Reklama

Reklama

Anjel Levine

  • Česko Anděl Levine (viac)

Obsahy(1)

Morris Mishkin je starší pobožný židovský krajčír, ktorý žije v New Yorku so svojou ťažko chorou ženou Fanny. Vo svojom živote postupne prišiel o všetko - jeho syn padol vo vojne, dcéra sa vydala a zmizla, jeho krajčírska dielňa vyhorela... Nemá už peniaze ani na lieky pre svoju manželku. Vtedy sa v jeho dielni objaví Alexander Levine, ktorý tvrdí, že je anjel, ktorého zoslal Boh, aby Mishkinovi pomohol. Má to však jeden háčik - anjel Levine je černoch... (STV)

(viac)

Recenzie (18)

standsiller 

všetky recenzie používateľa

Pôsobilo to na mňa veľmi chaoticky. Keď som film začal pozerať, upriamil som sa na vysoko kvalitnú technickú rovinu. Kadár nebol len tak hocijaký režisér a dokázal si ma získať už v úvodných titulkách. Príbeh však začal striedať nálady a atmosféru nemálo miešali aj herci. Nevedel som si vybrať medzi komikou a podtextovou tragikou. Ani po skončení filmu. S postavami som nemal problém stotožniť sa , skôr s témou. Na jednej strane som badal filozofický podtón, na strane druhej satiru. Asi som si mal najskôr prečítať predlohu. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Dôchodcovia by si naozaj mali dávať pozor, kto im vojde v noci do bytu. Lebo nie každý počerný návštevník je anjel a zachráni ťažko chorú ženu popri skvelých a trefných dialógoch smerujúcich na všemožné stránky ľudského vnútra. Neobyčajný komorný film, ktorý mi kazila len postava nesympatickej bejby, ktorú anjel tak intenzívne obháňal. Silné štyri hviezdy aj za úžasnú kameru, ktorá sa pozerá vždy presne tam, kam si to predstavujem a presne takým spôsobom, ako treba. Rovnako sú skvelé aj výkony hercov, zvlášť keď sa začne kričať. Nie je to len Forrest, kto chytá svoje pierko osudu vo vetre. –––– Uverte vo mňa a urobím zázrak. – Nie. Najskôr urobte zázrak a potom vo vás uverím. –––– Bol som stratený a Boh ma našiel. ()

Reklama

DDT 

všetky recenzie používateľa

Ján Kadár natočil v emigraci dva výborné filmy, které ale zapadly, protože jim zřejmě chyběla "hollywoodská poleva". Anděl Levin je příběh dvou starých židovských manželů (skvělý Zero Mostel a neméně výborná Ida Kaminská), ke kterým je proti své vůli "do služby" přidělen černošský anděl (Belafonte). ()

wosho

všetky recenzie používateľa

Před léty, myslím červenec 1995, jsem byl o prázdninách doma a nudil se. Tak jsem dopoledne pustil film a tam dávali Anděla Levina. Bylo mě 14let a zajímali mě opravdu jiné věci a úplně jiné filmy. Přesto jsem jej dokoukal do konce a do dnes mě leží v hlavě. Posoudit jej dnes nedokáži. Ale pokud dokázal zaujmout takle silně puberťáka, co by dokázal dnes se mnou. ()

garmon 

všetky recenzie používateľa

Je zvláštní, že co se v roce 1960 zdálo na Kadárově kinu tak progresivní, působí po deseti letech tak starobně. Film vůbec není špatný, nese určitý patos, asi i kvůli přítomnosti Židů. Celé je to kadárovská konverzačka vlastně připodobnitelná k Obchodu na korze, jen ve zcela jiných kulisách. Metafyzický osten není úplně zformulován, respektive - víme, že jde o sílu víry, ale řada motivů to znejasňuje a zamlžuje, takže si nejsem jistý, zda to celé nebylo jen omyl. Nesedí některé dramaturgické detaily, ale co už. Liškova hudba je hodně zvláštní, dlouho jsem ji nepoznal. Amerika pánům úplně nesvědčila, Forman s Taking off nasedl na atmosféru úplně jiné doby. Ale taky nezkoušel dělat hloubky tohodle typu. ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (1)

  • Americké kritiky vyčítaly Kadárovi, že kamera zobrazuje New York, jako kdyby se na něj díval turista, který se nechce příliš vzdálit od hotelu. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama