Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adam Krajňák (T.Maštalír) je otcom rodiny i hlavou kriminálnej skupiny, ktorá pašuje cigarety cez slovensko-ukrajinskú hranicu. V kruhu svojich najbližších zohráva nenahraditeľnú rolu starostlivého dôverníka, ale aj zásadového a nekompromisného vodcu, ktorému ani v rozhodujúcich okamihoch nechýba temperament. Pokojné spolužitie dvoch prelínajúcich sa svetov sa však začne otriasať, keď novovybudovaná hranica Schengenského priestoru spôsobí nárast nervozity z nejasnej budúcnosti. A keď jedna z pašeráckych zásielok stroskotá, spustí sa nezastaviteľná lavína udalostí, počas ktorých bude musieť Krajňák spochybniť svoje vlastné hranice, ktoré doteraz odmietal prekročiť. Réžia Petra Bebjaka vnáša do kriminálneho námetu s prvkami trileru nákazlivú iskru, ktorá ho na míle vzďaľuje od obyčajnej žánrovej zábavy, a odhaľuje univerzálny ľudský príbeh zasadený do prostredia, v ktorom sa prelínajú kultúry, zvyky i životy... (Continental film)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (317)

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Dosť dobrý, na slovenské pomery dokonca výborný film. (hoci ja tieto hodnotenia "na slovenské / české pomery" nemám rád, buď niečo obstojí všeobecne alebo čau... ;-)) Bebjak je momentálne asi najlepší slovenský režisér (ak ste nevideli trojdielnu Spravedlnost s Vetchým, tak odporúčam), ktorý dokáže dať filmu európsky vizuál bez toho, aby z toho trčala póza či štylistické cvičenie. Čiara prekvapivo dobre funguje ako gangsterka, nechýba napätie, dobre vystihnutý lokálny kolorit, je tam celkom hutná rodinná dráma a na mňa teda dosť fungoval humor (niekde na Kineme písali, že je nepatričný, ale podľa mňa pekne odľahčoval celkový tón). Herci úplne bez problémov, dokonca mi nevadila ani zranená labuť Fialová, lebo tentoraz nerobila s obočím až také zranené výrazy. ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Filmy slovenské provenience příliš nesleduji, tudíž ani neznám mnoho tamních tvůrců, avšak s Bebjakem a Maštalírem jsem již v minulosti měl tu čest, tudíž jsem neměl důvod si nepustit nový počin Čára. Snímku nelze upřít syrovost, hutnost prostředí i příběhu, parádní herecké představení hlavního hrdiny, ale také kvalitu celkového zpracování. Dojmově se však nedostanu na více než 3*, neboť jsem možná očekával ještě o něco víc. ()

