Reklama

Reklama

Očami fotografky

  • Česko Očima fotografky (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Filmy celosvetovo uznávaného režiséra Mateja Mináča preslávili príbeh záchrany detí sira Nicholasa Wintona behom 2. svetovej vojny. Teraz režisér Mináč natočil osud jedného z detí, ktoré nemali to šťastie dostať sa včas do bezpečia Wintonovým vlakom. Je to osud jeho vlastnej matky, energickej 84-ročnej Zuzany Mináčovej, ktorá patrí k najväčším osobnostiam slovenskej i českej fotografie. Vystavovala v 30 krajinách a jej fotografie svetových filmových hviezd z festivalov sú legendárne. A predsa túto úspešnú, optimistickú ženu prenasleduje desivé tajomstvo z detstva, ktoré jej nedovoľovalo celý život spať. Jedinou možnosťou, ako sa zmieriť s minulosťou, je celý príbeh svojej veľkej detskej lásky vyrozprávať. Vydá sa na najťažšiu cestu, na miesto, kde ako 13-ročná zažila najdesivejšie momenty svojho života. Nájde tam konečne pokoj? Mináčová s humorom pre ňu typickým prevedie divákov zásadnými zvratmi 20. storočia, fašizmom, komunizmom, kapitalizmom a odhalí princípy svojej umeleckej tvorby, zákulisie fotografovania hviezd a aj svoj dramatický osobný život. (Itafilm)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (32)

BardDeLune 

všetky recenzie používateľa

Vynikající dokument, který nádherně zachycuje nejen utrpení, ale také lásku, vervu a hlavně obrovský talent Zuzany Mináčové. Pocta, kterou ji v tomto filmu udělil její syn, dokumentarista Matěj Mináč se sleduje opravdu krásně, ačkoliv mnohé vyprávění a scény jsou velmi bolestné. Víc takových dokumentů. A vít takových umělkyň. ()

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Hlboký a inšpiratívny príbeh jednej fotografky, ktorá sa napriek nepriazni osudu a napriek zverstvám, ktoré sa diali počas vojny, keď bola mladá, nevzdala a išla si za svojím cieľom. Pán Boh sa jej za to odmenil krásnym a naplneným životom, ktorý je obohacujúci nielen pre mladých. Naozaj pekné rozprávanie a bavilo ma to aj napriek tým flashbackovým scénam, ktoré mi tam akosi nepasovali. 75 % ()

Reklama

Polcas 

všetky recenzie používateľa

Priznám sa,že hrané dokumenty moc v obľube nemám,no v tomto prípade sa tie hrané scénky výborne dopĺňajú s rozprávaním Zuzany Mináčovej.A dokonca posledná hraná pasáž mi vyrazila dych.Neskutočne silný životný príbeh... EDIT: Po tomto dokumente som si pozrel aj film Všetci moji blízky,kedže v dokumente sú úryvky z filmu...A čo som videl,to mi hlava nebere.Zuzana Mináčová v dokumente vraví,že Abrhám a Šafránková hrali jej rodičov,pritom oni hrali rodičov toho chlapca.Vo filme posadia chlapca do "Wintonovho" vlaku,zatiaľ čo v dokumente skončia obidvaja v Osvienčime a mnoho mnoho ďalších nezrovnalostí...Absolútne som to nepobral! ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Matej Mináč nakrútil trilógiu o Wintonovi Všetci moji blízki, Sila ľudskosti – Nicholas Winton a Nickyho rodina. Tentoraz sa v dokumentárnej dráme Očami fotografky úspešne pokúsil nahliadnuť do života svojej matky, fotografky Zuzany Mináčovej. Najsilnejšie sú spomienky na zatknutie gestapom, na jej záchrancu Petra, ktorý ju ako trinásťročnú zachránil pred istou smrťou v koncentračnom tábore Osvienčim a na jeho ďalší osud. Ako sa po vojne prebíjala životom, ako sa z nej stala známa a uznávaná fotografka a ako sa popasovala so svojim dramatickým osobným životom. Najzaujímavejšie, najkrajšie i najkrutejšie príbehy píše život sám. Netreba veľa vymýšľať len pozorne počúvať. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Sila osobnosti tak veľká, že jej vlastné prerozprávanie najtraumatizujúcejších spomienok II. svetovú vojnu vyznieva emočne i obsahovo oveľa silnejšie, než v hraných scénach, riediacich výsledný efekt. Napriek tomu ostáva výpoveď životného príbehu, ukazujúceho cez osobný príbeh "nádhery i strasti života" 20. storočia vo východnej Európe, veľmi silná. Mrazivo tragická a zároveň veľmi zábavná. Tragikomika života, silno ovplyvneného aktuálne panujúcou politickou líniou, ako na tanieri. Poznámka: Medzi účinkujúcimi v tunajšom profile filmu chýbajú: Ján Mináč, Claudia Cardinale, Marcello Mastroinanni, Oliver Stone, Libuše Šafránková, Danny DeVito, Jiří Bartoška, Josef Abrhám, Marek Eben, Jiří Menzel a mnohí ďalší. ()

Galéria (9)

Reklama

Reklama