Reklama

Reklama

Heydrich a 74 žien

všetky plagáty

Obsahy(1)

Po atentáte na Zastupujúceho ríšskeho protektora, Reinharda Heydricha, ktorý vykonali Jozef Gabčík a Kubiš, vyslal Hitler profesora Karla Gebhardta, aby viedol Heydrichovu liečbu. Heydrich však 4. júna 1942 zomrel. Lekár sa dostal pod tlak – liečil Heydricha správne? Prečo mu nepodal sulfonamidy, nové lieky, ktoré vtedy Nemci mali? Dostal šancu obhájiť svoj medicínsky postup. Himmler mu navrhol, aby si vybral niektorý koncentračný tábor a urobil pokus. Na ľuďoch, väzňoch lágra. Gebhardt si vybral najväčší ženský koncentračný tábor Ravensbrück. 74 poľským ženám, ktoré boli v tábore väznené pre podporu protinacistického odboja, urobil podobné rany ako mal Heydrich. Do rán im potom aj s ďalšími lekármi, ktorí sa na pokusoch podieľali, aplikovali zeminu, drevo, sklo či hnis, aby vznikol silný zápal. Ženy rozdelili do dvoch skupín – jednu liečili ako Heydricha a druhej podávali sulfonamidy. O tom, ako ženy pokus znášali, hovorí vo filme posledná žijúca obeť experimentov. Film sa zaoberá aj rekonštrukciou operácie Reinharda Heydricha a snaží sa odpovedať na otázku, čo vlastne spôsobilo Heydrichovu smrť. Bola to sepsa, problémy s dýchaním alebo otrava, o ktorej sa veľa špekulovalo? Vo filme uvidíme aj vôbec prvýkrát zverejnený oficiálny dokument, ktorý hovorí o tom, prečo vlastne Gabčík na Heydricha nevystrelil. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (2)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Tento dokument rozpitváva 36. diel „Heydrich – Konečné riešenie“ pod názvom „Súboj na Bulovke“. Začína sa životom jedného z najschopnejších mužov Tretej ríše Reinharda Heydricha. Mal pod palcom bezpečnostné zložky SD, Gestapo, RSHA ale aj Interpol. Svoju vojnovú kariéru začal ako rezervný stíhací pilot Luftwaffe. Prvý krát letel ako strelec 12.9.1939 na He111 v rámci bombardovacieho krídla KG55 pri útoku na Poľsko. Na východnom fronte bol zostrelený 22.6.1941 u Berjoziny ale podarilo sa mu dostať k vlastným vojskám. Vtedy ho Himmler odvolal z frontu a poslal pre neho špeciálne komando Sk10a od Einzatzgruppr D, ktoré ho priviedlo do Berlína. Vymenil v Prahe príliš liberálneho Ríšskeho protektora Konstantina von Neuratha dňa 27.9.1941. A toto obdobie od septembra do júna 1942 bolo pre Čechov najkrutejším obdobím. Už 8.10.1941 gestapo zatklo 800 funkcionárov sokolského odboja a putovali do koncentračného tábora. 12.4.1942 bol nakoniec Sokol zakázaný. Zákonite musela nastať reakcia a začal sa pripravovať atentát na Heydricha. V úvahu prichádzalo prepad v jeho kancelárii na Pražskom hrade, alebo útok na štábny vlak, alebo otrava jedla. Nakoniec bol útok na jeho auto vybraný, ako najlepší variant. Dokument obsahuje veľké množstvo nových historických skutočnosti a povedal by som, že aj dosť objektívneho historického náhľadu. Aj keď rozpitval celé obdobie pobytu na Bulovke k objasneniu presných príčin úmrtia Heydricha sme sa nedopracovali a asi už ani nedopracujeme. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Dokument, ktorý odkrýva dve záhady: prečo sa Gabčíkovi zasekla zbraň a potom, ako to vlastne bolo so záhadnou smrťou Heydricha. Je neuveriteľné, že pri skúmaní príčiny jeho smrti sa proste urobili pokusy na väzenkách. Vlastne to ani neuveriteľné nie je. Je to také... nacistické... Monštrá, čo sa po vojne odrazu tvárili, že ok, tak teraz už ideme žiť normálny život. A väčšine sa to žiaľ aj podarilo. ()

Reklama

Zaujímavosti (2)

  • Pri scénach z operácie tvorcom asistoval MUDr. Peter Kováč, znalec z odboru súdneho lekárstva, ktorý sa pitvou Heydricha zaoberá z medicínsko-historického pohľadu. Okrem neho pomáhali aj členovia Klubu vojenskej histórie Pressburg, ktorí sa pri rekonštrukciách vojnových udalostí špecializujú na poľnú nemocnicu. (krasomama)
  • V tomto filme je vôbec po prvý raz verejnosti prezentovaný doteraz jediný známy oficiálny dokument, v ktorom je zaznamenané, že na mieste atentátu sa našla automatická zbraň s nábojom zaseknutým v hlavni. To po rokoch prvýkrát vysvetľuje, prečo Gabčík na Heydricha nevystrelil. Tento dokument po dlhoročnom pátraní našiel historik a archivár Vojtěch Šustek, jeden z najväčších odborníkov na heydrichiádu. (krasomama)

Reklama

Reklama