Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Básnik Štěpán Šafránek (Pavel Kříž) sa stal študentom prvého ročníka medicíny. Kendy (David Matásek) odišiel študovať réžiu na FAMU, a tak sa zoznámime sa s novými Štěpánovými spolužiakmi, najmä spolubývajúcimi na internáte - sebavedomým Honzom Antošom z Kolína (Karel Roden), ktorý sa môže pochváliť fotografickou pamäťou, bodrým Moravanom Venošom Pastyříkom (Václav Svoboda), ktorý má bohato vyšívaný kroj a hlavne bohaté zásoby proviantu, a černochom Numirom Cassom Thombom (Joseph Dielle), ktorému všetci začnú hovoriť stručne Mireček. Štěpán nevykročí do školského roka práve najšťastnejšie. Nevhodne sa uvedie pred docentom anatómie Sejkorom (Jan Přeučil) a navyše dostane svadobné oznámenie od Borůvky, ktorá sa vydáva za snaživého úradníka Emila Nádeníčka. Hoci všetci majú učenia nad hlavu, jediný Štěpán nedokáže nájsť tú správnu metódu, ako všetko zvládnuť. Nepomôžu prednášky docenta katedry duševnej hygieny Zajíca (Zdeněk Svěrák), prášky na povzbudenie od študenta štvrtého ročníka Masaříka (Akram Staněk), sex, kyslík, inhalovaný priamo z fľaše, ba ani protekcia, ktorú mu zariadi Kendy. A akoby problémy s anatómiou a učením nestačili, Štěpán sa zamiluje sa do odmietavej študentky zdravotnej školy Markéty (Adriana Tarábková), ktorej hovorí Jeskyňka, a nastúpi kvôli nej na brigádu do nemocnice, kam chodia na prax. Tu však narazí na protivného doktora Fasta (Jiří Štěpnička), ktorému sa Jeskyňka páči tiež. A tak Štěpán študuje, pracuje, miluje a občas aj básní. Ako strašiak nad ním visí blížiaca sa skúška z anatómie a nepriateľský docent Sejkora, ktorého zdolať nebude ľahké. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (350)

eraserhead666 

všetky recenzie používateľa

Arnold Schwarzenegger v Československém filmu z roku 1984! Až dodnes jsem si toho nikdy nevšiml. Pro mě jednoznačně nejlepší díl série (ještě jsem tedy neviděl ten šestý, ale pochybuji, že by to překonal). Plně funkční skrumáž perfektně vystižených charakterů, komických postaviček a hlášek s velmi zábavným průnikem Járy Cimrmana. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Tento diel so štúdiami na vysokej je jednoznačne najlepším zo série. Mireček, utěšitelka Vendulka, Moravák s krojom sú nezabudnuteľní. Prepašoval sa sem dokonca aj Cimrman, pod pseudonymom študujúci usporiadanie pracovného stola. Jeskynka je krásna, modrá, s uhrančivými nohami, ako sestrička neodolateľná. Scenárista aj herci už dospeli na výbornú českú komédiu po všetkých stránkach. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

"Ty jsi na tý škole kvůli talentu, kdežto já tady už čtvrt roku předstírám inteligenci." Studentské problémy budoucího MUDr. Šafránka mne zastihly chvíli před nástupem na vysokou školu a tak se musím přiznat, že jsem z nich opravdu svědomitě čerpal. Zejména se jednalo o soužití s něčím podobným jako byl Numira Cassa Tomba alias Mireček, dále jsem rychle odhalil studentku zaujímající pozici Vendulky Utěšitelky a nejvíce mne obohatilo schéma Leffingwellova psacího stolu s modifikaci dle Bronschteina. Jen si nejsem jist, zda byl dobrý nápad přesunout poznámkový blok z dominantního sektoru A2 do ergonomicky výhodnější polohy v sektoru B5, protože já bych hromádku učebnic ze sektoru A5 dal na uvolněnou A2, zápisník by pak mohl být v ergonomicky stejně výhodném sektoru A5 a student by si pak mohl svobodně vybrat, na kterou pozici ze zcela volného sektoru B mu upadne hlava. ()

lekr 

všetky recenzie používateľa

O iluze možná přišel Pavel Kříž ale především já jsem přišel o iluzi že Dušan Klein je kvalitní režisér...tupý a sotva vtipný film který jsem nevěděl jaký je jeho smysl a v čem tkví pointa jeho humoru...nostalgická zamyšlení bych Křížovi toleroval možná v jedničce kde to není ohraný ale tady je to trapný už proto že nerozdává žádný nový moudra a hodinu a půl poslouchat jeho plky o tom jak ho sere svět a do toho sledovat normální život studenta medicíny je něco neohorázně nudnýho.... ()

danoo 

všetky recenzie používateľa

Kleinova básnická tetralógia u nás už zľudovela a má čo povedať azda každému. Tí skôr narodení ocenia na tú dobu nezvykle kritický tón voči normalizačnému socializmu, moja generácia Štepánove básničky, s ktorými zvádzal povoľné české panny a umelci určite kvitujú novátorský prístup k Tylovej hre Lesní Panna. ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (17)

  • V pitevně si Sejkora (Jan Přeučil) stěžuje na Mirečka (Joseph Dielle), co že ho v těch Zahrádkách učili, když neví, jak se skloňuje slovo játra. Zahrádkami myslí skutečně existující Ústav jazykové a odborné přípravy zahraničních studentů Univerzity Karlovy v Praze, Studijní středisko Zahrádky. (rakovnik)
  • Filmovalo se v Mělníku a na Kladně (nemocnice). (M.B)
  • Když Honza Antoš (Karel Roden) demonstruje svoji fotografickou paměť tím, že se během 10 sekund naučí jméno Mirečkova (Joseph Dielle) dědečka, ve skutečnosti Honza odvypráví většinu parodicky dlouhého jména pokrmu z Aristofanovy komedie „Ženský sněm“. (Rattus Rattus)

Reklama

Reklama