Reklama

Reklama

Šachový princ

  • Česko Šachový princ (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Malý Fahim Mohammad je šachový génius uväznený vo svojom čiernobielom svete. Keď ho otec prinúti opustiť rodný Bangladéš, emigrujú spoločne do Francúzska, kde sa stávajú ilegálnymi imigrantmi a bezdomovcami. Našťastie sa Fahim dostane do triedy uznávaného šachového majstra Sylvaina Charpentiera a začne tvrdo trénovať, aby sa mohol zúčastniť majstrovstiev sveta a dosiahnuť svoj sen. Musí sa tak potrápiť nielen s krutým odlúčením od rodiny, cudzím prostredím a tvrdými pravidlami, ale aj so svojou vlastnou disciplínou a motiváciou. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (15)

pezz 

všetky recenzie používateľa

Ve věku pouhých 13 let, 6 měsíců a 29 dní získal Václav Finěk poslední nutnou normu pro zisk titulu mezinárodního šachového mistra (IM). Milníku dosáhl při Czech Open 2023 v Pardubicích. Pro český šach to podle tiskové zprávy znamená přepsání historických tabulek. K největším Fiňkovým úspěchům patří stříbro na ME mládeže do 10 let (2019 u nás v Bratislave!!), vítězství na turnaji Futures PICF (2020), stříbro na online MS mládeže do 10 let (2020), ocenění Talent roku 2020 nebo například pravidelné kvalitní výkony, které podává v české extralize.Václav Finěk svým ELO v žebříčku „Nejlepších hráčů historie do 12,5 let“ nechal za sebou několik současných světových šachistů. S umístěním na 16. místě předstihl například Nora Magnuse Carlsena (45. místo) či Maxima Francouze Vachiera-Lagrava (33. místo. Aby som upresnil text obsahu TV JOJ: nie je to juniorský majster sveta ale hrá sa podľa detských kategórií 8 10 12 a tak ďalej... rokov lebo u týchto detí je ich psychický vývin taký rýchly, že sa to musí kategorizovať. Fahim vyhral kategôriu do 12 rokov. Keď pozerám osobné Elo v súčasnosti 2024 nie je to žiaden zázrak má osobný raiting 2197 ELObodov, čo je na úrovni I. Ligy v ČR a takých hráčov sú desaťtiisíce. Vašek je medzinárodný majster (IM), Fahim iba majster fide (FM) v súčasných 21 rokoch. Ťažko povedať aký bol námet a pohnútky a motívy scenáristov a producentov a kto to zafinancoval, že by už príprava na nelegálnu imigráciu ani by som sa nečudoval v súčasnosti aj Tichá imigrácia je veľký problém hlavne v Nemecku (40% obyvatelov je neNemcov!!) a Francúzsku. Inak nič proti Fahimovi, Gens una sumus!  (rozumej šachová). ()

TomX2 odpad!

všetky recenzie používateľa

Veľmi, fakt veľmi by som chcel dať tomuto snímku vyššie hodnotenie. Filmov o šachoch nie je nikdy dosť a preto si vážim každučký prírastok do tohto ešte nedotknutého žánrového odvetvia. Naozaj by som si to prial, hľadal by som aspoň nejakú maličkosť, ale bohužiaľ to budem musieť ohodnotiť takto. A to z jedného prostého dôvodu - Šachový princ je jeden z najklišéovitejších príbehov všetkých čias a postava Fahima je snáď najstereotypnejším predstaviteľom týchto neduhov. Šachový princ prehráva v každom ohľade - od postáv, cez dialógy, po kameru až hercov, ale nič z toho sa nevyrovná finálnej šachovej partii, ktorá uráža jak môjho filmového, tak aj šachového ducha. ()

Reklama

mira007 

všetky recenzie používateľa

Francouzská neškodná celkem příjemná oddechovka s Depardieuem jako trenérem šachu, jehož malý svěřenec uprchlík z Bangladéže, jehož otec je ve Francii ilegálně, vyhraje mistrovství Francie. Story dle skutečnosti, která pro antiimigranty vypadá jako oslava imigrantů, ale já ti viděl jako film o talentu. Závěr je ale fakt sluníčkový doják. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Filmov so šachom je ozaj málo a keďže ho mám veľmi rád, tak som po Šachovom princovi skočil ako bezdomovec po pečenom údenom kolene a fľaške čuča. A dostal som vlastne to, čo som aj čakal - nič extra, ani nič pamätného. Dejová linka si celý čas ide podľa osvedčenej šablóny. Sympatické bolo aspoň to, že záver sa snažil prísť s návalom emócií. Aj keď to bolo ako keby išiel človek zabíjať muchy stokilovým kladivom. A toho šachu tiež mohlo byť viac. Slabší priemer. 55/100 ()

filipvrbik 

všetky recenzie používateľa

Upřímně šachy nesnáším, hraju je dvakrát ročně s taťkou a většinou prohraju... To v piškvorkách jsem byl dost dobrej... Taky ty názvy partií, jako je sicilská, dámský gambit, francouzská, mi moc neříkají, nepovažuju šachy vůbec za sport a navíc je to jen a jen ztráta času... Ale film je to skvělý, a právě proto, že primárně není o šachu a o příběhu kluka, který se dostává z chudých poměrů (Bangladéš je něco jako Indie, jen jsou tam lidé chudší), takže se mi to moc líbilo, no a uvidíme jestli z Fahima jednou bude mistr světa...90% ()

Galéria (19)

Reklama

Reklama