Reklama

Reklama

Ghost Dog - Cesta samuraja

  • Slovensko Ghost Dog: Nemilosrdný zabijak (viac)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Neľútostný k protivníkovi, láskavý k deťom a zvieratám. Ghost Dog (Forest Whitaker) je nájomný vrah riadiaci sa kódexom japonských samurajov. Nenápadne ako duch sa premiestňuje tmavými ulicami s neodmysliteľným kufríkom v ruke. Žije na streche opustenej budovy, obklopený svojimi milovaný holubmi. I on, jediný svedok svojich zločinov, sa jedného dňa stane nepohodlným pre svojich chlebodarcov. Svoj ľadový kľud stratí v okamihu, keď mu mafiáni ako varovanie zahubia jeho milovaných vtákov. A to nemôže nechať bez pomsty… (ASFK)

(viac)

Videá (3)

Trailer 3

Recenzie (604)

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Rozhodne najstráviteľnejší a zároveň filmársky najsústredenejší a zďaleka najzábavnejší Jarmusch. Osamelý čierny samuraj a ukecaný francúzsky zmrzlinár sú jedna z najlepších filmových dvojíc vôbec. Niekoľko scén si zaslúži zapísať zlatým písmom do histórie filmu: loď na streche, problém s "negerskými menami", taliansky mafiózo rapujúci na Public Enemy, vrabec pred puškohľadom... Nezabudnuteľné. Keby Jim namiesto točenia roztrieštených artových sračičiek robil iba takéto filmy, mal by som ho naozaj rád. ()

ORIN 

všetky recenzie používateľa

"Každé ráno by měl člověk vzdávat úctu nejprve svému pánovi a rodičům, a pak svým ochranným patronům a buddhům. Když u něj bude pán stát na prvním místě, rodiče budou rádi a bohové a buddhové mu to jenom schválí. Samuraj totiž nemyslí na nikoho jiného než na svého pána. Pakliže ve svém nitru dospěje k tomuto předsevzetí, nikdy na osobu pána nezapomene a ani na moment jej neopustí. A stejně jako muž v prvé řadě myslí na svého pána, u ženy stojí na prvním místě její manžel." HAGAKURE - Moudrost samuraje z kraje Saga (Cunetomo Jamamoto) ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

A to som si myslel, že Jarmush, cigaretkový pohoďák, nemá na to natočiť niečo z akčného žánru. A to ma podrž, keď sa do toho už pustil, výsledok je skvost tohto žánru, samozrejme natočený svojským a megaoriginálnym štýlom, nesúci aj čosi viac ako len pomstou za holuby. Whitaker sa vyšplhol, ako a u mňa, tak určite aj vo svojej kariére si polepšil. Trošinku mi prekážala hudba, monotónne scény ale inak strašne cool. 80%. ()

Le_Chuck 

všetky recenzie používateľa

Pôsobivo natočený snímok miešajúci atmoféru prestárlej talianskej mafie a černošského gheta s príchuťou múdrostí orientálneho japonska v podaní samotárskeho samuraja. Z filmu cítiť netradičný prístup nezávislého režiséra a ja pokus predať zopár hlbších myšlienok. Mne však chýbal nejaký výraznejší moment, ktorý by v mojom osobnom rebríčku vyšvihol film medzi 5 hviezdičkové. Takto "len" nadpriemerný film. ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Jarmusch opět nezklamal. Tentokrát prozkoumal svět nájemného zabijáka, vyznávajícího filosofii japonských samurajů. Žije s holuby, pracuje čistě. Žádný John Woo a jeho milovaní opeřenci. Černý pistolník s vizáží bezdomovce jde navíc inteligentní formou po divákovi, takže to tentokráte není jen čistě o úzké skupině diváků. Vyšlo i odvážné herecké obsazení. Velké sólo Foresta Whitakera Jarmuschovu další lahůdku výborně podporuje. Není to sice film, ke kterému se hned tak (zda vůbec) vrátím, ale opět ho zdobí nadsázka, vtip a výtečná balance na hraně absurdna. ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (35)

  • Ghost Dog (Forest Whitaker) nosí na krku zlatý symbol, který je spojován s knihou „Hagakure“ a jejím poselstvím. To říká, že untuice založená na upřímnosti a morálních zásadách vždy přivede člověka zpět k základním principům sebe sama. (sator)
  • Postavu pojmenovanou Nobody hraje Gary Farmer, který hrál stejnojmennou postavu také v Jarmuschově filmu Mrtvý muž (1995). Postava v obou filmech pronese i stejnou hlášku: "Stupid fuckin' white man!" V českém překladu: "Blbý, zasraný běloch!"
    (Kulmon)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (viac)

Reklama

Reklama