Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 2

Nezamestnaný absolvent Igor objaví záznamy výpovedí psychiatrického pacienta Waltera Fischera. Ten pred sedemdesiatimi rokmi záhadne zmizol v pohorí Tribeč a keď sa po vyše dvoch mesiacoch rovnako záhadne objavil, mal na tele čudné popáleniny a zranenia. Bol dezorientovaný, nedokázal vysvetliť, čo sa mu stalo, už nikdy sa nespamätal. Igor pátra ďalej a s údivom zisťuje, že Fischerov prípad nie je ojedinelý – zmienky o tajomnom miznutí ľudí v tomto pohorí siahajú hlboko do histórie. Hrôzostrašných prípadov pribúda. Igor s priateľkou Miou, konšpirátorom Andrejom a tvrdým skeptikom Dávidom preniká čoraz hlbšie a odhaľuje skutočnosti, ktoré sú oveľa desivejšie než akákoľvek fantázia. Vyberú sa na výpravu priamo do tribečských lesov, kde zažijú čosi vymykajúce sa chápaniu. Spočiatku nevinné pátranie sa končí tragicky. Toto tajomstvo má totiž príšerne ostré zuby… (Continental film)

(viac)

Videá (8)

Trailer 2

Recenzie (477)

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $1,416,175▐ Slovenský Blair Witch Project a nie zlé. Hlavne prvá polhodinka a pobehovanie po opustenej psychiatrii, kde sa objavujú nejaké tie záhadnosti má svoje temné čaro. Zaujme to, nechá tápať kam sa to bude uberať. Nakoniec skončíme v tajuplných lesoch, v takom našom bermúdskom trojuholníku. Kde to ale zamotáva hlavu a hmatateľné vysvetlenia žiadne. Nakoniec to je taká mysteriózna psycho dráma z dobrou atmosférou, ktorú si môže vysvetliť každý po svojom, či už schýza, rozdvojená osobnosť, či útok ufónov, všetko je otvorené. Herci slušne a doprovodná hudba robí svoje. Na naše pomery prekvapujúco dobrá práca. /videl v kine: 75%/ ()

hrona 

všetky recenzie používateľa

3 hvězdice, ale hodně s těží. Knihu jsem četl, chvilku před shlédnutím. Měl jsem tedy možnost srovnávat. A musím říct, že z hlediska celkového vyznění a sdělení autora příběhu světu, mi přijde film oproti předloze hodně odbytý. Spousty naťuklých nedořešených věcí, informace k celému příběhu hozené letem světem, naopak spousty zásadních knižních scén zatajeno. Skvělá je hudební složka. ()

Reklama

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Při scénách ze cvokhausu to vypadalo, že Bebjak atmosféru umí, takže jsem se začal těšit, až s postupem času začne atmosféra dále houstnout. Jenže kupodivu k ničemu takovému nedošlo a čekalo na mě jen nekonečné bloudění čtyř ňoumů lesem. Ke konci už jsem jen čekal, jestli aspoň přijde nějaká pointa. Přišla, ale dojem nezachránila. ()

