ktoré sa skladajú do výsledného celku - profesor spoznáva a zisťuje, kto je žena z obrazu, profesor sa dozvedá od policajného inšpektora, aký je jeho kriminalistický profil a pod. Hlavná postava koná síce "trochu" hlúpo a záver v konečnom dôsledku pôsobí ako hollywoodska päsť na oko, ale mne sa napriek všetkému on, aj film samotný veľmi pozdával. Navyše Lang má cit pre súdržnosť, tempo, príbeh, postavy a celkový dojem. Takže subjektívne 80% ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Skoro chuťovka. Keď sa bude niekedy vytvárať anketa ako môže záver zničiť úžasný film, tento kúsok bude na popredných miestach. Chápem zmysel toho konca, ale bol úplne nepotrebný a dokonale zničil krásne napínavý (a občas škodoradostný) thriller. Ohromne ma ma to bavilo. Najmä ako boli vždy všetci krok pred "hrdinami" príbehu. Našťastie sa Lang poučil a hneď v nasledujúcej Šarlátovej ulici do toho išiel natvrdo. 7/10 (bez záverečnej dvojminútovky za 10) ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Pozor na to, čo si želáme, nemusí to vždy dobre pre nás dopadnúť... Klasický film-noir, ktorého scenár mi trocha pripomenul niektoré Hitchcockove filmy, vrátane samotného rozuzlenia, ktoré bolo v rámci tohto žánru celkom zaujímavé. Ak tu vidím nejaké negatívum tak snáď len v tom, že hra mačky s myšou (polícia vs. chudák profesor) mohla byť trocha inteligentnejšie zvládnutá, zišiel by sa ešte nejaký nápad a celej tej motanici okolo vraždy by som dodal viac napätia. Nadpriemer. 75/100 ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Pokiaľ vám vadia niektoré noirovské nedostatky, ako napríklad často sa opakujúca zápletka, alebo predvídateľnosť, tak v Žene za výlohou je všetko ospravedlniteľné. Nebudem hovoriť prečo, pokiaľ ste film nevideli, ale určitá naivita príbehu je opodstatnená. Len teraz neviem, či dobrodružstvo muža v strednom veku je niečo, čo treba zažiť, alebo niečo, čomu sa treba vyhnúť. Film nato odpovedá síce jednoznačne, ale zase bez osobnej skúsenosti to nie je ono. Ak sa jedná o noir, tak mal byť film kvôli atmosfére čiernobiely, i keď farba možno lepšie vystihuje hlavného hrdinu, ktorého svet skutočne nie je tou drsnou školou, čiže základom žánru, na ktorú sme zvyknutí. Ja by som ale o úplnom závere trochu zapolemizoval a tipol si, že profesor by možno tu cigaretu aj zapálil. Chlapi sú ješitní. ()

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

Je pro mě těžké pátrat a orientovat se v ději a motivech k němu směřujícím, když ani nevím, zda je správně "Žena za výlohou" nebo "Žena ve výloze". Pokud za výlohu považujeme čelní sklo, pak je "za" správně, pokud ale jde o prostor tvořený čelním sklem a výkladním prostorem, pak musí být "ve"., protože "za" by bylo už někde v místnosti. A přitom všem mám ještě pátrat nebo orientovat se v motivech profesora Rata (nikoli Unrata), které se prostě "nedají zamluvit". Kamarádi ho také (byť jen obecně) varovali, a já se k nim přidal. Nakonec padla rada na úrodnou půdu. Tenhle mechanismus znám, není třeba všechno prožívat, většinou si to stačí jen představit - a proto také filmy (nejen takové - a nejen filmy), považuji za platnou součást našeho bytí ve světě. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (5)

  • Obraz Alice Reed urobil Paul Clemens. Maľoval portréty mnohých hollywoodskych hviezd, často s ich deťmi. (Bilkiz)
  • Wanleyho auto je sedan Cadillac Series 65 z roku 1937. Tohto modelu bolo vyrobených len 7003 kusov. (Bilkiz)

Reklama

Reklama