Reklama

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Slovenské filmy vidím v průměru dva za uherský rok, ale vždy si trhám vlasy a lámu zuby nad totálně odporným herectvím. V tomto případě tomu nebylo jinak. Snímku neskutečným způsobem podkopávají vlastní nohy všechna ta neschopná nemehla, které se k tomu nachomýtla. Bezkonkurenčně nejodpudivějším výkonem se blýskl Tomáš Maštalír - to bylo něco příšerného. V takových těch technických směrech si snímek nevede vyloženě zle, ale s tím obsazením to tvůrci opravdu nevychytali. Nikomu jsem nedokázal uvěřit jediné slovo. Ani děj mi nepřišel kdovíjak zajímavý a úžasný. Takové slovenské "Narcos" o otravném borcovi se začínající plešinou, který zabezpečuje rodinu. Trpěl jsem a zcela mi unikají relativně vysoké ohlasy kolem. Za něco stojí asi jen poslední dvacetiminutovka. Lepší hvězdička. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Láska moja, kraj môj drahý, tu sme boli chlapci malí. Raz ma nájdeš pod tou hlinou, letia vtáci nad krajinou.“ Ak aj nie rovno najlepší, tak určite jeden z najlepších slovenských filmov od deväťdesiateho tretieho. Perfektná, skúsená ruka režiséra, ktorý veľmi dobre vedel, čo robí, čo chce a že si to s takým sebavedomým produkčným krytím a kvalitným scenárom môže dovoliť (viď. scény sexu a nadávok, kedy najčastejšie poznáte, či je filmár prirodzený alebo to len hrá). Scenár sa vzácne vydaril, je plný silných momentiek (návšteva mafiána v kuchyni, prsty) a prepracovaných postáv. Mimoriadne ma však potešili i skvelé dialógy a hlášky, ktoré sú občas veľmi vážne a výstižne tnú do živého. A hneď nato sú fakt poriadne vtipné („Vravel si, aby som do toho jeb*l.“ – „Ale nie aby si to roz*ebal. Svieti tam aspoň to svetielko?“ – „Hm. Nie.“ – „No tak si to fakt rozj*bal.“ alebo „To ktorý ko*ot písal?“ – „Ja.“ – „Myslel som si.“). Škoda, že sa neurobil väčší running gag zo „Si ko*ot?“ – toto ak by vo filme zaznelo o dva tri razy navyše, je to behom týždňa kultové. Scenárista sa vyžíva vo vydarených, dlhých, slovných konštrukciách, ktoré v divákovi dlho rezonujú (mrazivý Vášáryovej monológ o manželovi, z ktorého vám zlezie koža z tváre alebo Maštalírov preslov o psovi, ktorý za ňou pravdupovediac moc nezaostáva). Oceniť musím aj pôsobivú pohraničnú výpravu (kameňolom, hlboké lesy) a iné „technické“ veci, ako je napríklad Žiaranova kamera, či ústredná pesnička od IMT Smile a Ondreja Kandráča o sokoloch. V neposlednom rade je tu silné posolstvo o tom, ako to na Slovensku chodí. Za jediný výraznejší mínus (aj to čisto subjektívny) by som označil snáď len občas haprujúcu logiku (týpek má morálny problém s pašovaním drog, ale ak ho naštvete, v pohodičke a bez výčitiek svedomia vám vlastnoručne odstrihne prsty) a relatívne poslabšie finále, SPOILER ktoré je také typicky slovenské: namiesto poriadnej akcie postavy pochmúrne hľadia do zasnenej kamery a nechajú sa len voľne, neaktívne voľne unášať SPOILER. Cinemax Trenčín 2017 ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Slováci v roce 2017 regulérně předběhli kvality naší kinematografie. Čára je sice dost drsná, cynická, nekompromisní a bez emocí, ale za to je se zajímavým tématem a skvělým ponuře thrillerovým zpracováním, které tady prostě neumíme. Klobouk dolů Slováci. Zde jste opravdu ukázali, co ve Vás je. Peter Bebjak a Tomáš Maštalír je to nejlepší, co Vaše země má! ()

Galéria (67)

Zaujímavosti (23)

  • Emília Vášáryová (Anna Krajňáková) a Andy Hryc (Peter Bernard) boli tvorcami filmu oslovení a obsadení priamo, všetky ostatné postavy sa obsadzovali na základe castingov. Castingy na ukrajinských hercov prebehli v Kyjeve. (Karamanlis)
  • Ve filmu byla i obsáhlá dějová linie, ve které hrála slovenská herečka Vica Kerekes roli policistky. Celá její dějová linka byla ale vyškrtnuta a vystřižena, protože tvůrci měli až příliš moc materiálu, a proto potřebovali film zkrátit. Volba padla právě na dějovou linku slovenské herečky. (Wade)
  • Film mal predpremiéru v Michalovciach. (_Jimmy_)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (viac)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (viac)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (viac)

52. MFF Karlovy Vary

52. MFF Karlovy Vary

08.07.2017

52. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlédnout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 a půl tisíce… (viac)

Reklama

Reklama