Cappuccino 

všetky recenzie používateľa

Slovenský Blair Witch Project z prostredia Tribeču neponúka žiadne žánrové vychytávky, a tak sa bude musieť divák uspokojiť iba s klasickým príbehom dobrodruhov, ktorých pohltí neznáme zlo z lesa. Postava Andreja (Dávid Hartl) mi so svojimi rečami liezla na nervy rovnako Dávidovi (Tomáš Maštalír) a chémia medzi postavami vôbec nefungovala. Ako samostatné jednotky však dobre fungovali najmä Maštalír a Bartálos. Atmosféra nebola najhoršia, ale celkovo ma Trhlina v žiadnom smere nijak veľmi neuchvátila. ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Trpí to podobnými problémami ako kniha, teda papierovými, neprirodzenými dialógmi (samozrejme, vo filme to prekáža citeľne viac, miestami ma pri slovách ako "nemenší" až mykalo) a značnou rozvláčnosťou, za čo môže najmä prvá polovica príbehu s poslabšou výstavbou vzťahov a celkom nefunkčnými motiváciami. Všetko okolo búrania blázinca a odhaľovania obsahu trezoru mohlo byť výrazne stručnejšie, takže je divák už asi v polovici celkom unavený a samotný výlet do lesa už nemá jeho plnú pozornosť (rozdelenie na tri časti v TV tento problém zrejme odbúra). Navyše je to vo filme "okorenené" srandovnými akože ľakačkami, ktoré v dobe Jamesa Wana už môžu vystrašiť naozaj len tie tetušky, čo prišli do kina vymasírované kampaňou na JOJke a v bulvári (zaujímavý fenomén - nepamätám si v kine také staré publikum, obzvlášť na hororoch zvyknem byť najstarší divák, tu to bolo naopak). No a potom sa ide na výlet a tak ako v knihe, konečne to začne byť zaujímavé. Niežeby to bolo naozaj strašidelné, ale sú tam dobré nápady a niektorým scénami nechýba pôsobivosť. Herecké výkony omladiny mi nevadili, Maštalír s bajúzmi bol zábavný, z nejakého dôvodu sa na ňom celé kino smialo, hoci hovoril veci ako "tie dvere tam predtým neboli!", ktoré mali byť desuplné. Veľmi dobrá práca s ruchmi a podľa mňa výborná hudba. Bebjakovo remeslo solídne, aj keď, samozrejme, stále je to televízny projekt zostrihaný do kina. Celkovo mierne prevažujú pozitívne dojmy, takých 6/10 a veľmi sa teším z komerčného úspechu, lebo to pomôže kinám i tvorcom, ktorí by radi natáčali žánrové veci pre širšie publikum. ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (28)

  • Všechny případy zmíněné v knize i ve filmu se skutečně staly, poslední záhadné zmizení se odehrálo v létě roku 2017, kdy policie pátrala po nezvěstném 25letém Markovi, který se ztratil cestou z venkovské zábavy. Policejní záznam k tomuto případu konstatuje: „Boli vykonané previerky na miestach možného výskytu. V pondelok 14. augusta 2017 bol nájdený pri potoku v obci Skýcov. Nakoľko bol dezorientovaný a nekomunikoval, bol vo vážnom stave prevezený do nemocnice, kde sa podrobil operačnému zákroku.“ Marek zraněním v nemocnici podlehl. [Zdroj: filmovamista.cz] (pornogrind)
  • Howadoor, o kterém je ve filmu několikrát zmínka, je člověk, který někdy začátkem roku 2000 napsal na své internetové stránky dva články o tom, jak na Slovensku v pohoří Tríbeč v průběhu minulého století zmizelo několik lidí (články jsou stále k přečtení zde a zde). Článek o mizejících lidech v Tríbeči otiskl časopis Fantastická fakta, i když bylo redaktorům jasné, že se jedná o totální výmysl autora. Novinář Lubomír Sedláčik s autorem komunikoval přes email. Když ale Howadoor odmítl veřejně přiznat, že se jedná o jeho mystifikaci, tak Lubomír Sedláčik dne 8. 6. 2000 jejich komunikaci zveřejnil (dostupné např. zde). Z e-mailů vyplynulo, že původně mělo jít jen o Howadoorovu past na lidi, kteří věří všemu, co vypadá dostatečně záhadně. Po zveřejnění e-mailů se přesto Howadoor k ničemu nepřiznal. Krátce po zveřejnění těchto e-mailů časopis Fantastická fakta zanikl. Howadoorova fikce ale žije i nadále svým životem (hlavně na internetu). Např. deník Šíp zveřejnil dne 10. 2. 2010 o tríbečské záhadě článek (k přečtení zde). Tato fikce se stala i podkladem ke knize Jozefa Karika, kdy cca rok před vydáním knihy se začaly na několika serverech a na Facebooku opět objevovat články o zmizení lidí v tríbečském pohoří. (Rollo_Tomasi)
  • Autor knižky Jozef Karika (lesník Samšály) si dal pred sfilmovaním a podpisom zmluvy podmienku, že vo filme dostane nejakú dôstojnú rolu, aby bola primeraná jeho významu. Svoju cameo rolu nakrúcal ale až štyri dni a podľa jeho slov chcel tomu dať primeranú hĺbku a neexistujú malé role, takže bolo to, samozrejme, náročné naštudovať. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (viac)

Reklama

Reklama