Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický príbeh dvoch mužov na úteku pred zákonom. Hoci belocha Jacksona a černocha Cullena spočiatku rozdeľujú rasové predsudky, počas ich spoločného úteku medzi nimi vznikne puto priateľstva a solidarity, pevnejšie ako oceľové reťaze, ktoré ich spájajú. Film o sile priateľstva bol nominovaný na 9 Oscarov, napokon sa mu podarilo premeniť 2 z nominácií. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (173)

Angerr 

všetky recenzie používateľa

S postupujícím časem lepší a lepší film o skutečném, chlapském přátelství, které se rodí z počátečního odporu a teprve z nutnosti spolupráce, během překonávání společných obtíží, vyzrává. Jen je snad škoda několika trapně směšných delších promluv, film by mocně působil i bez nich a možná i čistěji. Závěr je - jak se mi s přihlédnutím k dalším shlédnutým režisérovým dílům zdá - Kramerovsky neotřelý. 8/10 ()

filmmovier 

všetky recenzie používateľa

Věžeňské a utíkací filmy patří k těm vůbec nejlepším a Útěk v řetězech není výjimkou. Vynikající hlavní herecká dvojice (a zejména Sidney Poitier), skvělá režie, skvělý děj (samozřejmě ten hlavní, ale ten vedlejší taky stojí za to) a naprosto parádní konec. Navíc to díky nepřepálené délce rychle uteče a protože je film černobílý, neschází mu ani taková ta správná atmosféra... prostě špičkové drama obohacené o rasovou otázku, sem tam něčím zajímavě odlehčené a přesto působivé... Jo, tohle se mi prostě líbilo. 90%. ()

Reklama

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

„Nigger! You call me that again, and I´ll kill you!“ Legendární drama o tom, že pouta nemusejí být jen z okovů a řetězu si mě moc nezískalo. Chápu jeho opodstatnění pro dobu, v níž bylo natočeno, ale s odstupem času působí místy docela naivně a v otázce rasové snášenlivosti až příliš didakticky. Kramerův film by musel sníst ještě hodně vajec natvrdo, aby se co do působivosti vyrovnal zde několikrát zmiňovanému Cool Hand Luke. Zajímalo by mě, jak by byl film přijímán, kdyby si postavy Poitiera a Curtise vyměnili charaktery.. ()

Motinski 

všetky recenzie používateľa

Najviac film ťahá ústredné duo. Tá dynamika medzi nimi je parádna. Inak ide o svižnú jazdu, napínavú a občas dokonca aj vtipnú. Príbeh ale mohol byť viac vyšperkovaný a ajkeď hluchých miest je málo, nie je to dokonalé. Zub času nevidieť vôbec a aj v dnešnej dobe má film čo ponúknuť. Minimálne prirodzenú pohodu lebo nato že ide o drámu, vôbec sa neberie vážne. ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Jeden z prvých Kramerových filmov, ktorý vlastne nie je ničím viac než klasickou čiernobielou kriminálnou drámou s hviezdnym obsadením a primeranou dĺžkou. S výnimkou pár veľmi fyzických, pre kondíciu hercov a kameru trochu náročnejších scén (rieka alebo jama) nie je ničím výnimočný a úprimne sa nazdávam, že má Stanley vo svojom repertoári neporovnateľne lepšie kúsky. I po tých rokoch stále veľmi živé, ale naivita a pokusy o odľahčovanie hláškami postáv, ako aj neaktuálny pohľad na rasizmus a americký vidiek plný typických buranov sú tento krát záporom, rovnako ako zmierenie sa s osudom v závere. Vlastne mi to pripomenulo Butch Cassidy a Sundance Kid, ktorý mal podobne vystavaný dej a podobne končil - akurát že ma narozdiel od tohoto kúsku aj nudil. A Sidney Poitierovi by mal niekto povedať, nech spievať radšej ani neskúša. 75% ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (10)

  • Původně si měl roli bílého vězně Johna "Jokera" Jacksona (Tony Curtis) zahrát Robert Mitchum, ale ten údajně odmítl s odůvodněním, že je nevěrohodné, aby k sobě byli připoutání dva vězni jiné rasy. (Epistemolog)
  • Technický poradce filmu nebyl uveden v titulcích. Šlo totiž o skutečného, z řetězů uprchlého a stále hledaného vězně. (džanik)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (viac)

Reklama

Reklama