Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kto by nepoznal zázračnú babku Perinbabu,  ktorá rada vytriasa perinu? Žije vysoko v horách a svojou zázračnou perinou prikrýva svet bielym kobercom. Svojou láskavosťou a dobrotou si získa nielen malú Dorotku, ale aj odvážneho Jakuba,  ktorý sa nebojí ani samotnej smrti... Slovenská rozprávka je plná fantázie a kúzelných obrazov, aké dokáže vyčariť naozaj jedinečný režisér Juraj Jakubisko. Na začiatku zachráni Pani Zima (Giulietta Masinaová) malého Jakubka z rúk smrti, pretože sa jej páči, že sa nezľakol ani samotnej Zubatej. Vezme ho k sebe, aby jej pomáhal natriasať veľkú perinu, ktorou robí na Zemi sneh. Napriek šibalstvám, ktoré chlapec spôsobí, má zázračná Perinbaba Jakuba (Tobias Hoesl) rada a pomáha mu aj po tom, ako opustí jej sídlo a vydá sa medzi ľudí, kam ho ťahá láska ku krásnej Alžbetke (Petra Vančíková).  Lenže kým zaľúbenci vystroja svadbu, čaká na nich ešte nejedno trápenie so zlou macochou a jej dcérou Dorou (Milada Ondrašíková), a so smrťou, ktorá si na Jakuba neprestala brúsiť zuby... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (296)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Až na ten nekvalitný postsynchrón, ktorý je tak typický pre Jakubiskove filmy, sa podľa mňa jedná o jednu z najlepších kinofilmových slovenských rozprávok (aj keď vlastne ide o nemecký námet). Keď nie najlepšiu. Tie vznikali práve v 80. rokoch aj vďaka západonemeckej koprodukcii. Nechýba Jakubiskova poetika, vtipné či legendárne hlášky a geniálna Hapkova hudba. Po rokoch vidím chyby v spracovaní, resp. laxnosť v určitých postupoch, ale kedže je to určené mladšiemu publiku, nie je to až také mínus. ()

oveckaoa 

všetky recenzie používateľa

Přiznám jsem, že jsem to shlédl až v roce 2020 a to jen kvůli tomu, že příští rok má dojít do kin pokračování (původně mělo jít tento rok, ale odložily to). Jinak na tu dobu obstojná pohádka s kvalitním příběhem nejvíc mě, ale bavily ty pávy co tam byly. Plusové body za konec i ta smrtka se nakonec dočkala. ()

Reklama

kitano 

všetky recenzie používateľa

Jediné, čo Perinbabu robí rozprávkov, je happyend. Inak je to ďalšia s režisérových snových, vizuálne a hudobne fascinujúcich a nie veľmi optimistických pohľadov na svet. Áno, rozprávkové motívy to má, no mne v hlave vždy utkveli hlavne scény, ktoré mi svojim neútešným, ba až depresívnym pojatím spôsobujú zimomriavky. Nájdu sa však aj scény, ktoré ohúria svojou pozitívnou krásou - napr. starý cirkusant, ktorý za letku prenádherne povie "Mládí je krásná věc. Jak já bys to zkusil znovu hergot". Na záver výstižný úrivok z jedného komentára na IMDB - "Beautiful on every level -- visually,emotionally, and as an unfettered act of imagination". (10/10) ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Po rokoch nechápavého prizerania jedným očkom počas vianočných sviatkov som si túto obkecávanú a omieľanú rozprávku pozrel konečne v plnom rozsahu a stále nechápem, prečo som tu mal doteraz len tri hviezdičky. Jakubisko je magor, to už dávno všetci vieme, ale že dokáže rozprávku natočiť takýmto štýlom, to je pecka! V každom veku sa pre diváka v tom dá nájsť niečo iné a ja sa teším, keď budem odhaľovať jej ďalšie (anti)rozprávkové čaro. Ale len v spojitosti so sviatkami. Pozrieť si to niekedy v lete, tak by som to asi vypol po piatich minútach. 80%. ()

Kass 

všetky recenzie používateľa

"A čia je to smola? ..Čia? Čia? ..Vaša, vaša." Málokterý z režisérů dokáže tak přirozeným způsobem zachytit krásu hor a atmosféru života ve vysokohorské vesnici jako "slovenský Fellini" J. Jakubisko. Sílu zážitku z jeho díla zde ještě umocňuje nádherná hudba skladatele P. Hapky (mráz mi při ní běhá po zádech). K dokonalosti nevšedního prožitku napomáhají i přesně obsazení herečtí představitelé v čele s hvězdou italského filmu G. Masinou v roli Perinbaby. Nejkrásnější slovenská pohádka. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (84)

  • Predstaviteľka Alžbetky (Petra Vančíková) sa po Demänovskej ľadovej jaskyni prechádzala len v nočnej košieľke. (martin1m2)
  • Režisér Juraj Jakubisko po rokoch o rozprávke povedal: "Keď BETAFILM podpísal dohodu s Kolibou na nakrútenie tucta koprodukčných rozprávok, nemohol som odmietnuť takú ponuku už z vďačnosti. A zároveň preto, že ma chránili pred angažovanými témami, ktoré mi hrozili. Zároveň som si uvedomil, že rozprávky sú žánrom, kde môžem prejaviť svoje výtvarné cítenie. Nebyť nežnej revolúcie, bol by som vtedy nakrútil akúsi obdobu Perinbaby s nerozprávkovým názvom Niečo za niečo. Ten titul som sa chystal realizovať niekoľkokrát, ale nemal som už to šťastie. Rozprávku som natáčal tak, akoby som si ju vymýšľal pre svoje deti. Z pôvodnej grimmovskej predlohy nezostalo nič. Hoci neexistovali ešte digitálne triky, podarilo sa to aj klasickou formou. Na príhovor môjho priateľa Federica Felliniho jeho manželka Giulietta Masina vzala hlavnú úlohu Perinbaby a vniesla do príbehu ľahkosť a úsmevnosť." (Raccoon.city)
  • Premiéra filmu sa konala 12.9.1985 v Bratislave v kine Domu ROH. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (viac)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (viac)

Reklama

Reklama