Reklama

Reklama

Derek Vinyard (Edward Norton) bol do smrti svojho otca vyrovnaným a pokojným človekom. Keď však jeho otec prišiel o život pri práci v černošskom ghette, z Dereka sa stáva ktosi celkom iný. Presvedčenie, že existuje nadradená a podradená rasa, privádzajú Dereka k neonacistom. Postup v bunke je nezadržateľný a Derek sa stáva druhým najväčším šéfom. Nad ním stojí iba Cameron (Stacy Keach), ktorý všetky rozkazy zo strachu pred políciou realizuje práve cez Dereka. Derek je tvrdý chlapík, ktorý neváha použiť akékoľvek prostriedky, aby uchránil seba a svoj majetok. Iba tak sa mohlo stať, že pri pokuse o krádež jeho auta Derek zastrelil dvoch černochov. Trest ho však neminie a dostáva sa do väzenia. Celý svoj doterajší život dostáva celkom inú podobu na mieste, kde máte príliš veľa času na rozmýšľanie. Svet jednoducho nie je čiernobiely a Derek vychádza na slobodu ako iný človek. Problémom je však jeho mladší brat Danny (Edward Furlong), z ktorého sa medzičasom tiež stal nacista. Derek by rád zmenil nielen to, čo príde, ale aj to, čo bolo. Jeho telo je však poznačené symbolmi, ktorým sa stále klaňajú noví a noví prívrženci... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (1 329)

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

"Vláda se stará víc o ústavní práva lidí, který ani nejsou členy týhle země." Já tedy nefandím nikomu, kdo považuje zdvihání pravice za společenskou událost, ale poslední dobou mi poněkud vadí drogové úspěchy žlutočechů, dávkové výhry hnědočechů i návaly vesele si migrujících euroislámistů. O nadřazenosti bílé rasy mám však rovněž jisté pochybnosti a tak hodnotím člověka kus od kusu. Patrně proto mne bavilo sledovat Derekovo prozření i procházku jeho bílé zadnice mezi černými penisy, ale jeho původní touha po ochraně práv většinové společnosti je mi o něco bližší než ten žalářem vnucený humanismus. ()

Rex Mundi 

všetky recenzie používateľa

Keď pominiem prvoplánový moralizmus a scenáristické skratky škodiace realistickosti v očiach nenaivného diváka, je to veľmi pôsobivý film. Navyše sa nedá nevšimnúť obrovská charizma a sakramentsky dobrý herecký výkon vtedy len 29 ročného Nortona, ktorý si týmto pripísal veľký podiel na úspechu filmu (inak povedané, vie si ešte niekto tento film predstaviť BEZ neho?). ()

Reklama

ClintEastwood 

všetky recenzie používateľa

Mistrovské dílo, jenž mi vyrazilo dech. Edward Norton, který zde podává oscarový výkon, tady vlastně dokonale ztělesňuje hned tři postavy. Dereka slušňáka, který si povídá s otcem u večeře, Dereka, agresivního, ale inteligentního skinheada a Dereka, který prozřel a mentálně dospěl. Nemá cenu zde vychvalovat další dobře vybrané herce, podmanivou hudbu, chytrý scénář či poutavou režii (i když jsem to právě udělal). Film jako celek je prostě výborný a jeden z nejlepších (nejen) o rasismu. Velký emociónální zážitek, který jen tak nevyprchá a jehož poselství, které by mělo být nadčasové - je podáno syrově a realisticky. ()

hellstruck 

všetky recenzie používateľa

Tak silný citový zážitek se nedá slovy ani popsat. American History X diváka úplně pohltí a jen tak nepustí ze spárů. Po závěrečných titulcích má člověk nad čím přemýšlet. Opravdu hodně realistický pohled na rasismus ukazuje, že nás minulost pronásleduje jako stín a za své činy neseme následky. Miluju dojemnou scénu, kdy bratři strhávají plakáty s fašistickými motivy ze zdí. Nemluvě o hereckém koncertu úžasného Nortona. ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Dost mozna nejlepsi film o rasismu, ale urcite jedno z nejlepsich a nejdrsnejcich dramat celkove. Kaye mel totiz koule, takze se nebal sebedrsnejsi sceny, to vse pekne syrove a realisticky, k cemuz si taky pomaha skvelou kamerou, ktera je misty cernobila a film je tak snad jeste pusobivejsi. Navic tu mame paradni pribeh, kterej by si ale zaslouzil trochu delsi stopaz, rozhodne by me zajimalo zaverecny vyreseni gangu a reakce Nortonovo postavy na zaverecny udalosti, takle to pusobi lehce useklym, i kdyz kurevsky silnym dojmem. No a to jsem se jeste porad nezminil o hercich, solidne hrajou vsichni, ja bych zminil jen Supleeho, jako pekne drsny a nechutny prase, totalne jina postava nez jeho blbecek z Earla. No a samozrejme genialni Norton v jedny ze svejch nejlepsich roli, pravem bohuzel jen nominovanej na oskara. Proste syrova pusobiva dokonala pecka, takejhle film se povede malokdy. ()

Galéria (62)

Zaujímavosti (41)

  • Postava Camerona Alexandera (Stacy Keach) je založená na vůdci extrémistické skupiny White Aryan Resistance (WAR), Tomu Metzgerovi. (finn)

Reklama

Reklama