Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kto by nepoznal zázračnú babku Perinbabu,  ktorá rada vytriasa perinu? Žije vysoko v horách a svojou zázračnou perinou prikrýva svet bielym kobercom. Svojou láskavosťou a dobrotou si získa nielen malú Dorotku, ale aj odvážneho Jakuba,  ktorý sa nebojí ani samotnej smrti... Slovenská rozprávka je plná fantázie a kúzelných obrazov, aké dokáže vyčariť naozaj jedinečný režisér Juraj Jakubisko. Na začiatku zachráni Pani Zima (Giulietta Masinaová) malého Jakubka z rúk smrti, pretože sa jej páči, že sa nezľakol ani samotnej Zubatej. Vezme ho k sebe, aby jej pomáhal natriasať veľkú perinu, ktorou robí na Zemi sneh. Napriek šibalstvám, ktoré chlapec spôsobí, má zázračná Perinbaba Jakuba (Tobias Hoesl) rada a pomáha mu aj po tom, ako opustí jej sídlo a vydá sa medzi ľudí, kam ho ťahá láska ku krásnej Alžbetke (Petra Vančíková).  Lenže kým zaľúbenci vystroja svadbu, čaká na nich ešte nejedno trápenie so zlou macochou a jej dcérou Dorou (Milada Ondrašíková), a so smrťou, ktorá si na Jakuba neprestala brúsiť zuby... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (296)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Perinbaba na 228. mieste v hodnotení československých filmov? Kde sú hodnotenia tých miliónov divákov, ktorí si túto najklasickejšiu slovenskú rozprávku nenechajú utiecť žiadne vianoce? Jakubisko v najlepšej režisérskej forme natočil (nevedomky) temnejšiu alternatívu ku klasickým českým rozprávkam. V jeho tradičnom vizuálnom poňatí. Všetci vieme, že z toho vytřča Fellini viac, ako zubatá, ale koho to trápi. Tu je zase cítiť z českých divákov slovenský syndróm, keď nedokážu vstrebať našu temnosť, absenciu humoru a určitý chlad. Netvrdím, že sa im čudujem. ()

laik_60 

všetky recenzie používateľa

asi najlepsí Jakubiskov film pre mladých, plny typickej Jurajovej fantazie s vybornou kamerou a skvelými hercami. Mladé setnasky su urcite zamilované do Hoesla, a za tu zaverecnu scenu s tancom by filmu urcite pridelili 5 bodov, tak to urobím miesto nich a celkom rád, a spolu s Effom si řeknu "sakra mládí" ..... :) ()

Reklama

sidzej 

všetky recenzie používateľa

Bezkonkurenčne moja najobľúbenejšia slovenská rozprávka na ktorej som vyrastal. Úžasná výprava, vizuálna stránka, prekrásna hudba, skvelý príbeh + jedna zamilovania hodná zubatá :-) Film, bez ktorého si neviem predstaviť Vianoce. Keby sa u nás udeľovali oscary vrámci našej kinematografie (čo by nemalo zmysel keďže sa na Slovensku prakticky nič netočí) Perinbaba by bezpochyby získala najviac sošiek. Či už za réžiu, film, hudbu, výpravu, kostýmy, efekty, strih, scenár, herečku v hlavnej úlohe (G.Masina) alebo kameru. Vrchol Jakubiskovej tvorby. 100% ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Perinbabu som videl, keď som mal takmer päť krížikov na chrbte (preto tých päť hviezdičiek). Nemožno ma teda podozrievať, že som podľahol čaru rozprávky. Ono to vlastne ani taká pravá rozprávka nie je. Je to pravdepodobne nejaký žánrový guláš, ale jeho jednotlivé ingrediencie sú namiešané s majstrovstvom šéfkuchára. Preto v čase Vianoc, keď dochádza k návratu Perinbaby na obrazovky, a ja nemám nič súrnejšie na práci, si bez problémov pozriem tento malý klenot už po x+1. krát. A neprekvapuje ma ani to, že ako jediný zo stovky mojich sledovaných užívateľov mám Perinbabu zaradenú v desiatke najobľúbenejších filmov ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Jedine dva filmy z Jakubiskovej tvorby, ktore sa daju pozriet /+ Sedim na konari a je mi dobre/ Tento sa da pozriet iba kvoli Giulette Masin-e /manzelka talianskeho rezisera Federica Fellinniho/. Jediny dovod, preco si film obcas pozriem, je herecka ucast mojho oblubenca menom Sona Valentova /Kladivo na Carodejnice/. Jakubiska osobne neuznavam : 76 % ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (84)

  • Predstaviteľka Alžbetky (Petra Vančíková) sa po Demänovskej ľadovej jaskyni prechádzala len v nočnej košieľke. (martin1m2)
  • Spálňu Alžbetkiných rodičov, ako aj zvyšok príbytku, si môžete pozrieť na vlastné oči. Scény sa natáčali v skanzene Rožnov pod Radhoštěm, ktorý je prístupný verejnosti. (Zdroj: topky.sk) (martin1m2)
  • Pávy - albíny vzbudili pri nakrúcaní na Orave doslova šialenstvo. Dali im okolo krku kožené pásky, že ich bude Alžbetka (Petra Vančíková) pásť, ale pritom ich veľa ušlo a ešte po roku ich v oravských lesoch objavovali náhodní východonemeckí turisti, a tak na Oravu prišli vedci skúmať, ako sa v ťažkých podmienkach darí teplomilným pávom. Nikdy sa nedozvedeli, že to sú rozprávkové pávy z Perinbaby. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (viac)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (viac)

Reklama

Reklama