Reklama

Reklama

Odpusť mi, Sergej

  • angličtina Forgive Me, Sergei

Obsahy(1)

Investigatívny dokumentárny film očami americkej novinárky Caroline Walkerovej, zanietenej evanjelikálky, ktorá pátra po stopách niekdajšej ikony amerických evanjelikálov, Sergeja Kurdakova. Kurdakov utiekol v roku 1971 zo Sovietskeho zväzu do Kanady a o dva roky neskôr v USA vydal autobiografiu pod názvom The Persecutor (Odpusť mi, Nataša), ktorá sa stala bestsellerom a vyšla v štrnástich rôznych jazykoch (v slovenčine v roku 2005). Pre americkú spoločnosť sa stal Kurdakov ikonou odvahy a viery. Stala sa z neho pravá americká hviezda. Jeho kniha opisovala rôzne zverstvá páchané na kresťanoch v Sovietskom zväze. Na základe jeho knihy vznikol aj film The Alpha Man (film je spomínaný v dokumente, dostupné zdroje o ňom informujú okrajovo, réžia Nicol Williamson). Tridsať rokov po Sergejovej smrti sa Walkerová, inšpirovaná knihou a svojimi videniami, rozhodne ísť po jeho stopách priamo do Ruska. Svojej práci venovala päť rokov života v nádeji, že sa o svojom hrdinovi dozvie viac. Realita a fakty sú však úplne odlišné od toho, čo si doteraz myslela a učila svojich žiakov. „Poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí" (Ján 8, 32) (Piri)

(viac)

Recenzie (3)

Piri 

všetky recenzie používateľa

Obsahovo zaujímavý dokument. Autorke odmietli americké agentúry film financovať a vydať. Je spravený na kolenách a je to samozrejme vidieť (je dostupný online v EN). Ako priam fanatická protestantka(?) pátra po rodine a priateľoch niekdajšej americkej ikony a sovietskeho utečenca Sergeja Kurdakova, ktorý po heroickom úteku z lode doplával do Kanady v roku 1971 a o dva roky neskôr vydal svoj autobiografiu v USA, ktorá sa stala bestsellerom. Kurdakov opisoval v nej údajne zverstvá, ktoré páchal ako člen polície. Pre Američanov typický success story o utečencovi, ktorý prišiel do Nového sveta, spravili z neho mega star v plnom rozsahu, bez toho, aby si čokoľvek z jeho tvrdení overili. Málokto však tušil, že Kurdakov príbeh bol čistý výmysel. Bol to evidentne dobrý manipulátor a z Američanov si spravil "dobrý deň", keď sa vlastne "transportoval" do úlohy Rimana a prenasledovateľa Šavla (obraz zlého komunistu proti kresťanom), ktorý sa obrátil a stal sa z neho apoštol Pavol (obrátený nový Kurdakov). Až Walkerová postupne odhaľovala skutočnú tvár Kurdakova, stretla sa s jeho bratom a niekdajšími spolužiakmi z akadémie... Kurdakov zomrel krátko po vydaní svojej knihy 1. januára 1973 v Running Springs (CA, USA) vo veku 21 rokov. Dokonca ani filmová adaptácia nevyšla nazmar, film The Alpha Man zarobil za dva týždne 50 miliónov dolárov! Podľa všetkého ide o video film alebo film iba vo vybraných kinách (resp. nie v štandardne komerčných), pretože v bežnej distribúcii nebol uvedený. ()

Reklama

honajz 

všetky recenzie používateľa

Hodně zajímavý dokument. Nedávno jsem dočetl knížku Odpusť, Natašo, a člověk se až děsil, jak ti zlí soudruzi z KGB mlátili věřící obušky, až jim z obličejů dělali krvavou kaši nebo ruce, krky lámali (to se píše v knížce, a ne jednou, jako by se v tom autor vyžíval). Některé věci mi přišly už při čtení trochu přitažené za vlasy. A pak jsem si pustil tenhle dokument, kde věřící holka, nadšená tímhle příběhem neohroženého kluka, který ze Sovětského svazu emigroval do Kanady, aby zde evangelizoval, jde po jeho skutečných stopách. A to, co mělo být hlavním tématem - tak trochu oslavný dokumentární životopis -, najednou ustoupí jinému tématu a z dokumentu se stane hledání pravdy a hlavní hrdinkou je sama režisérka, která najednou zjišťuje, v konfrontaci s lidmi, kteří osobně Kurdakova v Sovětském svazu znali, že si ten kluk svůj příběh skoro celý vymyslel. Nejspíše proto, aby měl v cizí zemi prachy a zájem o svou osobu. Najednou je dokument o jejím prozření, že ne vše, co nám kdo tvrdí, musí být pravda. Vzpomněl jsem si přitom na jiného v USA adorovaného "uprchlíka", který jednu knihu celou ukradl a vydával za svoji (Byl jsem při tom), a druhou si zcela vymyslel a ještě v ní haněl ty, kteří mu pomáhali (Nabarvené ptáče). A přesto se najde dost intelektuálních a vzdělaných lidí, kteří dodnes věří, že jde o skutečné příběhy. A v tom je tenhle dokument silný - v tom, že některé věci by si člověk měl zkusit, nakolik to jde, ověřit, a jít víc do hloubky, než začne hlásat jedinou "pravdu" podle "skutečnosti". ()

Galéria (10)

Reklama

Reklama